Dodaj do ulubionych

Rehabilitacja dziecka

24.04.07, 21:55
Witam! Czy ktoś rehabilitował dziecko (niemowlę) w Aesculapie (wzmożone
napięcie mięśniowe, asymetria)- jak wrażenia, czy są dobrzy rehabilitanci? A
może macie namiar na godnych polecenia rehabilitantów?
Obserwuj wątek
    • oktawia11 Re: Rehabilitacja dziecka 24.04.07, 22:33
      Cześć! Nie wiem czy skorzystasz z tych informacji, które napiszę, ale
      przeczytać warto. W przychodni na Sikorskiego jest taki gabinet medycyny
      naturalnej(chyba mieści się on na III piętrze). Ci państwo to mąż i żona, oboje
      mają uprawnienia do wykonywania zawodu. Ona leczy ziołami a on jest masażystą.
      Co do leczenia ziołami to są różne zdania. Ale ten masażysta/rehabilitant jest
      profesjonalny. Układ kostny "prześwietla" jak rentgen. Jeżeli się go poprosi o
      pomoc to powie, na co zwrócić uwagę, co i jak rozmasowywać, jak wykonywać
      ćwiczenia...Po pierwszej czy drugiej wizycie można samemu zacząć pomagać
      dziecku, bez ponoszenia dalszych kosztów...Pozdrawiam.
      • racers Re: Rehabilitacja dziecka 25.04.07, 07:44
        Jeżli myślimy o tym samym egzotycznym małżeństwie to serdecznie odradzam i to
        nie bynajmniej ze względu na pochodzenie oczywiście ale ze względu na
        fachowośc.ów jegomość może i ma rentgen w rękach tylko że jest on dość
        rozlegulowany a tak na poważnie to znam osobiście trzy osoby które ucierpiały
        na wskutek masaży tego Pana ,co do jego żony owszem korzystało z jej usług moje
        dziecko (przewlekłe przeziębienia)ale to homeopatia i na schorzenia
        poważniejsze raczej nie pomoże.
        Ja osobiście mogę z czystym sumieniem polecić p.Mirosława Kute,powiem tylko
        tyle moje drugie dziecko to 7 m-czny wcześniak obarczony całym bagażem
        przypadłości - dziś szczęśliwy 2 latek śmigający niczym struś
        pędziwiatr,kontakt z p.Mirkiem chyba najlepiej w przychodni na Norwida.
        • oktawia11 Re: Rehabilitacja dziecka 25.04.07, 15:59
          Tak, myślimy o tym samym małżeństwie, tylko, że mamy różne doświadczenia w tym
          zakresie, podobnie jak z ich przekazywaniem - Ty trochę ironizujesz a ja mówię
          serio.
          • racers Re: Rehabilitacja dziecka 26.04.07, 07:49
            Zaręczam że jeżeli chodzi o zdrowie tym bardziej dzieci nie pozwolił bym sobie
            na kpine czy ironie ,jeżeli ironizuje to tylko wobec Twojego podejścia do tych
            Państwa ,powtórze raz jeszcze bo może nie doczytałaś znam osobiście 3 osoby
            które doznały krótkotrwałych urazów na wskutek "masażu" tego jegomościa.Totalną
            nieodpowiedzialnością byłoby wobec mnie rehabilitowanie dziecka u tego gościa.
            • mariusz_grad Re: Rehabilitacja dziecka 26.04.07, 09:09
              Przypadki poszkodowań opisane przez Panią będą wyjaśniane na drodze prawnej.
    • asiula_bla Re: Rehabilitacja dziecka 26.04.07, 12:37
      Witam
      Jestem fizjoterapeutką, obecnie nie pracuję w zawodzie. Polecam przychodnie w
      Polkowicach na ulicy Kominka, trzeba dojeżdżać ale warto. Odbywa się tam
      Rehabilitacja specjalistyczna dzieci z MPD, ponieważ na to są ukierunkowani.
      Wykorzystują metodę NDT Bobath, o której możesz poczytać sobie w internecie,
      która przynosi efekty i polega na zabawie więc bez strersu. Potrzebne jest
      skierowanie od lekarza rodzinnego bezpośrednio do tej przychodni na terapię NDT
      Bobath. Z tego co wiem w Głogowie trzeba płacić za tego rodzaju terapię
    • tycjani Re: Rehabilitacja dziecka 27.04.07, 12:40
      Witam

Chodziłam z moją córką do Aeskulapa, ponieważ również stwierdzono u niej
      asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe
      Jeżeli chodzi o rehabilitantki to ta Pani do której chodziłam była bardzo fajna
      z dobrym podejściem do dziecka, malutka nie bała się jej, choć na inne osoby
      reagowała płaczem;
      mieliśmy przez lekarza z Aeskulapa zaleconą rehabilitację metodą Vojty i tam ją
      preferują; niestety większość dzieci ( w tym i moja ) żle ją znosi a zupełnie
      inną kwestią jest, że stosuje się tę metodę u dzieci nie wymagających jej;
      jest to metoda głównie dla dzieci mocno upośledzonych ( mózgowe porażenie
      dziecięce i jakieś szcególne silne nieprawidłowości układu nerwowego )

nie wiem czy u nas jest teraz moda taka, czy o co chodzi ale u zdecydowanej
      większości dzieci "wykrywa" się asymetrię i wzmożone napięcie i wysyła się na
      rehabilitację od razu z grubej rury - vojta, a w zdecydowanej większości
      przypadków te nieprawidłowości same się korygują, ewentualnie z małą pomocą
      rodziców - odpowiednie noszenie dziecka, układanie do snu, karmienia,itp
      i tu właśnie w Aeskulapie pomagają, ponieważ uczą rodziców prawidłowego
      obchodzenia się z dzieckiem

prawda jest taka, że ćwiczyłyśmy z moją małą raz w tygodniu po 15 - 20 min
      metodą bobath właśnie i wszystko świetnie się unormowało;

na wizycie prywatnej u pediatry która zna się na diagnozowaniu metodą vojty
      usłyszałam, że moje dziecko absolutnie nie wymaga rehabilitacji tą metodą; tylko
      masaże ( szczególnie shantalla ) i bobath w formie ćwiczeń w czasie zabawy

podsumowując
      lekarz z Aeskulapa - nie podoba mi się, nie mam zaufania
      rehabilitantka z którą miałam przyjemność ćwiczyć z moim dzieckiem - w porządku,
      polecam

pozdrawiam

• martucha_j Re: Rehabilitacja dziecka 27.04.07, 13:42
        Dziękuję wszystkim za opinię. Ja też uważam, że chyba trochę moda się zrobiła,
        bo połowa dzieci które znam mają zdiagnozowane napięcie mięśniowe lub
        asymetrię. Zdecydowaliśmy się na rehabilitację metodą NDT Bobath u Pana M. Kuty
        i w końcu widzę sens tych ćwiczeń, bo szczerze powiem w Aesculapie, choć
        rehabilitantka miła to ćwiczenia wydają mi się niedopasowane i mało wiarygodne,
        choć oczywiście specjalistką nie jestem.
        Pozdrawiam!
        • miodzio_k Re: Rehabilitacja dziecka 28.04.07, 20:56
          Ja również polecam M. Kutę. Pomógł nie tylko mojemu dziecku ale również dzieciom
          moich najbliższych. Z czystym sumieniem polecam. Stosuje on metodę NDT Bobath i
          jestem jej zwolenniczką. Na pewno będziesz zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka