Forum Sport Tenis
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

AusOpen - typy na IV rundę

IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.14, 08:05
    Proponuję wszystkim kibicom tutejszym zabawę w typowanie wyników nadciągającego turnieju GS w Melbourne. Drabinki już są. Typujemy zestawy par IV rundy plus wskazanie zwycięzcy każdej pary. Nazwisko typowanego zwycięzcy wyróżniamy tłustą czcionką (można też umieścić nazwiska zwycięzców po lewej stronie w każdej parze - ale proszę w swoim poście poinformować o takim wyborze). Deadline = start turnieju, czyli poniedziałek 13 stycznia, godz. 1 w nocy czasu polskiego.

Moje typy na turniej męski (kobiety podam później):

Rafael Nadal - Lleyton Hewitt
    Milos Raonic - Juan Martin Del Potro
    Andy Murray - John Isner
    Roger Federer - Jo-Wilfried Tsonga
    Tomasz Berdych - Kevin Anderson
    Dawid Ferrer - Michaił Jużnyj
    Stan Wawrinka - Richard Gasquet
    Ernests Gulbis - Novak Djoković

Punktacja prosta: po jednym punkcie za każdego trafnie wytypowanego uczestnika IV rundy plus punkt za każdego ćwierćfinalistę.

Zapraszam i zachęcam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Luka Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.14, 13:46
        O co chodzi z tą czwartą rundą. Ujmując logicznie, jak ma być jedno typowanie, to tylko finał, bo niby dlaczego akurat czwarta runda. Oczywiście można typować od czwartej rundy, ale już do finału, wtedy trzeba wszystko wytypować przed rozpoczęciem turnieju, przy tym wcześniej ustalić proste zasady i sensowną punktację. Lepiej jest przemyśleć wszystko zawczasu i proponować konkret, który ma ręce, nogi i głowę.
        • andy_lt Re: AusOpen - typy na IV rundę 10.01.14, 15:48
          Gość portalu: Luka napisał(a):

> O co chodzi z tą czwartą rundą. Ujmując logicznie, jak ma być jedno typowanie,
          > to tylko finał, bo niby dlaczego akurat czwarta runda.

Tobie geniuszu jak zwykle coś nie pasuje.Finał przynajmniej w ATP jest łatwiejszy do wytypowania niż 4 runda w 100 procentach.
        • Gość: j. Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.14, 23:52
          Gość portalu: Luka napisał(a):

> O co chodzi z tą czwartą rundą. [...] niby dlaczego akurat czwarta runda.

Dość dawno temu, w czasach, gdy ty jeszcze tu nie pisywałeś, istniał na tym forum obyczaj typowania ćwierćfinałów. Nie był on w żaden sposób sformalizowany - po prostu, gdy kogoś naszła ochota, zakładał wątek pod tytułem, powiedzmy, Indian Wells - ćwierćfinały, przedstawiał swoje typy, inni przedstawiali swoje - i w ten sposób organizował się mały konkurs typowania. Moja propozycja jest nawiązaniem do tamtej tradycji. Rozszerzyłem jedynie zakres typowania o czwartą rundę - uznałem, że Wielki Szlem zasługuje na większy format. Poza tym pamiętam, że gdy typowaliśmy tylko ćwiartki, dość częste były remisy, bo różnice pomiędzy propozycjami poszczególnych typerów ograniczały się do dwu - trzech nazwisk.

> Oczywiście można typować od czwartej rundy, ale już do finału

Nie mam czasu (ani tez prawdę rzekłszy, ochoty) urządzać rozbudowanego konkursu, jakiejś nowej Ligi Typerów (w tej starej też zresztą uczestniczyłem sporadycznie). Moim celem było zaproponowanie zabawy prostej i niezobowiązującej, a przy tym zakorzenionej w już istniejącej tradycji.

> Lepiej jest przemyśleć wszystko zawczasu i proponować konkret

Naprawdę uważasz, że moja propozycja nie jest konkretna?
          • Gość: Luka Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.14, 09:25
            Typowanie ćwierćfinalistów po ogłoszeniu drabinki, to żadne novum i wcale by mnie nie zdziwiło, bo tak się też praktykuje, nie tylko na tym forum. Tak zresztą często robi Maciej, to jest całkiem fajne, odważne, chociaż nie tak proste jak by się wydawało, bo rzadko się sprawdza. Mnie zdziwiło typowanie czwartej rundy i wprowadzenie punktacji, które ma sens wtedy, jeśli rywalizacja ma charakter rozwojowy i jest docelowa. Typowanie ćwierćfinalistów, to typowanie najlepszej ósemki i to w wymiarze WS coś istotnego znaczy. Podzielam, że WS zasługuje na większy format, ale nie podzielam, że typowanie szesnastki nawet ze wskazaniem ósemki. nadaje większego formatu, czyli bardziej nobilituje, niż wskazanie od razu ćwierćfinalistów. No i jestem jak najbardziej za pielęgnowaniem tradycji.
            • Gość: j. Zły tytuł IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.14, 10:20
              Ja ten wątek niewłaściwie nazwałem - powinienem był wyeksponowac w tytule ćwierćfinały raczej iż IV rundę. Wyglądałoby bardziej nobliwie. Cóż, widać brak mi zmysłu marketingowego.... :)

Ponawiam zachetę do zgłaszania typów.
      • Gość: Michał Osomański Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.14, 14:21
        RAFAEL NADAL - LLEYTON HEWWITT WINNER-NADAL
        MILOS RAONIC-DEL POTRO WINNER-DEL POTRO
        ANDY MURRAY-JOHN ISNER WINNER-MURRAY
        ROGER FEDERER-TSONGA WINNER-ROGER
        • Gość: MACIEJ Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 11.01.14, 14:32
          Ja bym poczekal ze dwie rundy i dopiero wtedy typowal,bo moga byc niespodzianki.
          • Gość: j. Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.14, 21:40
            Gość portalu: MACIEJ napisał(a):

> Ja bym poczekal ze dwie rundy i dopiero wtedy typowal,bo moga byc niespodzianki

Niespodzianki na pewno będą, ale w tym największa sztuka, by je przewidzieć przed turniejem! :)

Ja rozważałem ustawienie deadline na początek drugiej rundy, zamiast pierwszej, ale zrezygnowałem. Gdyby było wolno typować do startu II czy III rundy, należałoby oczywiście czekać z typowaniem do ostatniego dnia, by w momencie opracowania typów mieć jak najwięcej informacji o aktualnej formie graczy. Ale niektórzy uczestnicy mogliby mieć mało czasu tego akurat dnia i musieliby typować wcześniej albo robić to w pośpiechu. Lepiej uniknąć takiej sytuacji. Zgłaszając typy przed turniejem, wszyscy mamy dużo czasu, bo aż trzy dni, i to weekendowe. Jest sprawiedliwie i bez niewygód.
        • andy_lt Re: AusOpen - typy na IV rundę 11.01.14, 15:48
          ATP
          Nadal - Nishikori
          Del Potro - Dimitrov
          Murray - Kohlschreiber
          Federer - Tsonga
          Berdych - Anderson
          Ferrer - Youzhny
          Gasquet - Wawrinka
          Djokovic - Gulbis

WTA
          S.Williams - Stosur
          Goerges - Flipkens :)
          Li Na - Lisicki
          Kvitowa - Kerber
          Jankovic - Halep
          Sharapova - Cibulkova
          Radwańska - Kanepi
          Azarenka - Stephens

• maksimum Re: AusOpen - typy na IV rundę 11.01.14, 22:32
            Dla mnie to jest bez sensu bo Stosur moze przegrac w 1-szej rundzie z Zakopalova,a Li Na z Konjuh oraz Sharapova z Mattek-Sands.
            Ja bym poczekal do zakonczenia 2-giej rundy by te typowania mialy rece i nogi,bo na razie to jest toto-lotek.
            • Gość: j. Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.14, 00:02
              maksimum napisał:

> Dla mnie to jest bez sensu bo Stosur moze przegrac w 1-szej rundzie z Zakopalova,a Li Na z Konjuh [...] Ja bym poczekal do zakonczenia 2-giej rundy

Chcesz IV rundę typować po drugiej? Czyli chcesz po prostu typować mecze trzeciej rundy. Nie jest to przesadnie ambitne. Dopiero co Luka chwalił cię za odwagę, a tu okazuje się, że nasz wzór odwagi boi się prognozowaać dalej niż najbliższy mecz!
        • Gość: j. Do Pana Michała IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.14, 21:42
          Zwracam uwagę, że podałeś typy tylko dla górnej połówki turnieju męskiego.

pozdrawiam, j.
      • Gość: j. Typy turnieju kobiet IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.14, 23:54
        Serena Williams - Ana Ivanović
        Madison Keys - Eugenie Bouchard
        Na Li - Jekatierina Makarowa
        Petra Kvitová - Angelique Kerber
        Jelena Janković - Simona Halep
        Maria Szarapowa - Steffi Vögele
        Agnieszka Radwańska - Caroline Wozniacki
        Wiktoria Azarenka - Swietłana Kuzniecowa
      • Gość: toma55 Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.9-1.cable.virginm.net 12.01.14, 04:20
        Witam po dluzszej nieobecnosci !

Zwyciezcy na pierwszym miejscu :
        Nadal-Nishikori
        Del Potro-Dimitrov
        Isner-Murray
        Federer-Tsonga
        Berdych-Haas
        Ferrer-Janowicz
        Wawrinka-Gasquet
        Djokovic-Monaco
        • Gość: MACIEJ Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 12.01.14, 05:53
          1-Serena-Pironkova
          2-Keys-Bouchard
          3-Li Na -Makarova
          4-Kvitova-Kerber
          5-Jankovic-Halep
          6-Sharapova-Cibulkova
          7-Kanepi-Radwanska
          8-Azarenka-Stephens

----------
          1-Nadal-Seppi
          2-Del Potro-Dimitrov
          3-Murray-Isner
          4-Tsonga-Federer
          5-Haas-Berdych
          6-Ferrer-Youzhny
          7-Wawrinka-Gasquet
          8-Djokovic-Gulbis.
          • Gość: j. Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.14, 22:40

> 1-Serena-Pironkova.... etc

Rozumiem, że nazwiska ćwierćfinalistów umieściłeś na pierwszych miejscach.

Cieszę się, że jednak zdecydowałeś się wziąc w tym udział. Trochę zdrowej rywalizacji odświeży to forum.
        • Gość: toma55 Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dab.02.net 12.01.14, 15:52
          S. Williams-Ivanovic
          Errani-Flipkens
          Na Li-Makarova
          Kvitova-Kerber
          Halep-Jankovic
          Sharapova-Cibulkova
          Aga-Caro
          Azarenka-Kuzi

zwyciezca j.w.
        • Gość: j. Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.14, 22:41
          Gość portalu: toma55 napisał(a):

> Witam po dluzszej nieobecnosci !

Witam wzajemnie - na forum i w naszym mini-konkursie.
      • Gość: MACIEJ Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 13.01.14, 16:52
        Na razie to sie probujemy umowic,zeby 4 runde typowac po 2 rundzie,bo beda jeszcze takie kwiatki jak ten,ze wszyscy postawili na zwyciestwo w 4 rundzie Kvitovej nad Kerber,a Kvitova .......
        odpadla w 1-szej rundzie.
        Obstawianie bez zobaczenia formy zawodniczek w pierwszych dwoch rundach jest wiecej niz loteria.
        • Gość: Luka Re: AusOpen - typy na IV rundę IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.14, 17:06
          Nie zmienia się reguł w trakcie gry, a Ty kombinujesz jak byś bronił tytułu mistrza świata.
      • Gość: j. Krajobraz po III rundzie IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.14, 00:42
        Znamy już wszystkich uczestników meczów IV rundy AO obu turniejów singlowych. Do rozstrzygnięcia naszego minikonkursu typowania brakuje jeszcze ich wyników. Stan rywalizacji u progu decydującej rundy przedstawia się następująco:

Turniej męski:
        1. Andy_lt - 11 trafień (na 16 możliwych)
        2. Toma55 - 10
        3-4 Maciej, Jędrzej - po 9.

Turniej kobiecy:
        1. Maciej - 12
        2-3 Toma55, Jędrzej - po 11
        4. Andy_lt - 10

Różnice są niewielkie i w większości mogą jeszcze być zniwelowane w meczach o ćwierćfinał. Jeszcze mniejsze są różnice w klasyfikacji łącznej: Jędrzej ma 20 trafień, a pozostali uczestnicy - po 21.

Skuteczność naszego typowania była, w porównaniu z dawniejszymi rozgrywanymi tu takimi konkursami, dość wysoka. Nie miał racji Maciej, pisząc, że typowanie składu 1/8 i 1/4 finału przed turniejem to loteria. O każde miejsce w IV rundzie Wielkiego Szlema ubiega sie 8 zawodników; gdyby nasze typowanie faktycznie przypominało loterię, trafialibyśmy więc średnio co ósmy raz. A tymczasem mamy po 20-21 trafień na 32 próby. Nie powinniśmy jednak popadać w samozachwyt. Ten wysoki procent trafień to jest zasługa nie tyle przenikliwości typujących, ile relatywnie niewielkiej ilości niespodzianek na kortach. Na 32 uczestników IV rundy mamy tylko pięcioro nierozstawionych i nikt z tej piątki nie był w żadnej z naszych prognoz umieszczony.

Spośród 16 meczów czwartej rundy znaczenie dla kolejności w naszym konkursie będzie miało siedem; w pozostałych nasze typy na ćwierćfinał są identyczne. Trzy z nich: Berdych - Anderson, Dellacqua - Bouchard i Wawrinka - Robredo, odbędą się już jutro. Pozostałe - w poniedziałek.
        • Gość: MACIEJ Re: Krajobraz po III rundzie IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 19.01.14, 01:37
          Ja z zasady jestem przeciwnikiem typowania w ciemno,czyli zanim sie zobaczy zawodniczke w 1-szej rundzie.Chciales tak,wiec tak masz.
          Meskiego tenisa nie ogladam,to tam zgadywalem.
          • Gość: j. Re: Krajobraz po III rundzie IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.14, 09:25

> Meskiego tenisa nie ogladam,to tam zgadywalem.

Rzeczywiście? Nie ukrywam, że jestem zaskoczony. Tyle razy podkreślałeś, że tenis żeński jest o klasę lub więcej gorszy od męskiego...
        • Gość: j. mecze istotne IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.14, 09:22
          Gość portalu: j. napisał:

> Spośród 16 meczów czwartej rundy znaczenie dla kolejności w naszym konkursie będzie miało siedem; w pozostałych nasze typy na ćwierćfinał są identyczne. Trzy z nich: Berdych - Anderson, Dellacqua - Bouchard i Wawrinka - Robredo, odbędą się już jutro.

Właśnie uświadomiłem sobie, że mecz Dellacqua - Bouchard (właśnie się zaczął) też nie zmieni punktacji naszego konkursu, mimo, że nasze typy na cwierćfinał z tej "ósemki" były różne. Tak więc w turnieju kobiet są tylko dwa mecze, które mogą jeszcze wpłynąć na wynik konkursu: Janković - Halep oraz Radwańska - Muguruza. Oba zostaną rozegrane w poniedziałek.
      • Gość: j. Wyniki: Toma55 wygrał "generalkę" IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.14, 19:21
        Skończył się nasz konkursik typerski, oto rezultaty:

Turniej męski:

1. Andy_lt - 17 pkt (na 24 możliwe)
        2-3. Toma55, Jędrzej - po 16 pkt
        4. Maciej - 14 pkt

Turniej kobiecy:

1. Toma55 - 15 pkt
        2-3. Maciej, Jędrzej - po 14 pkt
        4. Andy_lt - 13 pkt

I klasyfikacja łączna:

1. Toma55 - 31 pkt (na 48 możliwych)
        2-3 Andy_lt, Jędrzej - po 30 pkt
        4. Maciej - 28 pkt.

Zwycięzcom gratuluję, wszystkim dziękuję za udział.
        • andy_lt Re: Wyniki: Toma55 wygrał "generalkę" 20.01.14, 20:04
          Ja też składam gratulacje dla Toma 55 i składam podziękowania dla Jędrzeja za
          organizację.
          Chciałem jeszcze dopisać,jak przedstawiało się typowanie ćwierćfinalistów.
          W turnieju męskim nasze typowania sprawdziły się w stosunku 7-6-5 na 8 możliwych
          i tu przewodzi Jędrzej.
          W turnieju kobiecym odpowiednio 4-3-2 i tu najwięcej punktów zdobył Toma 55
          Wygląda na to,że turniej męski był bardziej przewidywalny niż kobiecy.
          Czekam na następną taką zabawę.
        • Gość: toma55 Re: Wyniki: Toma55 wygrał "generalkę" IP: *.dab.02.net 20.01.14, 21:28
          Podziekowania dla Jędrzeja za " chciejstwo " czyli liczenie punktow , przedstawianie sytuacji itd ,
          nawet przy 4 uczestnikach bylo co robic .
          Patrząc na wyniki mozna dojsc do wniosku ze im blizej Pocieja tym gorzej ... :)
          panowie - mniej dyskusji a pseudowątki zginą smiercią naturalną ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka