22.05.05, 18:45
Poszukuje jakiegoś taniego hotelu w Dubaju okolo 20 $ za nocleg. Chcialabym
sie jak najszybciej wybrac na wakace tam. Wiec czekam na informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aliya_uk Re: Dubai 22.05.05, 20:11
      wrocilam niedawno z emiratow, i jedno Ci moge powiedziec, jesli chcesz mieszkac
      w hotelu za 20$ to przygotuj sie iz nie znajdziesz na internecie zadnych
      danych, numeru telefonu ani faxu, na lotnisku zlap taxi i popros o transport do
      taniego hotelu (okolice Golden Market), tam jest kilka "tanich" acz
      niekoniecznie czystych hotelikow. Wiekszosc taxi drivers powinna znac tanie
      hotele. Aczkolwiek pomysl o wizie, ktorej na lotnisku nie dostaniesz jesli
      jestes szczesliwa posiadaczka polskiego paszportu. O wize powinnas sie postarac
      troche wczesniej. ...
      w razie jakich kolwiek pytan ... jesli bede umiala odpowiedziec....chetnie
      odpowiem.
      Aliya
      • aircrew Re: Dubai 22.05.05, 20:29
        A czy nie ma w Dubai jakis aparamentow do wynajecia etc?? Chodzi generalnie
        zeby tanio mieszkac. 60-70 $ za 2 osoby za nocleg. Ale z tego wynika ze to
        niemozilwe. Z wiza nie powinno byc problemow. A mam pytanie czy masz jakies
        zdjecia z Dubai?? Czy jak tak moglabys mi na prv przeslac?? Pozdrawiam
        • aliya_uk Re: Dubai 22.05.05, 20:43
          wejdz na strone poloni dubaju, tam jest link do strony firmy konsultingowej
          ktora wynajmuje w dubaju 2 pokoje (chyba w mieszkaniu) za cene ok 40$ za noc.
          Wyudaje mi sie ze nie powinno byc problemu z tym, mozesz rowniez do nich
          zadzwonic. Tu na tym forum znajdziesz gdzies adres strony gdzie beda wszystkie
          ich dane. Generalnie wszystko w Dubaju jest mozliwe (noclegi za 20$ do 10000$
          za noc), ale uwierz mi Dubaj nie jest taki pocztowkowy, sa piekne miejsca tam,
          a pomiedzy pieknymi nowymi budynkami sa stare odrapane, jesli bedziesz miala
          czas to zobacz wszystko, nie tlyko slawny Burj Al-Arab (ktory tak apropo jest
          srodkowym palcem zafundowanym przez europejskiego architekta dla arabow huh),
          co do wizy to upenwij sie najpierw ze wize MASZ a dopiero pozniej kup bilet
          lotniczy. Mozna sie niezle przejechac na obietnicach ze sie dostanie wize,
          uwierz mi, odczulam to na wlasnej skorze, na dodatek jesli jestes 1.Polka,
          2.Niezamezna, 3.Ponizej 30-stki.
          Zdjec z dubaju mam bardzo duzo. Postaram sie na dniach je poopisywac i przeslac
          do Ciebie niektore z nich co ciekawsze, jako ze w ciagu 7 dni pobytu w
          emiratach (3000 km samochodem,wszystkie 7 emiratow, a lacznie 8 miast, Oman i
          wiele innych ciekawostek) zrobilam ponad 1000 zdjec i kilkadziesiat filmow.
          Zdecydowanie polecam zwiedzic tez Abu Dhabi ktore jest piekne (oraz nieotwarty
          jeszcze Emirati Palace - hotel w swym zamierzeniu chyba z 10* ktory bedzie duzo
          atrakcyjniejszy niz Burj Al_Arab, ale coz to trzeba zobaczyc samemu). Duzo
          ciekawsze niz Dubaj, mniejsze, i zadbane. Szejh Zayed dbal o ten Emirat
          niesamowicie.
          Jejku zazdroszcze Ci ze tam jedziesz. Pomimo kilku rzeczy ktore mnie tam
          zawiodly to Emiraty nadal pozostaja numer 1 na mojej liscie miejsc na ziemi
          gdzie chce zamieszkac.
          Pozdrawiam
          • beduinka Re: Dubai 22.05.05, 21:18
            aliya_uk napisała:

> wejdz na strone poloni dubaju,

link na nią podawałam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
            f=10662&w=9003721 :))))

tam jest link do strony firmy konsultingowej
            > ktora wynajmuje w dubaju 2 pokoje (chyba w mieszkaniu) za cene ok 40$ za noc.
            > Wyudaje mi sie ze nie powinno byc problemu z tym, mozesz rowniez do nich
            > zadzwonic. Tu na tym forum znajdziesz gdzies adres strony gdzie beda
            wszystkie
            > ich dane.

> Zdjec z dubaju mam bardzo duzo. Postaram sie na dniach je poopisywac i
            przeslac
            > do Ciebie niektore z nich co ciekawsze, jako ze w ciagu 7 dni pobytu w
            > emiratach (3000 km samochodem,wszystkie 7 emiratow, a lacznie 8 miast, Oman i
            > wiele innych ciekawostek) zrobilam ponad 1000 zdjec i kilkadziesiat filmow.

to może wstawisz jakieś do naszej forumowej galerii

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=687"
          • stanrick Re: Dubai 23.05.05, 01:17
            Aliya_uk!Wiele z tego co napisalas to prawda.Tu generalnie niewiele jest do
            jako takiego zwiedzania.Glowne atrakcje to nie sa zabytki ktorych tu w zasadzie
            niema,ewentualnie przyroda,ale na pustynie o tej porze roku tutaj zapuszczac
            sie owodradzam.Reszta zas to dla turystow z zasobniejszym portfelem jak chocby
            wedkarstwo morskie z lodzi,czy tez drogie hotele.W Dubaiu bylem coprawda kilka
            razy ale nie mialem zbyt wiele czasu by sie pokrecic wiecej,W Abu Dhabi jestem
            tu juz pare miesiecy i musze stwierdzic iz jest to w zasadzie duza
            sypialnia,aczkolwiek majaca swoj "klimat".Tak samo jak w Dubaiu obok
            nowoczesnych wiezowcow sa odrapane rudery ktore jak widac sa systematycznie
            wyburzane.Do jako takiego zwiedzania tez w zasadzie nic niema,chyba ze
            malle.Mozna tez z Dubaiu bez problemu poleciec na Iranska wyspe np.na weekend
            za przystepne pieniadze.Samoloty fruwaja kilka razy do dnia,sam lot ok.30min.
            • aliya_uk Re: Dubai 23.05.05, 14:43
              Beduinko przesle Ci zdjecia w ciagu kilku dni.
              sama wybierzesz ktore wstawic do galerii, zalacze zdjecia z kilku emiratow.

Stanrick:
              Wiesz, ja "zwiedzilam" w ciagu tygodnia wiekszosc mozliwych do "zwiedzenia"
              miejsc. Zapuscilam sie rowniez nie raz na pustynie, i zakopalam samochod w
              piach :) ale na szczescie nie bylam sama wiec po "krotkim" czasie wybrnelismy z
              tego "malego" klopotu. Warto wybrac sie do Zoo zarowno w Dubaju jak i w Al
              Ain. Pozatym ktos kto jedzie tam na wakacje odpoczac, nie ma w
              planach "zwiedzania" czy tez pakowania sie na pustynie:) Pozatym warto znac
              kogos tam na meijscu kto powie gdzie i jak sie poruszac (na pustyni bardzo
              latwo sie zgubic, oj bardo latwo). Co do Abu Dhabi, duzo bardziej mi przypadlo
              to miasto do gustu. Maja sliczny corniche, i ten maly "hel" nieopodal Marina
              Mall, gdzie w szczegolnei wieczorem jest przyjemnie jak sie zbierze duzo ludzi,
              i widac cale Abu dhabi oswietlone. Port noca tez jest ciekawy. Fakt odrapane
              rudery, ale mniej sie to rzuca w oczy niz w Dubaju. Jak napisalam warto
              zobaczyc Emirati Palace, ale co ja Ci bede mowila, skoro tam ejstes od kilku
              miesiecy zapewne widziales duzo wiecej niz ja, pozazdroscic tylko:)
              Pyszne jedzonko w Shamsiin (mala piekarnia)....jak pomysle ze jeszcze niedawno
              tam bylam to az zal sciska ze musialam wrocic do anglii...
              Ja jesczze "pozwiedzalam" wiekszosc z tak zwanych "local's cities" na pustyni,
              osiedla po 1500 domow ktore rzad wybudowalo dla "local's" a oni wcale tam nie
              mieszkaja. Robi wrazenie.
              Stanrick mozna do Ciebie na prv napisac czasem w sprawie Abu Dhabi? :)
              pozdrawiam
              Aliya
              • beduinka Re: Dubai 23.05.05, 14:52
                aliya_uk napisała:

> Beduinko przesle Ci zdjecia w ciagu kilku dni.
                > sama wybierzesz ktore wstawic do galerii, zalacze zdjecia z kilku emiratow.

nie mi wysyłać, lecz samemu wstawiać do galerii!! wybór należy do ciebie
                rozruszajmy trochę tę galerię
              • stanrick Re: Dubai 23.05.05, 14:59
                Na priva oczywiscie mozesz smialo pisac.Co do cornichie to szkoda ze nie
                widzialas jak wygladal stary.Ja tylko widzialem juz na zdjeciach.Byl duzo
                ladniejszy.Teraz zrobili betonowy deptak:(zupelnie bez sensu wyrzucajac mnostwo
                pieniedzy.Dla mnie w Abu Dhabi w porownaniu z Dubaiem jest brak dobrych
                koncepcji rozwoju.Ale coz to nie nasze zmartwienie...
                • juliaa3 Re: Dubai 23.05.05, 21:30
                  Jakze wam zazdroszcze.Dubai to moje niespelnione marzenie.Dlaczego tam tak
                  trudno dostac wize?
                  • aliya_uk Re: Dubai 24.05.05, 10:08
                    Well jesli chodzi o europejki to tylko polki przed 30 rokiem zycia i niezamezne
                    (chociaz ja w pierwszej wizie mialam wpisane ze jestem mezatka) maja tak wielki
                    problem z wiza, oraz rosjanki. Bierze sie to stad ze wiele z naszych rodaczek
                    albo naszych wschodnich sasiadek wyjezdza tam do "pracy".
                    Wszystko jednak kwestia szczescia. Najlepiej aplikowac o wize w Dubai Port
                    Authority Free Zone (jesli ma sie tam znajomosci), Abu Dhabi (wieksze szanse na
                    wize niz w Dubaju), oraz w mniej europejskich emiratach jak Sharjah czy Ajman.
                    Jak spisze historie mojego starania sie o wize to zamieszcze tutaj
                    jako "przestroge" i poradnik:)
                    pozdrawiam
                    • aircrew Re: Dubai 24.05.05, 10:47
                      Aliya czekam dalej na zdjecia. I mam pytanie ile kosztuje wiza?? Bo nie moge
                      sie doczytac:( Pozdrawiam
                      • aliya_uk Re: Dubai 24.05.05, 12:39
                        Visit visa kosztuje 100$ (cena orientacyjna) i jest na 30 dni pobytu bez
                        mozliwosci przedluzenia
                        Tourist visa kosztuje tylez samo i jest na 60 dni z mozliwoscia przedluzenia do
                        90. Jednakze polkom (jak wspomnialam wczesniej w poscie ponizej 30 itd...) nie
                        przysluguje tourist visa.
                        Powyzsze informacje musisz potwierdzic dlatego ze hotele oferuja wizy w
                        wyzszych cenach. Jesli jednak zdecydowalabys sie leciec liniami Emirates
                        Airlines to oni zalatwiaja wize na swoim sponsorship aczkolwiek nie wiem jak to
                        jest z polakami przebvywajacymi w polsce, ja chcialam zalatwiac to z anglii to
                        poinformowali mnie ze powinnam im przedstawic dokoment zaswiadczajacy moj
                        status w anglii.
                        Pozdrawiam
                        Aliya
    • aliya_uk Re: Dubai 24.05.05, 12:43
      www.chez.com/dubaipolonia/
      strona polonii dubaju, osobiscie jednak nie polecam zalatwiania wizy przez
      firme konsultingowa ktora sie reklamuje na tej stronie. Moja prywatna opinia...
      sttracilam przez nich duzo czasu i pieniedzy
      • gajasirocco Czartery do ZEA-Sharjah (różne opcje) 08.12.05, 14:24
        -Wigilia i sylwester w ZEA 20.12.-4.01. 2444PLN (bilet z opłatami i
        ubezpieczeniem)

-3 miesiące w ZEA
        Wylot: WAW-SHJ 03.01.2006 WAW godz.: 19:45 SHJ godz.: 04:05
        Nr rejsu: FFP 902

Powrót: SHJ-WAW 29.03.2006 SHJ godz.: 20:05 WAW godz.: 22:35
        Nr rejsu: FFP 903

Cena: 2720 PLN
        1 x 2250.00 PLN (PRZELOT)
        1 x 130 PLN (opłata lotniskowa)