Dodaj do ulubionych

Slub w Iranie

21.04.06, 18:30
Witam
W te wakacje lece do Iranu, chce sie tam ozenic z Iranka. Jeszcze nie dzwonilem do ambasady, spytac sie o szczegoly, jakie dokumenty powinienem wziac itd. Postanowilem pierw napisac tu, moze ktos wie juz cos na ten temat i mi cos poradzi. Tym razem chce tam leciec samolotem (rok temu jechalem lądem), moze rowniez ktos cos wie jakimi liniami lotniczymi najlepiej i skad wylatuje samolot (slyszalem ze z Berlina najlepiej, tylko ze w warszawie musze odebrac wize, wiec moglbym od razu leciec z warszawy o ile takie polaczenie istnieje). Wylatuje jakos na poczatku lipca.
Kazda informacja na ten temat bedzie dla mnie bardzo cenna.
Pozdrawiam
Flesz
Obserwuj wątek
    • tetys Re: Slub w Iranie 21.04.06, 18:34
      No no no... pamiętam jak opisywałeś podróż do wtedy jeszcze tylko "dziewczyny"
      a teraz przyszła żona...gratulacje! Napisz coś więcej o swojej wybrance,
      jakiego jest wyznania? Czy jej rodzina nie protestuje? Zamierzacie zamieszkać w
      Iranie, Polsce czy w innym miejscu?

Życzę szczęścia:)
      • fleszer1 Re: Slub w Iranie 21.04.06, 18:51
        Hey

Ciesze sie ze ktos pamieta moje dawne opisy z wyjazdu :) Moje plany sa zwiazane z zachodem. Chce tam wyjechac, znalezc prace i zamieszkac. Skonczylem filologie angielska, podobnie moja dziewczyna tez to studiuje. Praktycznie rozmawiamy w tym jezyku tak samo jakbym rozmawial po polsku. Jest Iranką, oczywiscie jej wyznanie to islam. Przez ponad miesiac pobytu tam, bylo naprawde cudownie, jej rodzina nie jest wcale religijna az tak religijna. Mysle, ze mozna to porownac do wiekszosci Polakow, czulem sie tam jak we wlasnym domu, nie odczuwalem wplywu tej religi na zycie codzienne.
        Jezeli chce wyjechac na zachod, sa dwie opcje zeby ona tez mogla leciec ze mna. ALbo bedzie moja zona, albo dostanie pozwolenie ojca. Jednak, tak musiala by miec wize, moglaby jej nie dostac itd. wiec wiele problemow. Slub jest opcja, ktora wylacza wszystkie te problemy. Jednak bede musial przejsc na ich wiare. Z tego co sie dowiadywalem od Polki, ktora mieszka w teheranie (wyszla za iranczyka) , zmiana religi to kwestia zaplacenia i podpisania papierka. Oczywiscie i tak czuje sie chrzescijaninem, zaden papier tego nie zmieni.
        • gajasirocco Re: Slub w Iranie 21.04.06, 20:10
          Ja też Ci od samego początku mocno kibicuję i trzymam kciuki, by się wszystko
          udało!!!
    • monika_lucja Re: Slub w Iranie 28.04.06, 16:40
      Nie wiem dużo na temat slubów w Iranie ale z tego co sie orientuję, to jesli
      chcesz zawrzeć małżeństwo w obcym kraju, to ceremonia powinna odbyć sie w
      Konsulacie a nie Ambasadzie - przynajmniej tak mnie poinformowała miła pani w
      Urzędzie Stanu Cywilnego gdy pytałam o tą kwestię w związku z moim planowanym
      zamążpójściem...
      Pozdrawiam ciepło i zycze dużo, dużo, dużo szczęścia na nowej drodze zycia!!!
      • hajota Re: Slub w Iranie 28.04.06, 19:50
        W polskim konsulacie lub ambasadzie może zawrzeć ślub tylko dwoje obywateli
        _polskich_. Nie można zawrzeć ślub z cudzoziemcem/cudzoziemką. Patrz
        www.bolanda.org/main/Sprawy.asp
        To dotyczy akurat Egiptu, ale obowiązuje w naszych placówkach na całym świecie.
        Spróbuj wrzucić pytanie na forum portalu www.arabia.pl Jest tam
        dziewczyna-prawniczka świetnie zorientowana w takich sprawach. Zresztą na forum
        w dziale Prawo znajdziesz pewnie potrzebne informacje.
        • monika_lucja Re: Slub w Iranie 28.04.06, 23:28
          No to bardzo kompetentnych informacji mi udzielono w Urzedzie Stanu Cywilnego,
          nie ma co... Dzieki za podpowiedź!
      • survey06 Re: tylko .... 29.04.06, 08:24
        monika_lucja napisała:

