24.10.11, 23:09

4 ziemniaki
ćwiartka włoskiej kapusty
pół kalafiora
100 g zielonego groszku
100 g fasolki szparagowej
włoszczyzna
kalarepa
koperek
natka pietruszki
sól,
pieprz
szklanka mleka
2 żółtka

Marchew, seler, kalarepę, por i pietruszkę pokroić w paseczki, ziemniaki i fasolkę szparagową - w kosteczkę, kalafior podzielić na różyczki.

Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem, na koniec dodać poszatkowaną kapustę włoską i groszek.

Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 mleka i zagotować. Doprawić. Dodać resztę mleka zmieszaną z żółtkami, masłem, koperkiem i pietruszką.

www.polskatimes.pl/sport/464075,ajntopf-eintopf-czyli-jeden-garnek,id,t.html
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: ajntopf 24.10.11, 23:39
      A gdzie wołowina?
      To jakaś wersja wege.
      • skiela1 Re: ajntopf 24.10.11, 23:42
        sibeliuss napisał:

> A gdzie wołowina?
        > To jakaś wersja wege.

Mam nadzieje,ze politycznie nie zbrzmi, ale to wersja poznanskatongue_out
      • dorkow9 Re: ajntopf 25.10.11, 09:50
        Wege jest zdrowe a mięso to śmierć dla zwierzęcia a nawet zjadających je ludzi, jak powiadają sławni.wegetarianie na onecie...
        -----------------------------------------------------
        kabiny toaletowe
        pomieszczenia czyste
        • sibeliuss Re: ajntopf 25.10.11, 09:56
          Pozwól, że to ja będę decydował co jem.
          • irena0503 Re: ajntopf 25.10.11, 10:16
            eintopf czyli jesienne danie w jednym garnku

Dawniej w poznańskich domach często gotowano eintopf czyli jednogarnkowe danie obiadowe. Nazwa (jeden garnek) wskazuje na niemieckie źródło tej potrawy, niewykluczone że przywieżli ją Bambrzy. Eintopf jest to jesienno - zimowe danie w rodzaju bardzo gęstej, ale czystej zupy jarzynowej, ugotowanej na rostbefie wołowym. Do eintopfu czyli ańtopu potrzebny jest kawałek rostbefu wołowego, pęczek włoszczyzny, kilka dodatkowych marchewek i ziemniaków, i sporo fasolki szparagowej - wszystko ładnie pokrojone. Zaczynamy od gotowania rostbefu z włoszczyzną, tak jak na rosół: z listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Gdy wołowina trochę zmięknie, wrzucamy kolejne warzywa. Gotujemy całość dalej, do uzyskania miękkości warzyw - czyli pół godziny. Ugotowany rostbef wyjmujemy i kroimy mięso na małe cząstki, odrzucając te, które się do zjedzenia nie nadają. Po powtórnym wrzuceniu mięsa do garnka wszystko zagotowujemy i całość posypujemy zieloną pietruszką. Niczym nie zaciągamy! Eintopf musi mieć konsystencję pół zupy/pół dania stałego - dzięki dużej ilości warzyw i mięsa. Podajemy ańtop w głębokich talerzach lub dużych bulionówkach - jemy dużą łyżką, przegryzając chlebem z masłem.

Druga wersja eintopfu jest podobna, ale dodajemy do niego pokrojoną w kawałki kapustę - zwykłą lub włoską - bez fasolki szparagowej. Wtedy, w procesie gotowania, absolutnie konieczne jest dosypanie kminku. Smak tej potrawy jest wtedy zupełnie inny; przypuszczam że wersja eintopfu z kapustą i kminkiem jest bardziej autentyczna.

Ańtop jest chłopskim, prostym i energetycznym daniem na jesień i zimę. Jak powiedział kiedyś mój znajomy smakosz: to, co proste - musi być smaczne!
            • sibeliuss Re: ajntopf 25.10.11, 10:18
              Wiem jedno - musi zawierać mięcho smile
              • skiela1 Re: ajntopf 25.10.11, 14:12
                lubie miecho, ale zup na miesie nie gotuje.
                Wieczorem pokroilam wszystkie potrzebne warzywa, a po pracy tylko sie zagotuje,doprawi ..smile
                • sibeliuss Re: ajntopf 25.10.11, 14:17
                  Ajntopf ma być gęsty, treściwy i baqrdzo sycący, czy bez mięsa jest to możliwe? Wyszłaby tylko gęsta jarzynowa. Jak chcę klarownej zupy to robię jarzynówkę na maśle smile
                  • skiela1 Re: ajntopf 25.10.11, 14:26
                    Na noc namoczylam szklanke zielonego groszku.Ten groszek gotuje osobno,miksuje i dodaje do zupy razem z mlekiem.
                    • sibeliuss Re: ajntopf 25.10.11, 15:32
                      Czyli ta zupa będzie bez mięsa? Dodasz jakiś tłuszcz?
                      • skiela1 Re: ajntopf 25.10.11, 20:17
                        sibeliuss napisał:

> Czyli ta zupa będzie bez mięsa? Dodasz jakiś tłuszcz?

Lyzka oleju z siemia (siemienia?)lnianego,ale tylko dla mnie.
                        • sibeliuss Re: ajntopf 25.10.11, 21:23
                          No to jadamy w zupełnie innym stylu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka