02.11.12, 13:57
" Z kilograma ziemniaków jedna trzecia to obierki. Wyrzucając je, pozbywamy się najzdrowszej części bulwy
Nie wyrzucam obierek. Te z jabłek najczęściej mrożę i dodaję potem do owocowych koktajli. Albo zalewam wrzątkiem z imbirem i miodem - jabłkowa herbata gotowa. Dużo frajdy przynosi domowy recykling jedzenia"

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,12441178,Drugie_zycie_obierki.html
tej pani Gessler to juz sie w d.... przewraca,chyba od tego dobrobytuuncertain
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: obierki 02.11.12, 14:37
      Nigela Lawson - Saatchi & Saatchi tylko w wersji dla ubogich smile
      • skiela1 Re: obierki 02.11.12, 18:06
        Gesslerowa bedzie serwowala /w swoich "ekskluzywnych" lokalach / obierki w cenie trufli.
        • sibeliuss Re: obierki 02.11.12, 18:18
          Skiela, mylisz dwie Gesslerowe smile
          • skiela1 Re: obierki 02.11.12, 18:28
            a to nie jest ta blond_wytapirowana?
            • sibeliuss Re: obierki 02.11.12, 18:36
              Blondyna to Magda, a ta od obierek to Marta big_grin Mata usiłuje się wzorować na Marthcie Steward smile
              • sibeliuss Re: obierki 02.11.12, 18:37
                sibeliuss napisał:

> Blondyna to Magda, a ta od obierek to Marta big_grin Mata usiłuje się wzorować na Mar
                > thcie Steward smile

Oczywiście chodziło mi o Mathę Stewart.
                • skiela1 Re: obierki 02.11.12, 18:47
                  Pierwszy raz o niej slyszebig_grin
                  ale obierki w w Zamku Ujazdowskim niech sobie darujesuspicious
                  • mi.ka.n Re: obierki 04.11.12, 12:44
                    Ja tam żadnych obierków do niczego nie wykorzystuje.Mysle,ze przy obecnym chemicznym nawozeniu własnie w skorkach jest najwiecej pestycydów.
                    • sibeliuss Re: obierki 04.11.12, 12:47
                      Pani Gessler z Ujazdowskiego jada ziemniaki eko kupowane jak jajka - na sztuki smile
    • 1zorro-bis Re: obierki 04.11.12, 18:53
      no, ale o co biega? kobitka ma racje! Obierki - szkoda wywalac. Ja pieke ziemniaki w skorupkach. nigdy nie obieram...big_grin
      • skiela1 Re: obierki 04.11.12, 19:16
        A u mnie bardzo roznie.
        Ostatnio tluczone z czosnkiem/serem, albo na zielono z brokulami.Rozne zapiekanki z ziemniakami tez robie..
        Owszem w mundurkach /skorupkach tez...

Jak czytam takie nowosci obierkowe to sie zastanawiam w ktorym kierunku ten swiat zmierza.
        Akurat ten artykul p. Gessler znalazlam na forum Oszczedzanie.Przykre,ze ludzie sa zmuszeni do korzystania z takich przepisow.
        Skorupki z jajek tez nie wyrzucajmy,mozna mielic na proszek, toz to wapn dobry na kosci no i sie nic nie marnuje.A co ze skorek bananowych..?
        • sibeliuss Re: obierki 04.11.12, 23:31
          Papier toaletowy też można wysuszyć, jak się wysuszy to się wykruszy i można użyć ponownie.
          • skiela1 Re: obierki 05.11.12, 00:57
            Jasnebig_grin
            Juz nad tym pracuja
            www.recykling.pl/recykling/index.php/news/1561
        • keepersmaid Re: obierki 04.11.12, 23:42
          Skorupki z jajek sa dobre na cos dla roslin, chyba do odkwaszania gleby.
          I to wcale nie jest zart.
          • skiela1 Re: obierki 05.11.12, 01:01
            Naturalny lek na osteoperoze, wiec mnie nie dziwi,ze i ziemie odkwasisuspicious
        • lila_inc Re: obierki 08.11.12, 17:34
          skiela1 napisała:

A co ze skorek bananowych..?
          >
          >
          Skórki banana są jak skorupki dobrym nawozem mineralnym do kwiatów.
    • loczek62 Re: obierki 04.11.12, 20:06
      Używam obieraczki (już chyba o tym pisałem) i jeśli ziemniaki są zdrowe to nie więcej niż 5% mi pozostaje.
      • anoagata Re: obierki 04.11.12, 20:18
        Z obierek jabłkowych własnych nie pryskanych zrobiłam ocet winny,piłam go w mieszance z wodą i miodem,na coś to miało działać ale już nie pamiętam.
        • loczek62 Re: obierki 04.11.12, 20:25
          Ocet winny to na odchudzanie podobno jest dobrysmile
          • anoagata Re: obierki 04.11.12, 20:32
            loczek62 napisał:

> Ocet winny to na odchudzanie podobno jest dobrysmile
            >
            Ooooo to chyba było to,ale mało zrobiłam 0,9 L krótko piłam,to i nie schudłam ale wiem,że tez nie przytyłam.
          • sibeliuss Re: obierki 04.11.12, 23:35
            Rozwala nerki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka