take.five 29.10.05, 22:27 Dzień dobry, gdzie można znależć teksty na temat horoskopów harmonicznych? Co to jest i po co się wykreśla takie horoskopy? Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jz2004 Re: harmoniczne 30.10.05, 10:39 Czesc, Jak wpiszesz "harmonic astrology" w google to troche historii i metodyki znajdziesz. Najszybciej zdobedziesz w bibliotece ksiazke Konaszewskiej pt. "Astrologia harmoniczna". Niestety nie znam tej ksiazki wiec nie moge Ci jej polecic. Nie ma w tej chwili ksiazek swiatowego formatu na ten temat. Wogole ksiazek wartosciowych omawiajacych zagdanienia astrologiczne na serio jest malo. Poprostu dzis czesciej pisze sie dla pieniedzy niz jako "dzielo zycia". Sama idea astrologii harmonicznej nie wnosi nic nowego gdyz jest to poprostu konwersja ukladu odniesienia. Jest uzywana powszechnie poto by wyizolowac planety na tej samej rodzinie aspektow - zazwyczaj dynamicznych czyli na nieskonczonym szeregu dynamicznym 90, 45, 22.5, 11.25 ... Technicznie rzecz ujmujac wyobraz sobie ze na kole rysujesz funckje okresowa np. sinus rozpoczynajac od dowolnej planety. Jesli druga planeta przetnie sie z sinusem to obie sa na wspolnym rezonansie, interwale harmonicznym. Dlugosc fali sinusa to numer harmonicznej. Albo inaczej - dzielisz kolo na kawaleczki i rozwijasz na caly okrag po kolei od poczatku ukladu wspolrzednych czyli 0 Barana. Ilosc kawaleczkow to numer harmonicznej. Jest kwestia osobistej wygody czy lubisz patrzec na kosmogram i planety czy na tabelke z aspektami. Innym zagadnieniem wielkiej wagi jest to w jaki sposob patrzysz na kosmogram bo kosmogram to struktura rezonansowa ciagu planetarnego, a nie wyimaginowane twory. I tu wlasnie sie ujawnia zaleta podzialow harmonicznych - zamiast tradycyjnie analizowac planete po planecie i jej aspekty mozesz od razu planety wrzucic na okreslona czestotliwosc (aspekt) i wtedy od razu widac ktore co i jak poniewaz beda one tworzyc katy proste. To jest pierwsza czynnosc. Potem analizujesz ktore planety sa do tych na jednej czestotliwosci w rezonansie to jest ustawione symetrycznie pod dowolnym katem. Planety te tworza tlo do wyrazania planety centralnej. Taki sposob analizy ma swoja nazwe - Kosmobiologia i czerpie z najstarszych tradycji astrologii. Analiza rezonansu ciagu planetarnego umozliwia uchwycenie konwergencji pomiedzy kosmogramami ktore w badaniach statystycznych powoduja ze efekt korelacji astro niknie w szumie przy zwiekszaniu probki populacji.Pierwszy przyklad z brzegu choc nieco niefortunny to porownanie Chopin-Blechacz i reszty finalistow XV Konkursu Chopinowskiego. Niefortunny bo istnieje rozbieznosc miedzy aktem chrztu Fryderyka, a data urodzenia przez niego podana. Na razie mam tylko kilka przykladow m.in. w grupie homoseksualistow. Po co sie je wykresla? Po to by na serio zajmowac sie astrologia. Jesli poswiecisz co najmniej pol roku na studia historyczne zwiazane z astrologia to bedzie Twoj najwiekszy skarb i wszystko ulozy sie Tobie ladnie w logiczna calosc. Jesli potrzebujesz wsparcia to zapraszam na emilka a powiem Ci co dalej zrobic. Odpowiedz Link
xxero Re: harmoniczne 30.10.05, 14:43 Boze, jz2004 ja w koncu rozumiem o czym Ty pisales bo z duza cierpliwoscia zaczalem szukac, analizowac i dopiero ostatnio cos mnie oswiecilo w kwestii astrologii harmonicznej. Przyznaje ze wywod jaki rabnales powyzej jest niczego sobie Odpowiedz Link
jz2004 Re: harmoniczne 30.10.05, 17:05 Czolem Krzysiu, Wszystko to jest proste gdy sie siadzie z czlowiekiem i pokaze na obrazku o co chodzi. Z harmonikami jest troche jak z Metoda Elemntow Skonczonych. Obie potrzebuja komputerow bo liczenie na piechote jest nudne i zmudne. Caly dowcip polega na tym ze ten caly kosmbiologiczny model nie jest wcale niczym nowatorskim i jak sie popatrzec na nasze dziadki z przeszlosci to odnajdujemy mnostwo podobientstw choc jezyk opisu jest nieco inny. Brakuje rak do pracy dlatego staram sie zachecic osoby odwiedzajace to poczytne forum. Tematow warsztatowych nie brakuje: podzialy i tranzyty interharmoniczne, tranzyty duzej czestotliwosci, budowanie kryteriow statystycznych ciagow planetarnych, analiza perturbacji modelu DIR-TRANS (dyrekcyjno-tranzytowego) stanowiacego podstawe dynamiki ukladow natalnych. Nie swieci garnki lepia. Wystarczy chciec i pielgnowac dociekliwosc Odpowiedz Link
take.five Re: harmoniczne 04.11.05, 21:56 Bardzo dziękuję! (na razie korzystam z sieci grzecznościowo, dlatego tak długo) Wydrukuję to sobie. Odpowiedz Link
neptus Re: harmoniczne 04.11.05, 22:02 Skrypty dotyczące harmonicznych mozna także kupić u Jana Sara (Jana Skąpskiego). To sa skrypty wg. jego szkoły astrologii procesów swiadomych. Na przełomie listopada/grudnia Pan Skąpski przyjeżdża do Polski, można więc u niego skrypty zamówić. Odpowiedz Link
xxero Re: harmoniczne - jz.2004 05.11.05, 22:51 wiesz , dlugo gapilem sie w te 4H i zanim jeszcze zamowile w necie ksiazke pani Konaszewskiej cos tam wyczailem....prawde mowiac cykle, sinusoidy, biorytmy sa mi bliskie i ba Odpowiedz Link
xxero Re: harmoniczne - jz.2004 (2) 05.11.05, 22:59 rdzo wierze w taki mechanizm i sens funkcjonowania przyrody. Powiedz mi tylko stary dlaczego to co mi przyslales to jest 4H a nie 3H czy 5H. Jak rozumiem plu/sat koniunkcja na MC sa tam i sa tak blisko z racji najmniejszej odleglosci katowej w horur? BTW. powiem Ci ze przebadalem daty urodzin i smierci przynajmniej parunastu osob z rodziny, znajomych itp. i jest wyrazna korelacja z biorytmami. Nad wyraz wyrazna. Ostatni znajomy facet padl na zawal dokladnie w dniu kiedy mial emocjonalny -100 w "opozycji" do fizycznego ktory zaczal dzien wczesniej spadac i byc na ok. 97. Inne typowe zejscia do "przecinka" fizycznego w dol przez 0, spotkanie 2 lub 3 fal biorytmow na 0 (punkt krytyczny), fizyczny i psychiczny na -100 itp. Zero zwiazku z cyklem emocjonalnym Swoja droga mam tu duzo ciekawych obserwacji. Inna sprawa ze o ile biorytm emocjonalny wynosi 28 dni (360 stopni ksiezyca co zgadza sie archetypowo i astrologicznie) o tyle fizyczny wynosi 23 dni a intelektualny 33 dni. Jakos nie moge wylapac zwiazku dlugosci fizycznego z marsem a intelektualnego np. z Merkurym Odpowiedz Link
jz2004 Re: harmoniczne - xxero (1) 06.11.05, 00:19 To co Ci przyslalem jest to 4 harmoniczna poniewaz na razie tylko nia sie zajmowalem Sa to poprostu aspekty dynamiczne czyli fundamentalny aksjomat (?) astrologiczny. A zatem jest to reakcja na nagromadzenie energii i dotyczy bytu czlowieka jako takiego. Poniewaz Pluto jest dokladnie na MC, a Saturn jest w dokladnej kwadraturze to na 4H sa zwartym ukladem, a miara dyrekcji staje sie orb - nie powiem ze jest tu pewien konflikt tak na zdrowy rozsadek. Tak czy siak uklad zwarty dotyczy bardzo mlodego Krzysia 5H zgodnie ze wstepnym rozpoznaniem mialaby dotyczyc rozwoju czlowieka na wyzszy poziom ewolucji. Z pewnoscia w grudniu na warsztatach bedzie to dominujacy temat wiec te osoby co beda niech sie podziela statystykami Biorytmy nie sa mi znane ale pewnie opieraja sie na syntetycznych zalozeniach - analogiach biologicznych cykli (?). Astrologia realizuje daleko ciekawsza paralele zjawisk w roznej skali czyli pewnego fraktala. Mamy tu wiec powiazanie realnych i roznych fizycznych zjawisk. Doszukiwanie sie analogii z elemenatrna fizyka i matematyka tudziez mechanika kwantowa jakkolwiek fascynujace jest mniej lub bardziej strata czasu. Napewno przydaje sie na pisanie artykulow gdzie trzeba obserwacje czyms obudowac. Dlatego tez najwiecej uwagi nalezy poswiecac testowaniu danego modelu w praktyce - im wiecej przypadkow tym lepiej. Najbardziej spektakularne ostatnie wydarzenia z mojego dzienniczka: 1) Osoba ktora od miesiecy cierpi na depresje, leczona stabilizatorami antypadaczkowymi (nie choruje na padaczke) zareagowala pozytywnie na tranzyt Jowisza do urodzinowego Slonca - radykalna poprawa samopoczucia. Jest to tranzyt mozna tak powiedziec wysokiej czestotliwosci czyli na 8 harmonicznej lub jak kto woli w interwalach 22.5 (polowa cyklu tej harmonicznej) stopniowych. Poprzedni taki tranzyt czyli 6 miesiecy wczesniej rowniez dal wynik pozytywny. Osoba ta ma stwierdzona hipomanie i ulega oczywiscie polaryzacji, jak rowniez struktura rezonansowa Slonca zawiera w sobie tez Ksiezyc, Merkurego i osie stad mozna sie spodziewac szerokiego odbioru tejze stymulacji. 2) Wzialem sie ostatnio rowniez za swoj kosmogram i jak pisalem mamy oboje uklad Pl/Sa. Juz odnalazlem sprzezenie tego ukladu - zabieg chirurgiczny gdy mialem 1.5 roku ktory pamietam po dzis dzien. Pamietam narzedzia chirurgiczne. Ogromny stres. Wczesniej myslalem ze ten zabieg byl jak mialem 3-4 lata. Jak widzisz trzeba sie pytac rodzicow bo rzadko potrafimy w czasie umiescic tak odlegle wydarzenia. A gdybys kiedys probowal sil z harmoniczna synastria to tylko wspominam ze obejdzie sie bez Janusa i SolarFire czy Astrologa. Mam swoj darmowy program ktory moge sobie dostosowywac do potrzeb. Odpowiedz Link
neptus Re: harmoniczne - jz.2004 (2) 06.11.05, 12:29 Harmoniczne są pewnym uproszczeniem. 4H jest o tyle istotna, ze powstaje ona z podstawowych aspektow dynamicznych, a więc tego, co najbardziej w zyciu "daje w kość", a równocześnie napędza. Mozna więc z niej "wyciągnąć" najwięcej. Do jednego worka 4H wrzuca koniunkcje, kwadratury i opozycje, dokladajac do tego polkwadraty i poltorakwadraty z 8H. Do rodziny należą także kolejne podziały przez 2: 16H, 32H, 64H,...itd. Braki w uszczegółowieniu zastępuje tu analiza midpunktów. Co pokazuje która harmoniczna zależy przede wszystkim od typu aspektów, które ona uwzględnia. Tak więc np. 5H (kwintyle) mówi głownie o twórczości i prokreacji. Jest wiele szkół harmonicznych, kazda podchodzi do zagadnienia inaczej i z każdej uzyskać można inne informacje. To takie spojrzenie na horoskop od innej strony. Biorytmy to zupełnie inna sprawa. Trudno powiedzieć, z czego one wynikają, astrologicznych powiązan nie za bardzo widać. Mnie one zreszta zdecydowanie nie działają. Byc moze dlatego, ze po silnie transformujących wydarzeniach podobno zaczynają biegnąć od początku, a moje zycie do monotonnych zaliczyć sie nijak nie da - mam wpisaną w horoskop nieustanną transformację poprzez powiązanie wczystkich planet pokoleniowych z osiami. Odpowiedz Link
makaryna Do jz2004 i innych, mocnych w harmonicznych 08.01.06, 16:28 Przeczytalam tu troche na temat harmonicznych i zaczelam przegladac troche rozne horoskopy i "kombinowac" z harmonicznymi... to rzeczywiscie duze ulatwienie... wszystko widac, jak na dloni Moment poznania pewnej osoby zawsze mnie fascynowal... gdybym sama nad tym myslala, to bym nie wymyslila lepszego momentu ( no bo skad mialabym wiedziec o tym ?!)... a tu samo zycie tak wymyslilo. Ustawilam teraz te date w 4H i mi.... "szczeka opadla" Tylu latawcow na raz to ja nie widzialam !!! i do tego mistyczny prostokat i palec bozy !! i wyszlo cos na wzor gwiazdy Dawida nawet, i olbrzymi szesciokat... czy takie figury wogole sa w astrologii ? Co na ten temat myslicie ? 30.09.2005; 19:37; Oslo Odpowiedz Link
jerry.uk Re: harmoniczne 08.01.06, 22:57 Cała astrologia finansowa opiera się na 15-ej harmonicznej, czyli na aspektach co 24 stopnie. Jest to niezwykle ważna wibracja dla cen walorów giełdowych. Własnie przeczytałem książkę "The Universal Clock" pani Jeanne Long i dlatego tak się tu wymądrzam Odpowiedz Link
xxero Re: harmoniczne 09.01.06, 09:32 hey, dorzuce cos jeszcze. Musze przyznac ze jest kawal wiedzy do zglebienia nt. harmonicznych ale cos przez skore i intuicyjnie mowi mi, ze harmoniczne szczegolnie teukazujace aspekty dynamiczne czyli zarowno 4H jak i 2 i 8 sa "najblizej"sedna sprawy ze sie tak wyraze. Rzeczywiscie wszystko jak na dloni, soczek wycisniety z radixu po prostu Odpowiedz Link
jz2004 Re: harmoniczne 09.01.06, 23:35 Makaryna: Rzeczywiscie same supersymetrie. Zapowiada sie niezwykle skomplikowana osobowosc nienasycona uczuciowo. Pytanie jak ten ladny obrazek wspolgra z Twoim urodzinowym... xxEro: Zabawa zaczyna sie gdy analizujesz obrazy planetarne. Sama harmonika nie wnosi nic - tabelka aspektow spelnia te sama role, kwestia gustu. Harmonika wnosilaby cos gdyby podazala funkcyjnie za uplywajacym czasem. Niestety klocki zaczynaja sie gdy zblizamy sie do porodu i kolko zaczyna sie za szybko krecic Tutaj ujawnia sie przewaga dyrekcji...a w kwestii porodu to wlasnie zanotowalem moment poczecia dzieciecia ze spodziewana tolerancja ±3 dni, kolo polnocy. We wrzesniu bedzie okazja porownac oba momenty. Odpowiedz Link
makaryna Re: harmoniczne 10.01.06, 12:54 jz2004 napisała: > Makaryna: Rzeczywiscie same supersymetrie. Zapowiada sie niezwykle skomplikowan > a > osobowosc nienasycona uczuciowo. Pytanie jak ten ladny obrazek wspolgra z Twoim > urodzinowym... Oj wspolgra...rowniez z urodzeniowym tej drugiej osoby u mnie koniunkcje: Mars/Mars Pluton/Ksiezyc Wenus/Uran Slonce/Neptun opozycje: Pluton/Uran Wenus/Ksiezyc u drugiej osoby koniunkcje: Mars/Wenus Wenus/Uran opozycja: Wenus/Ksiezyc Oczywiscie sa jeszcze inne, mniej przyjemne aspekty ktore stoja na przeszkodzie i ktore ciagle kontempluje... ale to juz inna "para kaloszy". To co mnie zachwycilo w horoskopie tego wydarzenia, to natlok takich wspanialych aspektow, a zwlaszcza zobrazowanie tego w 4H A co z tego wyniknie, to zobaczymy.... Odpowiedz Link