Dodaj do ulubionych

Miserikordyna

20.11.13, 11:28
Joanna Senyszyn z SLD ostrzega wiernych Kościoła katolickiego przed "niebezpiecznymi złudzeniami związanymi ze stosowaniem specjalnego leku miserikordyna". Miserikordyna to zestaw przypominający preparat medyczyny, w którym znajduje się różaniec i obrazek Jezusa Miłosiernego. "Lek" bije rekordy popularności, bo kilka dni temu polecił go papież Franciszek.
wiadomosci.onet.pl/religia/senyszyn-ostrzega-przed-lekiem-polecanym-przez-papieza-franciszka/zecze
Obserwuj wątek
    • loczek62 Re: Miserikordyna 20.11.13, 11:39
      Faktem jest że "Miserikordyna" brzmi zdecydowanie lepiej niż "Miłosierdzina"wink
      • jedzoslaw Re: Miserikordyna 20.11.13, 11:59
        To prawda smile
        Ale Senyszyn nie ma racji. Właśnie gdyby niektórzy skupili się na zażywaniu mizekordyny to odpuściliby sobie burdy, homofobiczne wypowiedzi i palenie instalacji. To, co powiedział papież ma akurat sens, bo szczera modlitwa usuwa agresję i niepotrzebne emocje. Również i niewierzący dobrze wiedzą, że medytacje i mantry działają kojąco. Różaniec jest po prostu religijną formą takich technik.
        • loczek62 Re: Miserikordyna 20.11.13, 12:10
          Może jesteś Jedzoslawie niezorientowany, ale jako ciekawostkę podam Ci że w RM tuż po wieczornym odmawianiu Różańca następuje seans nienawiści o nazwie "Głos z Polski" w postaci felietonu Antoniego "Aviatora" Macierewicza czy redaktora Michalkiewicza lub też innych specjalistów od krzewienia nienawiści do bliźniego swego.
          Wytłumacz mi zatem jak można pogodzić "szczerą modlitwę" która według Ciebie "usuwa agresję i niepotrzebne emocje" i "działa kojąco" z tym seansem nienawiści i nieustannym szczuciem?
          • jedzoslaw Re: Miserikordyna 20.11.13, 12:21
            Widocznie ich modlitwa nie jest szczera.
            • loczek62 Re: Miserikordyna 20.11.13, 13:06
              jedzoslaw napisał:

> Widocznie ich modlitwa nie jest szczera.

Naprawdę myślisz że ludzie odmawiający Różaniec razem z RM robią to nieszczerze? To mi chcesz powiedzieć?

A nie uważasz że to jest zamierzony chwyt socjotechniczny. Taki zlepek by ludzi ukierunkować odpowiednio? Poza tym patrząc na reakcje najbliższej mi osoby (mam na myśli mamę) która jest na max wkręcona w przekaz mediów ojdyra śmiem podejrzewać że w RM i TV Trwam jest "przekaz podprogowy".
              • jedzoslaw Re: Miserikordyna 20.11.13, 13:21
                > Naprawdę myślisz że ludzie odmawiający Różaniec razem z RM robią to nieszczerze
                > ? To mi chcesz powiedzieć?

Inaczej. Szczerze, ale nie rozumieją faktycznego znaczenia tej modlitwy. Bo tu nie chodzi tylko o wierszyk. Przynajmniej teoretycznie.

>
                > A nie uważasz że to jest zamierzony chwyt socjotechniczny. Taki zlepek by ludzi
                > ukierunkować odpowiednio? Poza tym patrząc na reakcje najbliższej mi osoby (ma
                > m na myśli mamę) która jest na max wkręcona w przekaz mediów ojdyra śmiem podej
                > rzewać że w RM i TV Trwam jest "przekaz podprogowy".

Biorę to też pod uwagę. Ale szczera modlitwa powinna zmierzać w zupełnie innym kierunku.
                • loczek62 Re: Miserikordyna 20.11.13, 13:33
                  jedzoslaw napisał:
                  > Inaczej. Szczerze, ale nie rozumieją faktycznego znaczenia tej modlitwy. Bo tu
                  > nie chodzi tylko o wierszyk. Przynajmniej teoretycznie.

Skąd Jedzoslawie czerpiesz wiadomości na temat i o RM i TV Trwam?
                  • jedzoslaw Re: Miserikordyna 20.11.13, 14:08
                    Zewsząd, z internetu.
                    • sibeliuss Re: Miserikordyna 20.11.13, 14:10
                      No to posłuchaj trochę tego radia - tego się nie da opisać big_grin
                      • watbat Re: Miserikordyna 20.11.13, 14:39
                        Jednak to Papież zaleca stosowanie tego lekarstwa, a nie Radio Rydzyka.

Poza tym targetem tego radia są głównie Starsze Panie, a nie zadymiarze.
                        • tan.nawe Re: Miserikordyna 20.11.13, 14:50
                          > Również i niewierzący dobrze wiedzą, że medytacje i mantry działają kojąco. Różaniec jest po prostu religijną formą takich technik.

No właśnie. Powszechny, nachalny antyklerykalizm (patrz: antyreligionizm) zaczyna mnie powoli denerwować.
                          Jestem agnostyczką, nie wierzę ani "moherom" ani tzw. wolnościowcom spod znaku Palikota i Biedronia.

• loczek62 Re: Miserikordyna 20.11.13, 15:00
                          watbat napisał:
                          > Poza tym targetem tego radia są głównie Starsze Panie.

W ubiegłym tygodniu oglądałem przekaz na żywo w TV Trwam z manifestacji protestacyjnej przed CSW. Faktem jest że w większości manifestantami były "Starsze Panie". Zaobserwowałem również że poziom "agresji" był tak wysoki że gdyby w pewnym momencie padło hasło "kamieniami bezbożników" to jak nic te dłonie "Starszych pań" ciskały by kamieniami nie gorzej niż "młodzież patriotyczna" w trakcie marszu 11 listopada.
                    • loczek62 Re: Miserikordyna 20.11.13, 14:55
                      jedzoslaw napisał:

> Zewsząd, z internetu.
                      A widzisz. Ja znam z przekazu bezpośredniego i do tego codziennego. Widzę także spustoszenia jakie czyni przekaz tego radia w osobowości ludzkiej z pierwszej reki.
                      • tan.nawe Re: Miserikordyna 20.11.13, 15:06
                        Kurczę, powiem otwarcie: Fanatyzmy lewe i prawe to idiotyzmy! Ani mniej, ani więcej.
                        • jedzoslaw Re: Miserikordyna 20.11.13, 16:55
                          tan.nawe napisała:

> Kurczę, powiem otwarcie: Fanatyzmy lewe i prawe to idiotyzmy! Ani mniej, ani
                          > więcej
                          .

O to właśnie idzie.
                      • jedzoslaw Re: Miserikordyna 20.11.13, 16:54
                        > A widzisz. Ja znam z przekazu bezpośredniego i do tego codziennego. Widzę także
                        > spustoszenia jakie czyni przekaz tego radia w osobowości ludzkiej z pierwszej
                        > reki.
                        >

Ok, ale co w związku z tym?
                        • morfeusz_1 Re: Miserikordyna 20.11.13, 17:17

Tej towarzyszce to już żaden lek nie pomoże niech więc żyje szczęśliwa i niech ludzie jej wybaczą - jak mawiał Jacek ;

tiny.pl/q7p2f
                          • tan.nawe Re: Miserikordyna 20.11.13, 17:22
                            Który Jacek? Bo znam sześciu...
                            • morfeusz_1 Re: Miserikordyna 20.11.13, 17:34

ten którego tu zacytowałem - domyśl się
                              • ewa9717 Re: Miserikordyna 20.11.13, 18:04
                                Mizerykordia...
                                pl.wikipedia.org/wiki/Mizerykordia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka