martucha_j 24.04.07, 21:55 Witam! Czy ktoś rehabilitował dziecko (niemowlę) w Aesculapie (wzmożone napięcie mięśniowe, asymetria)- jak wrażenia, czy są dobrzy rehabilitanci? A może macie namiar na godnych polecenia rehabilitantów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oktawia11 Re: Rehabilitacja dziecka 24.04.07, 22:33 Cześć! Nie wiem czy skorzystasz z tych informacji, które napiszę, ale przeczytać warto. W przychodni na Sikorskiego jest taki gabinet medycyny naturalnej(chyba mieści się on na III piętrze). Ci państwo to mąż i żona, oboje mają uprawnienia do wykonywania zawodu. Ona leczy ziołami a on jest masażystą. Co do leczenia ziołami to są różne zdania. Ale ten masażysta/rehabilitant jest profesjonalny. Układ kostny "prześwietla" jak rentgen. Jeżeli się go poprosi o pomoc to powie, na co zwrócić uwagę, co i jak rozmasowywać, jak wykonywać ćwiczenia...Po pierwszej czy drugiej wizycie można samemu zacząć pomagać dziecku, bez ponoszenia dalszych kosztów...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
racers Re: Rehabilitacja dziecka 25.04.07, 07:44 Jeżli myślimy o tym samym egzotycznym małżeństwie to serdecznie odradzam i to nie bynajmniej ze względu na pochodzenie oczywiście ale ze względu na fachowośc.ów jegomość może i ma rentgen w rękach tylko że jest on dość rozlegulowany a tak na poważnie to znam osobiście trzy osoby które ucierpiały na wskutek masaży tego Pana ,co do jego żony owszem korzystało z jej usług moje dziecko (przewlekłe przeziębienia)ale to homeopatia i na schorzenia poważniejsze raczej nie pomoże. Ja osobiście mogę z czystym sumieniem polecić p.Mirosława Kute,powiem tylko tyle moje drugie dziecko to 7 m-czny wcześniak obarczony całym bagażem przypadłości - dziś szczęśliwy 2 latek śmigający niczym struś pędziwiatr,kontakt z p.Mirkiem chyba najlepiej w przychodni na Norwida. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawia11 Re: Rehabilitacja dziecka 25.04.07, 15:59 Tak, myślimy o tym samym małżeństwie, tylko, że mamy różne doświadczenia w tym zakresie, podobnie jak z ich przekazywaniem - Ty trochę ironizujesz a ja mówię serio. Odpowiedz Link Zgłoś
racers Re: Rehabilitacja dziecka 26.04.07, 07:49 Zaręczam że jeżeli chodzi o zdrowie tym bardziej dzieci nie pozwolił bym sobie na kpine czy ironie ,jeżeli ironizuje to tylko wobec Twojego podejścia do tych Państwa ,powtórze raz jeszcze bo może nie doczytałaś znam osobiście 3 osoby które doznały krótkotrwałych urazów na wskutek "masażu" tego jegomościa.Totalną nieodpowiedzialnością byłoby wobec mnie rehabilitowanie dziecka u tego gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_grad Re: Rehabilitacja dziecka 26.04.07, 09:09 Przypadki poszkodowań opisane przez Panią będą wyjaśniane na drodze prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula_bla Re: Rehabilitacja dziecka 26.04.07, 12:37 Witam Jestem fizjoterapeutką, obecnie nie pracuję w zawodzie. Polecam przychodnie w Polkowicach na ulicy Kominka, trzeba dojeżdżać ale warto. Odbywa się tam Rehabilitacja specjalistyczna dzieci z MPD, ponieważ na to są ukierunkowani. Wykorzystują metodę NDT Bobath, o której możesz poczytać sobie w internecie, która przynosi efekty i polega na zabawie więc bez strersu. Potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego bezpośrednio do tej przychodni na terapię NDT Bobath. Z tego co wiem w Głogowie trzeba płacić za tego rodzaju terapię Odpowiedz Link Zgłoś
tycjani Re: Rehabilitacja dziecka 27.04.07, 12:40 Witam Chodziłam z moją córką do Aeskulapa, ponieważ również stwierdzono u niej asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe Jeżeli chodzi o rehabilitantki to ta Pani do której chodziłam była bardzo fajna z dobrym podejściem do dziecka, malutka nie bała się jej, choć na inne osoby reagowała płaczem; mieliśmy przez lekarza z Aeskulapa zaleconą rehabilitację metodą Vojty i tam ją preferują; niestety większość dzieci ( w tym i moja ) żle ją znosi a zupełnie inną kwestią jest, że stosuje się tę metodę u dzieci nie wymagających jej; jest to metoda głównie dla dzieci mocno upośledzonych ( mózgowe porażenie dziecięce i jakieś szcególne silne nieprawidłowości układu nerwowego ) nie wiem czy u nas jest teraz moda taka, czy o co chodzi ale u zdecydowanej większości dzieci "wykrywa" się asymetrię i wzmożone napięcie i wysyła się na rehabilitację od razu z grubej rury - vojta, a w zdecydowanej większości przypadków te nieprawidłowości same się korygują, ewentualnie z małą pomocą rodziców - odpowiednie noszenie dziecka, układanie do snu, karmienia,itp i tu właśnie w Aeskulapie pomagają, ponieważ uczą rodziców prawidłowego obchodzenia się z dzieckiem prawda jest taka, że ćwiczyłyśmy z moją małą raz w tygodniu po 15 - 20 min metodą bobath właśnie i wszystko świetnie się unormowało; na wizycie prywatnej u pediatry która zna się na diagnozowaniu metodą vojty usłyszałam, że moje dziecko absolutnie nie wymaga rehabilitacji tą metodą; tylko masaże ( szczególnie shantalla ) i bobath w formie ćwiczeń w czasie zabawy podsumowując lekarz z Aeskulapa - nie podoba mi się, nie mam zaufania rehabilitantka z którą miałam przyjemność ćwiczyć z moim dzieckiem - w porządku, polecam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martucha_j Re: Rehabilitacja dziecka 27.04.07, 13:42 Dziękuję wszystkim za opinię. Ja też uważam, że chyba trochę moda się zrobiła, bo połowa dzieci które znam mają zdiagnozowane napięcie mięśniowe lub asymetrię. Zdecydowaliśmy się na rehabilitację metodą NDT Bobath u Pana M. Kuty i w końcu widzę sens tych ćwiczeń, bo szczerze powiem w Aesculapie, choć rehabilitantka miła to ćwiczenia wydają mi się niedopasowane i mało wiarygodne, choć oczywiście specjalistką nie jestem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: Rehabilitacja dziecka 28.04.07, 20:56 Ja również polecam M. Kutę. Pomógł nie tylko mojemu dziecku ale również dzieciom moich najbliższych. Z czystym sumieniem polecam. Stosuje on metodę NDT Bobath i jestem jej zwolenniczką. Na pewno będziesz zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś