Dodaj do ulubionych

Walczymy w światowej intifadzie

15.05.07, 01:09
W szóstą rocznicę swego powstania, portal Viva Palestyna wydał oświadczenie
okolicznościowe. Dostępne jest pod adresem:

viva-palestyna.pl/news/felieton.php?news=felietony/000513.info
Osoby zainteresowane współpracą z portalem proszę o kontakt na adres:
axisofevil76@gmail.com.

Pozdrawiam.
Paweł Michał Bartolik.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Hahahaha 16.05.07, 17:39
      Odpowiem Ci tutaj, bo od jakiegos czasu bojkotuje Forum Swiat.

Mylisz sie myslac, ze nie lubie Waszego portalu. Jest wrecz odwrotnie - ja go
      po prostu uwielbiam:))))

Ale skoro juz jestem przy glosie, to pozwol, ze Cie o cos zapytam.

Jak to jest, ze lew...icowcy (niech juz bedzie), ktorzy powinni byc ex
      definitione internacjonalistami, stawiaja na hiper-nacjonalizm
      funadmentalistyczna odmiana islamu podszyty?
      • axisofevil Re: Hahahaha 17.05.07, 16:02
        Najbardziej czy nie najbardziej...

Odpowiem na zasadzie analogii. Czy gdy popieram strajk okupacyjny w fabryce, to
        dlatego, że tak podoba mi się postawa polskiej klasy robotniczej wobec spraw
        seksualizmu?
        • absztyfikant Re: Hahahaha 17.05.07, 20:03
          Pomyliles watki czy tez moze parodiujesz (p)osla Wrzodaka?:)))
          • axisofevil Łopatologicznie 18.05.07, 16:48
            Skoro nie rozumiesz analogii, to łopatologia: gdy popieram Palestyńczyków, to
            nie ze względu na ich stosunek do religii - tak samo jak gdy popieram
            robotników, to nie ze względu na ich stosunek do seksu. Jednych i drugich, czy
            też ich dążenia, popieram ze względu na ich sytuację. Poniał?
            • absztyfikant Re: Łopatologicznie 18.05.07, 16:52
              Zamiast serwowac te pretensjonalne tromtadracje moglbys odpowiadac na proste
              pytania... :P Dlaczego popierasz palestynski terror?
              • axisofevil Prokuratorze Wyszyński 18.05.07, 17:19
                Na takie proste pytanka odpowiadam podwórkową łaciną. Więc idź sprawdzić, czy
                Rehawam Zeewi na ciebie nie czeka.
                • absztyfikant Re: Prokuratorze Wyszyński 19.05.07, 03:43
                  Kahane chai ;ppppppppppppp
    • absztyfikant Nie tylko ja Was kocham:) 16.05.07, 19:03
      Znajoma poprosila mnie o zamieszczenie tego tekstu, co niniejszym czynie:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      aaaaaa, waszym celem przwodnim, przewodnim mind you jest "informowanie
      polskiego społeczeństwa o gehennie, którą naród palestyński codziennie przeżywa
      pod izraelską okupacją."
      a co o informowaniu spoleczenstwa polskiego o gehennie, ktora przezywaja
      mieszkancy israelskiego miasta shderot, ostrzeliwanego przez "bohaterskich
      bojownikow" o wolnosc kraju ktory nigdy nie istnial?
      ty jestes pewien, ze ci biedni tzw. palestynczycy przezywaja gehenne pod tzw.
      israelska okupacja????? moze troche prawdziwej informacji o sytuacji tzw.
      palestynczykow?????

In the past four years, thousands of Arab Jerusalemites living outside the
      municipal boundaries of the city have moved back into Jerusalem for fear of
      being left on the other side of the security fence. Many of them abandoned
      their large houses and villas in favor of small and expensive apartments inside
      the municipal boundaries of the city.

Dozens of merchants who owned businesses in Ramallah and Bethlehem have moved
      back to the city in the past few years.

"People see the anarchy and instability in the Palestinian Authority areas and
      prefer to leave to a safer place," explained Ibrahim Barakat, a businessman
      from Beit Hanina, a large Arab neighborhood in northern Jerusalem. "Also,
      people are afraid of losing their status as permanent residents of Israel and
      that's why they are moving back into Jerusalem. After all, life inside Israel
      is much better than the West Bank."
      tinyurl.com/2ofnee
      nu, ludzie sie tam obawiaja, OBAWIAJA, stracic status stalego rezydenta
      israela, tego okupanta, ktory tak sie zneca nad nimi..... nu, walczcie,
      walczcie...... tylko moze zapytajcie sie nie hamasu i fatahu, ale zwyklych,
      szarych arabow palestynskich, czy oni tak bardzo wogole chca waszej pomocy...

no i zalosni jestescie.... wy polscy islamisci.... popieracie hamas i fatah,
      organizacje terrorystyczne.... wstyd i hanba!
      • axisofevil Re: Nie tylko ja Was kocham:) 17.05.07, 15:59
        Wstydem i hańbą jest kwestionowanie istnienia narodu palestyńskiego, to po
        pierwsze. W takim razie - czy raczej już dlatego, nie odpowiadam partnerowi w
        rozmowie, lecz zajmuję się przedmiotem (nie podmiotem) moich rozważań. Ci,
        którzy negują istnienie narodu palestyńskiego, jak np. Golda Meir czy Benito
        Netanjahu, są dla mnie równi moralnie Davidowi Irvingowi.

Dlaczego? Jeszcze raz przypomnę, co Viva Palestyna pisała w swoim oświadczeniu
        okolicznościowym:

+Viva Palestyna powstała 15 maja 2001 r., 53 lata po powołaniu na ziemi
        palestyńskiej Izraela, osadniczego państwa kolonialnego opartego na wielkiej
        czystce etnicznej, którą czołowe postaci ruchu syjonistycznego - w tym pierwszy
        premier i pierwszy prezydent Izraela - zaplanowały i przygotowały dużo wcześniej
        i której towarzyszyły masakry palestyńskiej ludności wielu osad. Jeden z
        przywódców syjonistycznych, Mosze Dajan, stwierdził: "Żydowskie wioski zbudowano
        tam, gdzie wcześniej istniały arabskie. Nie znacie nawet nazw tych arabskich
        wiosek i nie mam o to do was pretensji. Atlasy geograficzne już nie istnieją."
        Za mitem "ziemi bez ludu dla ludu bez ziemi" kryje się orwellowskie oszustwo.

Powstanie nowego państwa na Bliskim Wschodzie było równoznaczne z katastrofą
        narodową Palestyńczyków - Nakbą, zniszczeniem dotychczas istniejącego
        społeczeństwa palestyńskiego. Spadkobiercy tych, którzy tego dokonali, teraz
        mają czelność kwestionować istnienie narodu palestyńskiego. Wybitny uczony
        palestyńsko-amerykański Edward Said pytał: "Czy w naszym świecie pojawiła się
        kiedykolwiek bardziej absurdalna idea niż ta, która doprowadziła do zamknięcia w
        puszce kilku milionów ludzi i twierdzenia, że oni wcale nie istnieją?"+

To upoważnia mnie do wcześniejszych słów. Palestyńczycy są narodem, bo uważają
        się za naród. "Historyczna" narracja o żydowskich rubieżach i 1300 latach
        "islamskiej okupacji", na której ta pani buduje swój dyskurs - choć nie jest to
        wyrażone explicite - ma zaś swe poczesne miejsce. Na śmietniku historii - razem
        z tymi, którzy są jej zwolennikami.

Gdzie indziej, pani ta przekonuje, jak to fajnie mieli i mają Palestyńczycy w
        Izraelu. Palestyńczyk jest zatem dla niej ex definitione stworzony do bycia
        pracownikiem najemnym, z którego syjonistyczny burżua może wyciśnie wartość
        dodatkową, ale jednak... coś tam ze stołu skapnie. A jak nie, to okaże się, że
        zdeformowana arabska kultura nie pozwoli Palestyńczykom samym się reprezentować.
        Dyskurs ten jest tak nikczemny i zarazem karykaturalny, że celem naszym, na Viva
        Palestyna, nie jest "dialog" i "znalezienie kompromisu" z jego wyrazicielami,
        lecz marginalizacja ich, ich zmiecenie z areny historii.
        • konraad_g Re: Nie tylko ja Was kocham:) 17.05.07, 22:17
          axisofevil napisał:
          > +Viva Palestyna powstała 15 maja 2001 r., 53 lata po powołaniu na ziemi
          > palestyńskiej Izraela, osadniczego państwa kolonialnego opartego na wielkiej
          > czystce etnicznej, którą czołowe postaci ruchu syjonistycznego - w tym pierwszy
          > premier i pierwszy prezydent Izraela - zaplanowały i przygotowały dużo wcześnie
          > j
          > i której towarzyszyły masakry palestyńskiej ludności wielu osad.

Mimo wszystko nie należy zapominać, że ziema ta początkowo należała do Żydów...
          Mają do niej takie samo prawo jak Palestyńczycy...
          • joanna_xx Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 13:52
            Mimo wszystko nie należy zapominać, że ziema ta początkowo należała do Żydów...
            > Mają do niej takie samo prawo jak Palestyńczycy...

Ziemia ta pocztkowo nalezala ogolnie do plemion semickich (np. Fenicjan), ktore
            nie tworzyly zadnych panstw w dzisiejszym rozumieniu tego slowa (Zydzi nie byli
            wyjatkiem) tylko panstwa- miasta (np. Ugarit, Byblos, Tyr, Sydon, itp ze swoimi
            systemami miar, swoimi wlasnymi walutami, itp), podobnie jak potem GRECKIE
            POLIS. Zreszta te tereny przechodzily burzliwe dzieje, np. ok 1200 pne najazd
            tzw ludow morza, w tym min. Filistynow, ktorych potem, jesli wierzyc
            Biblii "wyparli" (ladnie powiedziawszy) Zydzi, ktorzy wywedrowali z Egiptu,
            bo "napozyczali" metali szlachetnych i ich juz Egicjanie wiecej nie chcieli. W
            czasach Islamu narody semickie zamieszkujace te tereny ulegly w znacznej mierze
            arabizacji i islamizacji, w tym Zydzi i chrzescijanie (choc nie wszyscy
            oczywiscie). Potomkami tych ludzi sa m.in. wspolczesni Palestynczycy, ktorzy
            mieszkaja tam od pokolen. Czy to samo mozna powiedziec o Zydach, ktorzy
            przybyli tam z Europy w XX wieku i nie maja nic wspolnego z dawnymi Izraelitami
            poza religia?
            POzdrawiam
            • absztyfikant Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 16:36
              Piszemy historie na nowo Pani Halabi?
              pl.wikipedia.org/wiki/Staro%C5%BCytny_Izrael
              • joanna_xx Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 16:54
                Chcesz sie spierac ze specjalista? Zajrzyj do literatury naukowej na ten temat.
                nA POCZATEK PÖOLECAM KSIAZKI sABATINO mOSCATI.
                • absztyfikant Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 16:57
                  Ten juz niezyjacy pan byl... archeologiem. Osobiscie cenie Avi'ego Erlicha.
                  • absztyfikant Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 17:01
                    Roznica miedzy Zydami a Palestynczykami polega m.in. na tym, ze historie tych
                    pierwszych liczymy w tysiacach lat, a ci drudzy maja jeszcze daleko do
                    pierwszej setki...
                    • joanna_xx Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 17:11
                      Co, jakies kompleksy historyczne? Historia Zydow, tych prawdziwych, ktorzy
                      przetrwali na Bl. Wschodzie tak, jest dluga i imponujaca. Ale nie tych rzesz
                      Rosjan, ktorzy czesto wcale nie mieli nawet z judaizmem nic wspolnego tylko
                      chcieli sie z biedy wyrwac i wyemigrowali do Izraela gdzie nierzadko sa
                      traktowani jako obywatele trzeciej kategorii. Poza tym jeszcze raz mowie, ze
                      jak chcesz rozmawiac o historii starozytnej to uzywaj okreslenia Semici (bo
                      historia prawdziwych Zydow i Izraela zaczyna sie po wyemogrowaniu Mojzesza z
                      Egiptu a wiec z jakies 200 lat po najezdzie ludow morza). I jeszcze raz
                      wspolczesni miszkancy Bliskiego Wschodu, w tym dzisiejsi Palestynczycy maja w
                      sobie geny tamtych dawnych ludow. i NIE SA PRAWDZIWYMI aRABAMI (co czesto
                      oburza mieszkancow Bliskiego Wschodu, ale taka jest prawda i wg mnie nie jest
                      to stwierdzenie pejoratywne a wrecz przeciwnie), tylko ludami zarabizowanymi
                      (sa wsrod nich osoby o niebieskich oczach i blond wlosach). A te ludy maja
                      nierzadko duzo starsze kultury niz Izraelici. Slyszales kiedykolwiek o Ugarit?
                      Istnialo, kiedy Izraelitow nie bylo jeszcze na Bliskim Wschodzie. Slyszales, ze
                      tam znaleziono najstarszy jak dotad przyklad pisma alfabetycznego?
                      Pozdrawiam
                      • axisofevil O śmietniku historii 18.05.07, 17:17
                        Przede wszystkim, Joanno, historii nie należy nienawidzić - ale nie należy też
                        jej kochać. A ten pan, z którym sobie konwersujesz, ją kocha. Nie należy więc
                        szczególnie zgłębiać tego rodzaju paleontologicznych dyskursów - lecz odrzucać
                        je w całości. Gdzie? Patrz tytuł.
                        • joanna_xx Re: O śmietniku historii 18.05.07, 17:28
                          Oj, nie do konca sie zgodze Pawle,bo o ile nie przepadam za historia jako taka
                          (choc niedawno przeszlam jej ponowny kurs tym razem w jezyku szwedzkim), to
                          historie starozytna bardzo lubie bo to nie tylko moj konik ale i zawod. Dlatego
                          nie lubie jak jacys wspolczesni Zydzi maja jej kompleks (szczegolnie Ci, ktorzy
                          jjeszcze nie wyrwali sie z Polski do Izraela ale ciagle o tym marza) i probuja
                          ja zmieniac a to przez umieszczanie hebrajskich inskrypcji na bliskowschodnich
                          znaleziskach (z rok temu czy 2 byla nawet taka afera), spieranie sie, ze jezyk
                          hebrajski to najstarszy jezyk semicki (patrz moje niegdysiejsze dysputy na
                          onecie z niejakim Aru o alfabecie z Ugarit), ze piesn nad piesniami to ich
                          wlasny wymysl a nie plagiat egipskiej poezji, itp. A to zalosne.
                          • axisofevil Re: O śmietniku historii 18.05.07, 17:35
                            Fakt, warto czasem parę rzeczy sprostować itd. Ale nie może to być trzon
                            argumentacji. Ważniejsze od tego bredzenia o ethnosie są kwestie niezbywalnych
                            praw, wynikających już z samej kondycji ludzkiej, które praktycznie na całym
                            świecie w mniejszym czy większym stopniu są gwałcone. Ultima ratio: dlaczego ja
                            mam mieć mniejsze prawo osiedlenia się w Hajfie czy w Betlejem niż Żyd czy
                            Palestyńczyk, dlaczego mniejsze ode mnie prawo osiedlenia się w Poznaniu mają
                            mieć osoby urodzone w Hajfie czy w Betlejem?

Co zaś do syjonistów. Ponoć to życiowa porażka być syjonistą i nie osiedlić się
                            w Izraelu. Ja pamiętam przypadek syjonisty, który uciekł z Izraela.

Pozdrawiam.
                            • joanna_xx Re: O śmietniku historii 18.05.07, 17:44
                              Masz racje. Wg mnie granice nie powinny istniec i kazdy powinien miec prawo
                              mieszkac gdzie ma ochote, pod warunkiem oczywiscie, ze przy okazji nie dochodzi
                              do wysiedlen miejscowej ludnosci, itp. Niedawno pewnien Syryjczyk stwierdzil,
                              ze gdyby Izrael oddal Syrii wzgorza golan (ktore prawnie naleza do Syrii i wg
                              242 rezolucji ONZ maja byc jej zwrocone), bylby pokoj. Syria nie mialaby juz po
                              co oplacac Hezbollahu czy Hamasu. Nie mialaby juz po co byc po stronie Iranu i
                              moze by bardziej postaralaby sie uszczelnic swoje granice z Irakiem. A
                              Izraelczycy i tak wyszli by na swoje bo by mogli wykupic sobie ziemie na
                              Wzgorzach Golan, tak jak np. wielu obcokrajowcow wykupuje posiadlosci w
                              Libanie.
                              Co do Izraelczykow, ktorzy emogruja z Izraela, to moj maz ma nawet takiego
                              przyjaciela, ktorego rodzina pierwotnie pochodzi z Syrii i ktory urodzil sie w
                              Izraelu i sluzyl w armii Sharona. Znajomy ow stwierdzil, ze Sharon ma krew na
                              rekach i wyemogrowal do Szwajcarii.
                              I na koniec pewnie wpis, ktory mi sie spodobal i ktory znajduje sie na stronach
                              Hospitality Club:

ronen
                              Hertzelia
                              Israel
                              yes this is true! the truth is coming out!
                              there is no place like poland!
                              and polish people!
                              and polish women!
                              long live the Rzeczpospolita Polska for ever!
                              as a jew i can tell you that the "promised" country is poland not palestine! the
                              jews got it wrong, somehow it got corrupted and misspeled!
                              it is truly the land of milk and honey, and of "pirogi" , "zieviez" and great
                              culture!
                              i want to go back!
                              adopt me please!

ronen

• absztyfikant Re: Nie tylko ja Was kocham:) 19.05.07, 08:19
                        youtube.com/watch?v=OLsiFfv6K6E
                        > Co, jakies kompleksy historyczne? Historia Zydow, tych prawdziwych
                  • joanna_xx Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 17:16
                    czytanie literatury dot. Izraela napisanej przez Zyda nie zawsze jest
                    obiektywne, bo trudno im sie wyzbyc emocji i tego , co im z dziada pradziada
                    wpajano i co przeczytali w Torze. Pamietaj o tym. To tak samo jak czytanie o
                    cudach i przepowiedniach zawartych w Koranie (patrz. analogicznie o cudach i
                    przepowiedniach w Blblii) napisane przez imamow, itp. O obiektywizm nie tak
                    latwo.A moscati zajmowal sie rowniez kwestiami jezykowymi- jezyki semickie to
                    jego specjalnosc.
                    • konraad_g Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 19:07
                      joanna_xx napisała:

> czytanie literatury dot. Izraela napisanej przez Zyda nie zawsze jest
                      > obiektywne, bo trudno im sie wyzbyc emocji i tego , co im z dziada pradziada
                      > wpajano i co przeczytali w Torze. Pamietaj o tym. To tak samo jak czytanie o
                      > cudach i przepowiedniach zawartych w Koranie (patrz. analogicznie o cudach i
                      > przepowiedniach w Blblii) napisane przez imamow, itp. O obiektywizm nie tak
                      > latwo.A moscati zajmowal sie rowniez kwestiami jezykowymi- jezyki semickie to
                      > jego specjalnosc.

Zgadzam się. Gdzieś na racjonalista.pl widziałem artykuł na temat Koranu. Koran
                      jest na nowo tłumaczony przez niejakiego katolickiego br. Bruno, który to po
                      dokładym tłumaczeniu go, dochodzi do wniosku, iż celem tej księgi było
                      nawrócenie zbłąkanych chrześcijan :| Artykuł w ogóle jest śmieszny, np.:
                      dowiadujemy się, że nie ma podstawy aby uważac islam za religię. Jest tak
                      dlatego, że 'jakby odrzucić Hadisy i Sunnę spisane przez towarzyszy lub świadków
                      towarzyszy proroka, nie mamy żadnego dowodu na to, że żył'. Można też się
                      dowiedzieć, że Mekka powstała x lat po powstaniu Koranu, ponieważ nie ma jej na
                      żadnej mapie z tego okresu.

P.S. Nie wiem dlaczego w komentarzach, wszyscy zarzucają autorowi artykułu
                      stronniczość ;]
                      • axisofevil Historia, historia... 18.05.07, 20:10
                        Podobnie jak historyczność postaci Mahometa, podważana jest historyczność
                        postaci Jezusa.
                      • joanna_xx Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 20:18
                        Wlasnie, podwaza sie historycznosc Jezusa na podstawie dziel slynnego
                        zydowskiego historyka, Flawiusza, ktory bardzo skrupulatnie przedstawil
                        historie narodu zydowskiego i tychze ziem. W jego dziele ma byc wzmianka o
                        bodaj 4 Jezusach. Opis zadnego z nich nie pasuje do Chrystusa.Zreszta zyciorys
                        Jezusa ma opierac sie na zyciorysie Buddy. Wiecej szczegolow w ksiazce (juz nie
                        pamietam tytulu, ale wystarczy wejsc na strone wydawnictwa) wydawnictwa Uraeus.
                        Ponadto podwaza sie tez istnienie Mojzesza.
            • konraad_g Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 19:31
              joanna_xx napisała:
              > Ziemia ta pocztkowo nalezala ogolnie do plemion semickich (np. Fenicjan), ktore
              >
              > nie tworzyly zadnych panstw w dzisiejszym rozumieniu tego slowa (Zydzi nie byli
              >
              > wyjatkiem) tylko panstwa- miasta (np. Ugarit, Byblos, Tyr, Sydon, itp ze swoimi
              >
              > systemami miar, swoimi wlasnymi walutami, itp), podobnie jak potem GRECKIE
              > POLIS. Zreszta te tereny przechodzily burzliwe dzieje, np. ok 1200 pne najazd
              > tzw ludow morza, w tym min. Filistynow, ktorych potem, jesli wierzyc
              > Biblii "wyparli" (ladnie powiedziawszy) Zydzi, ktorzy wywedrowali z Egiptu,
              > bo "napozyczali" metali szlachetnych i ich juz Egicjanie wiecej nie chcieli. W
              > czasach Islamu narody semickie zamieszkujace te tereny ulegly w znacznej mierze
              >
              > arabizacji i islamizacji, w tym Zydzi i chrzescijanie (choc nie wszyscy
              > oczywiscie). Potomkami tych ludzi sa m.in. wspolczesni Palestynczycy, ktorzy
              > mieszkaja tam od pokolen. Czy to samo mozna powiedziec o Zydach, ktorzy
              > przybyli tam z Europy w XX wieku i nie maja nic wspolnego z dawnymi Izraelitami
              >
              > poza religia?
              > POzdrawiam

Cóż, tego w szkołach nie uczą, a to czego uczą można streścić w słowach 'ziemie
              te zamieszkiwali Żydzi, którzy zostali wygnani i osadzili się tam Arabowie, po
              czym ziemia ta została przejęta przez Turków'. Teoretycznie Żydzi, którzy
              przybyli tam po utworzeniu Izraela, mają pra pra [...] pra dziadów, którzy tam
              mieszkali.
              Pozdrawiam :)
              • joanna_xx Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 19:45
                Cóż, tego w szkołach nie uczą, a to czego uczą można streścić w słowach 'ziemie
                > te zamieszkiwali Żydzi, którzy zostali wygnani i osadzili się tam Arabowie, po
                > czym ziemia ta została przejęta przez Turków'.

Ucza tak w polskich szkolach (zaznaczam w polskich, bo mieszkam w Szwecji i tu
                takich rzeczy nie ucza), bo polska to kraj katolicki i musza uczyc tego, co sie
                zgadza z zasadami wiary, a to nie zawsze ma cokolwiek wspolnego z
                rzeczywistoscia a tym bardziej nauka.

Teoretycznie Żydzi, którzy
                > przybyli tam po utworzeniu Izraela, mają pra pra [...] pra dziadów, którzy tam
                > mieszkali.

Analogicznie przytocze historie z wspolczesnymi Tunezyjczykami. Jak wiadomo z
                historii, sa oni potomkami Fenicjan, ktorzy bedac doskonalymi zeglarzami
                jeszcze przed kolonizacja Grecka zalozyli tam kolonie. Dluuuugo mieszkali w
                dzisiejszej Tunezji (analogia Zydzi ktorzy uciekli z jerozolimy przed prawie 2
                tys lat) i zmieszali sie z ludnoscia miejscowa. Droga analogii, skoro pochodza
                z Fenicjii, powinni miec szanse tam wrocic. Tyle, ze badania genetyczne
                pokazuja, iz ich geny zgadzaja sie w zaledwie 10% z Fenickimi, podczas gdy geny
                wspolczesnych Libanczykow pokrywaja sie w powyzej 90%(mimo roznych najazdow,
                hellenizacji terenow, itp).
                Przez dlugi czas probowalam dotrzec do badan porownujacych ile jest genow
                Izraelitow w Europejczykach wyznajacych judaizm masowo niegdys zjezdzajacych do
                Palestyny a ile jest tych genow we wspolczesnych Palestynczykach. Niestety nie
                znalazlam. Ostatnio sie nawet powaznie zastanawialam czy nie zajac sie
                badaniami DNA (tzn. zaczac takowez studia) specjalnie by kwestie zbadac, bo
                jestem pewna, ze mam racje.
                pozdrawiam
                • tetys Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 20:11
                  Joanno, miło Cię widzieć na forum:)
                  Może nie na temat, ale: od września prawdopodobnie będę uczęszczał do szkoły, w
                  której opróćz standardowych profili prowadzony jest także tzw "profil żydowski".
                  Naucza się tam, opróćz języka hebrajskiego, "wiadomości dotyczących biblii,
                  historii starożytnej Izraela, dziejów narodu żydowskiego" itd. Ciekawi mnie jak
                  i czy w ogóle nauczyciele porsuzają ten temat.

Jak historii i innych przedmiotów uczy się w polskich szkołach nie skomentuję.

Bardzo zainteresowała mnie Twoja teoria! Życzę powodzenia w potwierdzeniu jej.
                  Pozdrawiam!:)

• joanna_xx Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 20:19
                    dzieki Tetysie. Wiesz, ja jestem wieczna studentka i jak zycia starczy to tym
                    tez sie zajme.
                    pozdrawiam
                • konraad_g Re: Nie tylko ja Was kocham:) 18.05.07, 20:38
                  > Ucza tak w polskich szkolach (zaznaczam w polskich, bo mieszkam w Szwecji i tu
                  > takich rzeczy nie ucza), bo polska to kraj katolicki i musza uczyc tego, co sie
                  >
                  > zgadza z zasadami wiary, a to nie zawsze ma cokolwiek wspolnego z
                  > rzeczywistoscia a tym bardziej nauka.

Święta prawda :)

> Analogicznie przytocze historie z wspolczesnymi Tunezyjczykami. Jak wiadomo z
                  > historii, sa oni potomkami Fenicjan, ktorzy bedac doskonalymi zeglarzami
                  > jeszcze przed kolonizacja Grecka zalozyli tam kolonie. Dluuuugo mieszkali w
                  > dzisiejszej Tunezji (analogia Zydzi ktorzy uciekli z jerozolimy przed prawie 2
                  > tys lat) i zmieszali sie z ludnoscia miejscowa. Droga analogii, skoro pochodza
                  > z Fenicjii, powinni miec szanse tam wrocic. Tyle, ze badania genetyczne
                  > pokazuja, iz ich geny zgadzaja sie w zaledwie 10% z Fenickimi, podczas gdy geny
                  >
                  > wspolczesnych Libanczykow pokrywaja sie w powyzej 90%(mimo roznych najazdow,
                  > hellenizacji terenow, itp).

Muszę przyznać rację ;)
                  Pozdrawiam

• absztyfikant Re: Nie tylko ja Was kocham:) 20.05.07, 14:10
                    www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3390252,00.html
                    enjoy:)
    • gajasirocco Ich święto, nasz dramat (katastrofa) 12.05.08, 10:16
      www.palestyna.com.pl/news/news.php?news=vivanews/2008/04/0110152.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka