sloggi 05.02.04, 14:49 Dzis chodzi za mną spaghetti po bolońsku, wręcz traci to niezdrową manią - zamiast obiadu w domu chyba wstapię po drodze z pracy do jakiejś knajpy. Ale jeśli zachowam hart ducha - wystarczy podróba w "gorącym kubku". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Makaronowe wariacje-macie pomysł? 05.02.04, 14:51 Macie pomysł na jakąs potrawę z marakonu? Odpowiedz Link
kolczatka Re: Makaronowe wariacje-macie pomysł? 05.02.04, 14:57 A co to jest marakon? ) Odpowiedz Link
sloggi Re: Makaronowe wariacje-macie pomysł? 05.02.04, 15:24 Marakon jest "szybko pisaną" wersją makaronu Odpowiedz Link
brezly Re: Makaronowe wariacje-macie pomysł? 05.02.04, 15:03 Cale mnostwo pomyslow. Np. makaron wg pomyslu mojej pierowrodnej: sie bierze ugotowany, typu 'rurki', np. rzcua na rozgrzana oliwe z czosnkiem, mozna pare skwarek dorzucic, i jak sie dobrze zrumieni to sie wbija w to jajko albo dwa. Dobrze mlynkiem z pieprzem nand tym zakrecic, mozna szczypiorku wkroic i juz. ------------- 10 prawo milosci Murphy'ego: jezeli cos jest zbyt piekne aby byc prawda, to przypuszczalnie jest. Odpowiedz Link
zz_beatka Re: Makaronowe wariacje-macie pomysł? 05.02.04, 15:07 latem jem częst makaron z truskawkami lub jagodami i ze śmietaną Odpowiedz Link
agas71 Re: Makaronowe wariacje-macie pomysł? 05.02.04, 15:31 Siekasz drobno pierś z kurczaka, podsmażasz na oliwie z ząbkiem czosnku, solą pieprzem, dodajesz łychę lub dwie Almette ziołowego i mozesz jeszcze dodać śmietanki. Posypujesz zieloną pietruchą mrozoną lub świeżą, albo suszoną. Mieszasz z makaronem. Pyszne, szybkie. Odpowiedz Link
anexxa Re: Makaronowe wariacje-macie pomysł? 06.02.04, 01:19 padlo tu juz wiele swietnych pomyslow, ale doloze jeszcze swoj - tym mnie karmila w piatki (bezmiesne zwyczajowo) babcia. makaron (byle jaki, np. swiderki) ugotowac, wrzucic na patelnie z odrobina czegos, co daje poslizg (maslo, oliwa etc.), pomieszac, zeby sie ocieplil, wrzucic pokruszony bialy ser, wymieszac dobrze. mozna to tez zrobic w normalnym garnku, bo nie o smazenie tu chodzi, ale o podgrzanie. posolic odrobine i juz. xx. zwyczajna Odpowiedz Link
sorbet Re: Makaronowe wariacje 05.02.04, 16:12 Makaron gniazdo szerokie zagotowac al dente Na oliwie rumienic czosnek i cebule (pokrojona w kostki), szybko smazyc tunczyk z puszka (w sosie wlasnym) kilka min. Wrzucic goracy makaron i mieszac. Wersja hard: tunczyk w oliwie z oreganem Wersja lux: posypac obficie parmezanem Ahh! Odpowiedz Link
czarna_jagodka Re: Makaronowe wariacje 05.02.04, 19:34 Moje ulubione to: * makaron z gorgonzolą * makaron z fetą i brokułami * makaron z kurczakiem curry * makaron z szynką i śmietaną * makaron ze szpinakiem Szybkie i pyyyyyyszne ))) Odpowiedz Link
sorbet Re: Makaronowe wariacje 06.02.04, 00:24 czarna_jagodka napisała: > Moje ulubione to: > * makaron z gorgonzolą Zrobilas moze z rukola? Pyszne > * makaron ze szpinakiem I to my tez robimy, calkiem czesto, calkiem smacznie Odpowiedz Link
owca Re: Makaronowe wariacje 05.02.04, 19:53 najbardziej ze wszystkich kluchów lubię fettucine przyrządzane na dwa sposoby: 1. rozdrobnione pistacje, zmiażdżone dwa ząbki czosnku, świeża bazylia, oliwa z oliwek - wszystko wymieszać z gorącymi kluchami 2. śmietana rozgrzana na patelni z łyżką musztardy, czosnek, odrobina szczypiorku, wędzony łosoś i kluchi mniamniuśne pozdrawiam owca _,,,٢ة إ ة٦,,,_ Odpowiedz Link
geograf Re: Makaronowe wariacje 05.02.04, 23:37 Boszzzzzze...spaghetti z szybkiego kubka?zrobiłeś sobie tą krzywdę,czy nie? Fakt..spaghetti po bolońsku jest niezłe... nie znam jakichś wykwintnych przepisów na makaronowe danie,ale jak chcę coś szybko rpzyrządzić to do makaronu dorzucam jakichś dżem i mam słodką i szybką potrawę. też dobre! Odpowiedz Link
ada296 Re: Makaronowe wariacje 06.02.04, 00:41 nie moje ściągnięte z jakiegoś forum od kogoś mądrzejszego kulinarnie niż ja Na patelnie daje oliwe, lub maslo (albo je mieszam) na to posiakana cebulke i czosnek (cebule mozna swietnie zastapic porem lub szczypiorkiem) jak sie zeszkli to dodaje obranie i pokrojone pomidory (swieze lub mrozone, zazwyczaj trzymam kilka w zamrazalniku na takie okazje)Do tego wrzucam garsc krewetek (najchetniej bez ogonow bo nie lubie ich potem wyciagac) Jak sie to wszystko zagotuje i krewetki sa sliczne i rozowe to wkladam do tego ugotowany makaron, delikatnie mieszam, posypuje grubo siekana bazylia (tudziez inna zielenina) swiezo mielonym pieprzem i podaje. Tarty ser parmegiano/romano tez sie sprawdza. Kilka kawalkow czerwonej papryki tez sie sprawdza, tylko musisz zdjac skore. Do tego kawalek chleba zapieczonego z maslem, czosnkiem i ziolami i jest pycha. Odpowiedz Link
ada296 Re: Makaronowe wariacje 06.02.04, 00:47 albo to też nie moje wrzucasz na patelnie (bez tluszczu) pociapana paczke wedzonego lososia, dolewasz smietane 30%, mieszasz, dorzucasz kapary i pokrojony koperek. chwilke mieszasz nad ogniem, pozniej mieszasz z makaronem. sosu nie nalezy solic (sam losos jest slony wystarczajaco). bardzo szybko sie robi, a smakuje fantastycznie. smacznego, Odpowiedz Link
luloo1 Zielone pesto 06.02.04, 08:31 Ostatnio namiętnie robię zielone pesto, pycha. Makaron-szerokie wstązki. Do tego sos. Na rozgrzaną oliwę (5-6 łyżek)trzeba wrzucić 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Do tego garstkę pistacji rozkruszonych widelcem na niezbyt drobne kawałeczki.Dodać pieprz, sól. Polać makaron, wymieszać i posypać świeżą bazylią pokrojoną w paski. Odpowiedz Link
luloo1 Re: Zielone pesto 06.02.04, 08:32 to właśnie przepis owieczki, jak wyżej widzę, że ona też to napisała. Pierwszy raz jadłam u niej i niebo w gębie. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Zielone pesto 06.02.04, 13:27 generalnie lubie szybko, wiec: zawsze mam w domu mase roznistego makaronu... zawsze mam kilka sloiczkow Lowicza z sosami spagetti.. zawsze mam boczek do 'a la Carbonara'... zawsze mam smietane i mrozone truskawki do 'wspomnienia z przedszkola' zawsze mam jajka i boczek do odsmazania wczorajszego makaronu... i dlatego do nowego mieszkania kupie sobie jeszcze wieksza lodowke... a wogole lubie miec caly sklep pod reka Odpowiedz Link
sloggi Czy wiesz, że... 09.02.04, 02:18 ...istnieją cztery postawowe gaztunki makaronu? Tradycyjny; pełny - tagliatelle, ravioli, spaghetti; jajeczny; świeży. Odpowiedz Link