mk968 10.01.11, 14:26 bo ma żelazo to mówi moja mama ja jako jedyny z rodziny uważam to za coś okropnego Sloggi ją uwielbia czy tak Marcin? za forum Bródnowskim. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lambert77 Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 14:28 żarcie jak żarcie... z ziemniakiem i jakąś surówką lepsze od schabowego Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 14:35 Kiedys jak mama robila to tak. Ale dzisiejsza watrobka....?dziecku bym nie dala. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 15:21 sibeliuss napisał: > Paróweczka lepsza? ale tylko na zimno,na cieplo nie zjem. Odpowiedz Link
kriss67 Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 16:47 No i popatrz Skiela, całkiem odwrotnie jak u mnie. Tylko na gorąco. Najlepiej w formie jamnikowej, czyli Hot Dogsów Odpowiedz Link
kriss67 Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 17:39 Tak, kupuje bułeczki hodogsowe, parówki, do tego tre zółty ser, do piekarnika, potem ketczup i gotowe Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 22:34 Ja czasami robię w mikroweli. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 14:54 mk968 napisał: > bo ma żelazo to mówi moja mama ja jako jedyny z rodziny uważam to za coś okropn > ego Sloggi ją uwielbia czy tak Marcin? za forum Bródnowskim. forum.gazeta.pl/forum/w,16112,120564956,120752640,Re_Sklep_miesny.html Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 15:29 Jak wiemy watroba jest rodzajem filtra,gromadzi substancje toksyczne i metale ciezkie. Jak sa zwierzeta dzis chodowane i czym karmione tez wiemy Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: 10.01.11, 16:38 Bo dostarcza witamine B12 i własnie w watróbce jest jej najwiecej.A je sie od czasu do czasu. Odpowiedz Link
kriss67 Re: 10.01.11, 16:49 Wątróbka z cebulką, do tego ziemniaczki i sałatka z czerwonej kapusty - miodzio Odpowiedz Link
elissa2 Re: 10.01.11, 16:52 kriss67 napisał: > Wątróbka z cebulką, do tego ziemniaczki i sałatka z czerwonej kapusty - miodzio > > Albo z majerankiem, pieprzem i jabłkami. Drobiowa. Odpowiedz Link
kriss67 Re: 10.01.11, 17:04 Czołem W takim zestawie jeszcze nie przerabiałem. Czas nadrobic zaległości Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
skiela1 Re: 10.01.11, 16:59 Nie twierdze,ze nie lubie,nawet zjem raz na kilka lat. Jednak ludzie,ktorzy maja podwyzszony cholesterol nie powinni tego jesc regularnie,a w szczegolnosci kobiety w ciazy. Odpowiedz Link
skiela1 Re: 10.01.11, 17:12 U mnie w domu rodzinnym kroilo sie watrobke na drobne paseczki (tak jak flaki).Po opruszeniu maka na tluszcz ,do tego cebula duuuuzo cebuli.Jedlismy z ziemniakami.Solilo sie na talerzu. Odpowiedz Link
kriss67 Re: 10.01.11, 17:28 Ooooo, to podobnie jest u mnie. Tyle że solimy i na patelni, i ja dodatkowo na talerzu Pozdro Skiela Krzysztof Odpowiedz Link
elissa2 Re: 10.01.11, 17:38 Nie należy solić wątróbki (szczególnie tej niedrobiowej) przed czy podczas smażenia bo puści sok i będzie twarda. Poza tym sól przyśpiesza przypalanie. Odpowiedz Link
kriss67 Re: a móżdzek samożony? 10.01.11, 18:34 Hmmmmm, małpi, jak najbardziej. Zwłaszcza z tych małp czerwonych Odpowiedz Link
anoagata Re: a móżdzek samożony? 11.01.11, 21:29 mk968 napisał: > lubi ktoś Bardzo lubię z jajkiem usmażony!!! Odpowiedz Link
anoagata Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 19:19 Wątroba zawiera witaminy,których w organizmie ludzkim akurat jest brak,pewnego czasu wracając z pracy kupowałam wątróbkę i zanim do końca ją przyrządziłam sporą część natychmiast zjadałam,trwało to tydzień . Odpowiedz Link
matt.j Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 20:53 anoagata napisała: > Wątroba zawiera witaminy,których w organizmie ludzkim akurat jest brak, W wątrobie jest głównie potrzebne nam żelazo. Ale jest ono również np. w burakach czerwonych. Przy czym to z buraków jest bezwzględnie w całości przyswajalne, a z wątroby nie. Jak ktoś ma niedobór żelaza to można sobie łatwo uzupełnić go pijąc sok ze świeżo wyciśniętych buraków (nie z kartonu). Niestety wątroby zwierząt funkcjonują tak jak i ludzkie, szczególnie przy obecnej chemizacji pożywienia na fermach. Przeciętnie między 20-40 rokiem życia dorabiamy się wątroby, która w 60 % nie pracuje a spełnia już jedynie rolę magazynu toksyn. W wątrobach zwierzęcych lepiej nie jest. Także jeśli skuszamy się na smakowitą wątróbkę to dobrze nie za często gdyż w ten sposób naszej wątrobie dorzucamy toksyn. Odpowiedz Link
projek Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 20:00 Oj... dawno nie jadłem. Bardo lubię wątróbkę z cebulką i ziemniakami. Zjadłbym ale dziś kurczak w menu Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 22:35 Makaron nie, seks nie, wątróbka nie. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 10.01.11, 23:07 Wątróbka z dużą ilością cebuli, ziemniaczkami (najlepiej młode), do tego zielona sałata. Pyszności. Juz mi ślinka cieknie, ale młodych ziemniaków brak. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 11.01.11, 20:14 Zupa pomidora tak, rosół tak, zinger z KFC tak , słodycze tak , żółty ser 10 x tak Odpowiedz Link
virginia06 Re: Czemu ludzie lubią wątróbkę? 11.01.11, 20:40 Jadam czasem.Obcinam watrobce wszelkie przyległosci,potem mocze w mleku,przelewam zimna,przegotowana woda,lekko osuszam.Smaze na oliwie z oliwek.Sole po odwroceniu wartrobki na drugi boczek.Cebule smaze oddzielnie,potem dodaje do watrobki,doprawiam pieprzem,sola.Watrobka najbardziej mi smakuje z grubym makaronem i z surowka z kiszonej kapusty. Odpowiedz Link