Dodaj do ulubionych

TŁUMACZENIE NAZWISKA ROSYJSKIEGO - POMÓŻCIE

30.01.07, 11:24
witam
na pewno nie jestem sama i ktos juz był w takiej sytuacji. chodzi o to, że niedawno wyszłam za mąż za Rosjanina. przyjęłam nazwisko męża. w akcie ślubu który został sporządzony na podstawie tłumaczenia metryki urodzenia mamy nazwisko z końcówką -ow, mąż w paszporcie ma końcówkę nazwiska -ov. zameldowanie, kartę pobytu mąż będzie miał wydaną na podstawie paszportu czyli z końcówką -ov. ja natomiast w dowodzie osobistym i wkrótce również nasze dziecko mamy nazwisko na -ow. próbowałam wpłynąc na urzędników aby ujednolicić nasze nazwiska i abyśmy wszyscy byli -ov, niestety bez skutku. jest trochę dziwne bo gdy dostajemy pismo z urzędu to ja jestem Pani -ow a mąż Pan -ov. czy to rzeczywiście normalne??? czy można coś z tym zrobić? czy np w karcie pobytu stałego jest nazwisko z paszportu czy nazwisko z aktu ślubu i aktu urodzenia? jak zatem powinnam podawać nazwisko męża? że nazywa się -ov czy -ow? proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • bsl ciekawy temat :) 30.01.07, 13:01
      niedługo będę miała ten sam problem
    • krutikow Re: TŁUMACZENIE NAZWISKA ROSYJSKIEGO - POMÓŻCIE 31.01.07, 22:31
      Ja, jak widac, mam takie wlasnie nazwisko na -ow. cala rodzina ma tez takie
      nazwisko, kobiety i mezczyzni, byly proby zmiany na -ov lub na -off i
      zakonczyly sie niczym, mowie , o tym , co bylo z tym nazwiskiem tu, w Polsce,
      dla Polski przyjeta jest koncowka -ow i w w przypadku mezczyzn nazwisko sie
      odmienia, w przypadku kobiet jest nieodmienne. Mamy z tym nazwiskiem rodowym do
      czynienia w Polsce od niemal 100 lat, bo tyle moja rodzina czasu tu mieszka,
      wiec daj spokoj, niczego nie zdzialasz. To jest po prostu zgodne z polska
      gramatyka i ortografia.
      • bsl Re: TŁUMACZENIE NAZWISKA ROSYJSKIEGO - POMÓŻCIE 01.02.07, 15:24
        no to jeżeli zgodne to czemu w dokumentach np karcie stałego pobytu wydawanej
        na terenie Polski nazwisko pisane jest przez "ov "?
        • richter.fm Re: TŁUMACZENIE NAZWISKA ROSYJSKIEGO - POMÓŻCIE 01.02.07, 19:09
          Prosta sprawa - do karty st. pob. biorą dane z "obcego" paszportu a do
          twoich "papierów" z innych dokumentów; akt zawarcia zw. mał. musiałaś ( jeśli
          zw. mał. był zawierany za granicą) umiejscowić w którymkolwiek z polskich
          urzędów st. cyw. i tu wymagali tłumaczenia, które mogłaś zrobić sama ( dbając o
          jego treść...) i potwierdzić u tłumacza przys. koniecznie z opcją "zapłacę jak
          zobaczę". My tak zawsze robiliśmy i naprawde musicie tego PILNOWAC bo potem
          dziatki problemy będą miały, oj, będą ... Że nie wspomnę o Waszej "drodze przez
          mękę" w niezliczonych urzędach:) Tu i Tam lub Tam i Tu:-) (to było straszne)
          Jeżeli ślub był w Polsce to nie ma problemu - wsio w pieriedi:)Oczywiście jesli
          malzonek zachce miec tutejsze obywatelstwo lub cokolwiek tu oficjalnie robic...
          A na pisownie w karcie nie poradzisz. W starych kartach ( jak stary polski
          dowód tyle że ochydnie czymś śmierdzących-jest gdzieś w szafce:) było pisane
          normalnie a jak wymienili na plastiki to na krótki na szczęście czas przestali
          np. wyplacac bezrobotne bo w urzędzie pracy było inaczej a na plastiku
          inaczej !!!!!!!!! Stoisz przy kasie a tu mówią Ci że Ty to nie Ty:-)))))
          To dopiero debilizm urzedniczo-unijny !
          Paranoja, jakich pełno w tym pieknym kraju kwitnącej lipy:)
          Pilnuj tłumaczeń - to najważniejsze a najlepiej tłumacz sama (jeśli potrafisz,
          a nie to pomożemy)- taniej i pewniej. Zawsze mozna upilnować i będzie i
          prawidłowo i jednocześnie jak Ci się podoba...
          • gazaro Re: TŁUMACZENIE NAZWISKA ROSYJSKIEGO - POMÓŻCIE 01.02.07, 19:15
            W ambasadzie rosyjskiej można zrobić notatkę w paszporcie "pisovnia nazwiska po
            polsku......." plus pieczątka. I nie ma problemu. Ja już od dawna mam nazwisko
            pisane na polski maner. Na granicy nie ma problemów z tym.
    • krymczanka Re: TŁUMACZENIE NAZWISKA ROSYJSKIEGO - POMÓŻCIE 02.02.07, 03:40
      Pisownia w paszporcie nie jest w jezyku polskim. W karcie stalego pobytu to
      samo. Koniecznie trzeba zrobic tlumaczenia tych dokumentow i przedstawiac ich w
      urzedach Pzy tłumaczeniu dokumentow meza tlumacz powinien rowniez zaznaczyc:
      pisownia w jez. polskim u meza -ow, taki dopisek zrobic.
    • tosia.ru Re: TŁUMACZENIE NAZWISKA ROSYJSKIEGO - POMÓŻCIE 02.02.07, 07:20
      zeby nie robic sobie problemow nie zmienilam nazwiska, syn i maz maja nazwisko
      w obydwu wariantach (-ov i -ow) w zaleznosci od rodzaju dokumentu.
      bsl - nie zmieniaj nazwiska ;)
      a tak swoja droga czy Ty wiesz ile to papierzyskow potrzeba zeby zmienic we
      wszystkich dokumentach (ktore sa potrzebne to tu to tam) nazwisko???
    • alexanderson Problem jest bardziej złożony 04.02.07, 10:29
      Tłumaczenie nazwisk w polskich urzędach to komedia, a dla osób, których rzecz
      dotyczy, tragedia na całe życie. Mam co roku jedną czy kilka studentek - Polek
      ze Wschodu, którym w dowodach osobistych przy osiedlaniu się w Polsce
      straszliwie poprzekręcano nazwiska. Np. nazwisko (w wersji
      rosyjskiej) "Straczinskaja", czyli po polsku mogłoby być "Straczyńska", w
      dowodzie widnieje jako "Strachynskaya", "Czubariewa" jako "Chubareva",
      imię "Ludmiła" jako "Ludmyla" - spróbuj teraz człowieku powiedzieć w jakimś
      urzędzie, jak się nazywasz. Przecież w dowodzie masz co innego!
      • richter.fm Re: Problem jest bardziej złożony 05.02.07, 00:46
        Dlatego prosze i uczulam zawsze ( na wlasnych przykladach mowie)- pilnowac
        swoich tlumaczen!! Umowic sie z tlumaczem na wczesniejsze obejrzenie
        tlumaczenia - NIE MOZE ono w przyszlosci blizszej lub dalszej stwarzac
        problemow kupujacemu badz co badz, "w koncu ja za to place" !
        W ostatecznosci ( jesli nie da sie "po dobroci" ) robi sie tak:
        - od tlumacza prosimy kilka egzemplarzy ( najlepiej wczesniej zapytac ile sie
        ich otrzyma - niektorzy daja kilka...
        - w sklepie papierniczym sa czarne pisaki...
        - w domowym zaciszu robimy co nalezy... ( o ile da sie cos zrobic )
        - idziemy do notariusza zrobic odpis ( czyli poswiadczone xero )
        - spokojnie zanosimy poswiadczone xero tam, gdzie potrzebne i w takiej formie
        jak nam pasuje ( ma moc oryginalu )
        - pozostale egzemplarze przydadza sie pozniej... a biurokratyczny smok jest
        strasznie glodny:-))))
        i powodzenia:))))
        dla wlasnego dobra trza troszki pomoc sobie, ta joj:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka