Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE

23.05.12, 09:52
Cześć,

Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Jakiś czas temu posiadałem 2 numery w PTK Centertel Orange. Niestety zachowywałem się chaotycznie bo na jeden numer konta robiłem przelew w tytule podając dwa numery. Na początku były przeksięgowania ale gdzieś potem straciłem nad tym kontrole i kwoty wpisywałem, które się nie zgadzały i przez to nie było przeksięgowań.

Gdy zepsuł mi się drugi telefon i przestałem korzystać z numery w ogóle wypadło mi to z głowy. Nie miałem żadnych informacji, po kilku miesiącach firma Intrum Justitia wysłała do mnie pismo, że mam do zapłacenia ok 9000 PLN.

Pytanie:

Rozumiem niedopłaty czy nawet brak wpłaty, ale czy Operator ma obowiązek poinformować mnie na piśmie o wystawieniu noty obciążeniowej na kwotę kilka tysięcy złotych i na piśmie poinformować o wypowiedzeniu umowy? Pytam ponieważ ja takich pism nie otrzymałem, reklamując to do Orange otrzymywałem tylko informacje, że nie było wpłat, a kwestię wysłania do mnie tych pism pomijano.

Dlaczego o tym wspominam?

Mój znajomy ma numer w sieci Orange i kiedy on dostał Notę Obciążeniową to był tam zapis, że należy się skontaktować z Orange żeby sprawę wyjaśnić i opłacił samą zaległość bez żadnych kar. Ja takiej szansy nie miałem i teraz zewnętrzna firma windykacyjna rości sobie 4 cyfrową kwotę.

Nieotrzymanie przeze mnie noty obciążeniowej i wypowiedzenia umowy i nawet brak jakiegokolwiek awiza niejako narusza przepis k.c.:

Art. 61. § 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.

Ten przepis był komentowany i dopiero dwukrotne niepodjęcie awiza nazywa się doręczeniem.

Chciałem polubownie z Orange opłacić zaległość ale bez noty obciążeniowej i kary umownej skoro mnie o tymnie poinformowali skutecznie. Tutaj proszę Państwa o pomoc, radę, wskazówkę co powinienem zrobić, jak dochodzić swoich praw?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka