eladi 10.08.06, 10:47 czesc! czy mozna powiedziec o osobie z takim trygonem ze jest urodzonym psychologiem? Osobiscie znam taka,ma poza tym spore zdolnosci wizualizacyjne Merkury - IX dom,Bliznieta Saturn - I dom,Waga Pluton - II dom,tez Waga. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytryna76 Re: Merkury Saturn Pluton 10.08.06, 12:22 Moim zdaniem dobry psycholog to przede wszystkim woda, a więc merkury raczej w znaku wodnym (zwłaszcza w raku lub rybach). Psycholog musi być empatyczny, powinien "czuć" i rozumieć ludzkie emocje.Ja sama mam merkurego na słońcu w raku, w trygonie do urana, kwinkunksie do neptuna i kwadraturze do plutona - chyba wyczuwam (a raczej rozumiem) emocje otoczenia (czasem aż za bardzo!), a ludzie chętnie mi się zwierzają. Psychologia intersuje mnie, nawet bardzo, i myślę, że sprawdziłabym się w tym fachu. Merkury z saturnem daje umysł w jakimś sensie "sztywny" i konkretny - to dla mnie raczej typ pracowitego intelektualisty i naukowca niż dobry psychoterapeuta. Odpowiedz Link
margoux Re: Merkury Saturn Pluton 10.08.06, 12:56 Pluton w aspekcie do Merkurego nada temu ostatniemu wodny charakter, w dodatku skorpionowy. A ten lubi sie babrac w zakamarkach ludzkiej psychiki. Z wlasnych obserwacji: osoby z takim aspektem ze "zrozumieniem" cudzych emocji raczej problemow nie maja. Co wiecej nie maja tez problemow z wplywem na innych (chociaz tu chyba bardziej kombinuja twarde aspekty). Co do samej empatii, chyba nie przypisywalbym jej merkuremu, tylko raczej ksiezycowi. Sam wodny merkury, przy chlodnym powietrznym ksiezycu, empatii nie da. Ktos bedzie "rozumial" ale nie bedzie "czul". Chociaz nie wiem, czy w zawodzie psychologa nie byloby to korzystne. W koncu od teraputow nie oczekujemy wspolczucia tylko rzeczowej oceny i pomocy. pozdr. m. Odpowiedz Link
anahella Re: Merkury Saturn Pluton 10.08.06, 19:10 margoux napisała: > Pluton w aspekcie do Merkurego nada temu ostatniemu wodny charakter, no wlasnie: kazde polaczenie Plutona z Mekurym dziala na zasadzie "pomysl glebiej". Saturn zas nadaje slowom cialo. Odpowiedz Link
all2 Re: Merkury Saturn Pluton 14.08.06, 02:03 zgadzam się z margoux, u dobrego terapeuty ważniejsze jest żeby rozumiał niż żeby czuł, samym czuciem klientowi nie pomoże, chyba że posłuży jako poducha do wypłakania się i na tym koniec. ale w tym zawodzie nie o to chodzi. potrzebne są konkretne metody i techniki pracy, a także zdrowy dystans. aspekty sat-merk-plu mogą tu być bardzo korzystne, choć same psychologa/terapeuty nie stworzą. wlement wodny - w pewnym zakresie jest potrzebny, glównie jako motywacja żeby w ogóle taki zawód wybrać. w nadmiarze może być szkodliwy. Odpowiedz Link
pani.jazz Re: Merkury Saturn Pluton 14.08.06, 09:45 W ramach poparcia tego, co powiedziala All. Psycholog dzieciecy. W znaku wodnym jest jedynie Uran. W domach wodnych sa Wenus i Saturn (XII, Panna) i Jowisz (IV, Strzelec). Poza tym ma duzo powietrza, sporo ziemi i ognia. Zadnych powiazan miedzy Saturnem, Merkurym i Plutonem, za to aktywne Slonce, ciezkie planety w czwartej cwiartce i bardzo stresowy Jowisz. Psycholog, czy jakikolwiek terapeuta nie moze po prostu wspolczuc klientowi - wtedy jego praca mija sie z celem. Nie mowie tu oczywiscie o wspolczuciu "zakulisowym", opowiadanym innym ludziom. Dla pacjenta musi jednak okazywac sile i rozsadek. Woda powinna byc w jakis sposob poskromiona - w tym przypadku odpowiada za to dom XII i oblozony kwadraturami i opozycja czwartodomowy Jowisz, ktory musi skoncentrowac sie nie na sobie, a na innych, by wykorzystac swoj potencjal. Odpowiedz Link