> jesli chcesz zawrzeć małżeństwo w obcym kraju, to ceremonia powinna odbyć sie
        > w Konsulacie a nie Ambasadzie

Tylko problem w tym, ze w Iranie, poza Ambasada, nie ma zadnego polskiego
        Konsulatu (najblizszy to chyba w Karachi, ale to juz nie Iran). Wprawdzie
        ostatnimi czasy ustanowiono w Iranie attachat wojskowy, ale watpie, aby akurat
        ta placowka w ramach swojej dzialalnosci zajmowala sie rowniez zawieraniem
        malzenstw i organizowaniem ceremonii slubnych.
    • youmou Re: Slub w Iranie 29.04.06, 11:17
      Spytaj się dokładnie tej Polki, która w Teheranie mieszka.
      Pewnie znamy tę samą. Ona ślub brała właśnie tam. Jakieś 3 lata temu.
      Nawet jeśli się coś zmieniło, może pomoże Ci znaleźć potrzebne informacje.

Gratuluję i życzę powodzenia!
      a.
      • youmou "Związki mieszane" 29.04.06, 17:09
        Przypomniało mi się jeszcze - zajryj na forum "Związki mieszane" na gaeta.pl
        Tak jest - jeśli dobrze pamiętam - kilka żon Irańczyków.
        • fleszer1 Re: "Związki mieszane" 01.05.06, 16:06
          OK, dziekuje bardzo za te informacje, wyslalem maila , na adres ktory znalazlem w www.bolanda.org/main/mieszane.doc. DOtyczy to egiptu, jednak moze ktos odpisze, bo na maile pod adresem iranskiej ambasady w warszawie nikt nie odpisuje. Z tego co sie narazie dowiedzialem od mojej dziewczyny , to musze miec papier z ministerstwa sprawiedliwosci o niekaralnosci oraz jeszcze jakis inny, jednak nie wiem dokladnie jaki. Bede musial zadzwonic do ambasady i sie spytac.
          Pozdrawiam
          • youmou Re: "Związki mieszane" 01.05.06, 17:55
            Podejrzewam, ze rowniez zaswiadczenie, ze jestes stanu wolnego z USC.
            Dowiedz sie dokladnie, zebyscie nie mieli pozniej niespodzianki.
          • kiranna Re: "Związki mieszane" 02.05.06, 22:21
            nie wiem czy ten przepis jeszcze obowiazuje, ale mnie potrzebna byla rowniez
            tzw. zgoda na zawarcie zwiazku malzenskiego za granica (slub w turcji). to
            formalnosc, papier wydawany jest od reki przez kierownika usc wlasciwego dla
            twojego miejsca zamieszkania.

powodzenia na nowej drodze zycia :))
            • gajasirocco Re: "Związki mieszane" 03.05.06, 11:54
              ...miło, ze się pojawiłaś...wróciłam z Turcji i zasmakowałam się w "semisotu" -
              cudowna roślinka!!!!!!! Nie mogę znaleźć w Polsce. A SZKODA, BO PYCHOTKA!!!
              • fleszer1 Re: "Związki mieszane" 09.05.06, 18:00
                Wlasnie niedawno dzwonilem do ambasady (juz drugi raz, bo dzwonilem wczoraj i osoba ktora odebrala sama nie wiedziala, bo mowi ze to zadki przypadek, a konsula nie bylo), spytac sie w sprawie slubu w Iranie. Powiedziano mi zebym wzial tylko swiadectwo urodzenia i tyle. Reszte spraw sie zalatwia w ambasadzie w Teheranie i tamta ambasada wszystko zalatwia. Hm, a dziewczyna mowila ze tez sie pytala w iranie i wychodzi na to ze jakies tam dokumenty powinienem wziac (niby swiadectwo o niekaranolsci i cos tam jeszcze) dziwna sprawa. Teraz musze szukac i rezerwowac jakis samolot.
                Pozdrawiam
                • kiranna Re: "Związki mieszane" 09.05.06, 21:30
                  Dokumenty sciagane z Polski przez Ambasade/KOnsulat ida co najmniej 3 miesiace.
                  Ambasada nie moze wystawic ci pozwolenia na zawarcie zwiazku malz. poza
                  granicami kraju czy zaswiadczenia o niekaralnosci, bo nie ma takiego prawa.
                  Ambasador wystepuje tylko w twoim imieniu do polskich urzedow o wydanie
                  odpowiednich dokumentow, ktore potem dopiero przywozi kurier. Kiedys kurier
                  jezdzil co 3 miesiace wlasnie, stad ten okres oczekiwania. Chyba, ze w dobie
                  komputeryzacji cos sie wreszcie zmienilo z biurokracja i mozna potrzebne
                  dokumenty sciagnac online, ale jak znam zamilowanie naszych urzednikow do
                  znaczkow skarbowych, to watpie ;)
                  Znacznie szybciej zalatwisz te papiery sam w Polsce i nie zapomnij o
                  przetlumaczeniu ich u tlumacza przysieglego, a potem o potwierdzeniu zgodnosci
                  z oryginalem w Amb Iranu w PL lub Ambasadzie RP w Iranie :)
                  Przypomnialo mi sie, ze w Turcji wymagane bylo kiedys zaswiadczenie o tym, ze
                  nie jest sie chorym na HIV, sprawdz czy nie beda tego chcieli tez w Iranie.

Jesli bardzo ci zalezy moge spytac na forum konsularnym Polonii tureckiej jakie
                  dokumenty sa wymagane przez Polske do zawarcia slubu z cudzoziemcem za
                  granica. Nawet jesli rzad Iranu ich nie potrzebuje, to bedziesz przeciez
                  musial umiejscowic swoj slub w polskim USC, zeby nabral mocy prawnej. To sa
                  przepisy odgorne, wiec nie ma znaczenia czy chodzi o Iran, Turcje czy USA.

A najlepiej sam zadzwon do polskiej Ambasady w Iranie i sprobuj porozmawiac z
                  Ambasadorem czy innym polskim urzednikiem, zazwyczaj sa bardzo pomocni,
                  szczegolnie tam gdzie Polonia jest nieliczna. Bedziesz mial wiesci z pierwszej
                  reki.

Troche to wszystko skomplikowanie wyglada, ale jest do zalatwienia :)
                  powodzenia!
              • kiranna Gaju :) 09.05.06, 21:38
                bylas w Turcji i nic nie mowisz?! jesli w Stambule to sie obraze, ze mnie nie
                odwiedzilas ;) a na temat semizotu mam dla ciebie niespodzianke tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14982273&a=15036762
                • gajasirocco Do Kiranny-dzięki! Jesteś skarbem!!! 09.05.06, 22:42
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=39629645&a=41416511
                  -już posiałam i czekam!
                  W Turcji spędziłam Wielkanoc-miałam inspekcję hoteli na wybrzeżu i zwiedziłam
                  Kapadocję (wróciłam zachwycona!)
                  • kiranna Re: Do Kiranny-dzięki! Jesteś skarbem!!! 09.05.06, 23:13
                    ha ha, to deptalismy ci po pietach z moimi rodzicami, bo bylismy w Kapadocji
                    tydzien pozniej, od 24 kwietnia przez 5 dni :))) tez wrocilismy zachwyceni, tym
                    bardziej, ze pojechalismy sami, na dziko, gdzie nas oczy poniosly i rozne
                    przewodniki podpowiadaly...tyle, ze wymarzlismy sie w nocy i wszyscy wrocilismy
                    przeziebieni, lecz przeszczesliwi! Bartek zniosl wszystko cudownie az jestem w
                    szoku, nawet podziemne miasto, chyba maly podroznik nam rosnie :)

smacznego chrupania semizotu :)
                    • gajasirocco Re: Do Kiranny-dzięki! Jesteś skarbem!!! 09.05.06, 23:47
                      Kapadocja przeurocza! A semisotu najsmaczniejsze! (tylko boję się, że przy tak
                      niskiej temperaturze mi nic nie wzejdzie)...zawsze można zaplanować kulinarną
                      podróż do Turcji, bo to przepiękny kraj z wyjątkowo gościnnymi ludźmi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka