sloggi 24.03.05, 00:05 serwisy.gazeta.pl/wielkanoc/0,63248.html Czy czegos brak? Czy przyrządzacie coś innego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 12:18 A tu co? Nic nie jedzą? Aaa! Poszczą! Ale święte! A ja zjem: jajka faszerowane (podsmażane), żur z białą kiełbaską (z indyka), mazurek - murzynek i .... będę cierpiała! Albo nie... Odpowiedz Link
agnie_szka9 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 12:36 na ciepło: żurek z białą kiełbasą gęś kaczka na zimno: pasztet jajka faszerowane różniaste schab pieczony indyk w maladze boczek pieczony kurczak faszerowany ryba w galarecie ryba faszerowana na słodko: piernik z bakaliami (będzie robił za keks ciasto drożdżowe tort czekoladowy z wiśniami na bazie biszkoptu ) ale będzie wyżerka! Odpowiedz Link
groha Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 12:38 A gdzie klops wielkanocny z jajkiem? Gdzie mazurki: krówkowy i bakaliowy? A sałatka jarzynowa palce lizać? Oczywiście - u mnie będą! Odpowiedz Link
agnie_szka9 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 12:41 o rany!! zapomniałam napisać o mazurkach! Toż to przecież nr 1 !!! tak tak mazurki, mazureczki) Odpowiedz Link
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 12:51 Poszukuję ciepłego domku na Wielkanoc. ) Może być u groh-y, agnie_szki9, albo u innych, co mają takie pyszotki w menu )) Bezdomna-głodna )) Odpowiedz Link
agnie_szka9 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 12:59 wprawdzie święta spędzam u rodziców, ale zapraszam zapraszam (moja mama jest bardzo gościnną osobą, więc na pewno się ucieszy )) ps. niestety brak dziecka zmusza mnie do zrobienia porządków Sama muszę sprzątać! Odpowiedz Link
f.l.y Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:08 he! moje 15 letnie dziecko ciężko namówic do odkurzania... Odpowiedz Link
f.l.y Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:12 ech te przepisy... jak siebie znam zrobię po trochu wszystkiego...chociaż mazurków nie robię... nie smakują mi...tradycyjnie sernik z ciast...i makowiec... koniecznie zas ćwikła do mięs i wędlin.. no i obiecałam sobie zrobić 'edytkówkę' coś jakby masa krówkowa mocno rozrzedzona procentami Odpowiedz Link
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:16 f.l.y napisała: > no i obiecałam sobie zrobić 'edytkówkę' coś jakby masa krówkowa mocno > rozrzedzona procentami Fly! Ta edytówka bardzo mnie zainteresowała! No i też krówkowa! Dasz przepis? A. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:22 bardzo proszę - jest prosty a jaki smaczny 2 puszki mleka skondensowanego s ł o d z o n e g o gotować w garnku, zakryte wodą ok. 1,5 -2 godzin, po ostudzeniu wybrać masę krówkową !!! z puszek i dodać do niej 0,5 litra czystej wódki /w ślad za przepisem mojej kumpeli daję Bolsa, chociaż za najlepszą wódkę uważam Finlandię - jak kto woli/ mieszając mikserem czy robotem jak tam zwał... nazwę 'edytkówka' znalazłam w książeczce z nalewkami... ps' masę z puszek można wyjadać paluchem i to jest najgorsze! bo strasznie dobre i wchodzi wiecie gdzie....no w bioderka.... Odpowiedz Link
agnie_szka9 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:39 fly, jakis czas temu podałas mi ten przepis. spisałam go natychmiast i zaraz poleciałam do sklepu po mleko skondensowane Niestety nie miałam jeszcze okazji, żeby się tym zająć, bo najpierw musiałam opróżnić butelkę z likierem jajecznym (mniam! też włazi tam gdzie nie potrzeba - dodaje sie 8-10 jajek. Ale następnym razem zrobię "edytkówkę" Czy ona musi ileś tam odstać, żeby się przegryzła, czy można od razu pić? Odpowiedz Link
f.l.y Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 14:07 > Czy ona musi ileś tam odstać, żeby się przegryzła, czy można od razu pić? z tego co wiem, u moich koleżanek nie odstaje u mnie też nie nie dałaby rady... po wylizaniu puszek, garnka, w którym mieszam...końcówek od miksera - wlewam sobie troche tego specyjału do filiżanki /w kieliszki nie bedę sie bawić/ i sobie mlaskam powtarzając ze trzy cztery porcje na drugi dzień przynoszę do pracy i szybko się rozchodzi... tak że nie ma czasu odstać Odpowiedz Link
agnie_szka9 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:34 ach, ćwikła....uwielbiam! jako dodatek do wędlin i mięs - tylko ona istnieje No, czasami jeszcze gruszki i śliwki w occie Odpowiedz Link
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:09 I znowu coś po...niłam! Oczywiście serce ma tylko Agnieszka! Towita do "ani mru mru"! ) Agnieszko! Dzięki! Odpowiedz Link
groha Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:03 towita napisała: > szukam przepisu na mazurek kajmakowy Ja zastępuję pracowity kajmakowy - krówkowym. Pychota wcale nie mniejsza, a prawie zero roboty. Podać przepis? ) Odpowiedz Link
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:06 Podaj, proszę! Może zmażę to podłe draństwo wobec dziecka tajnym upieczeniem mazurka krówkowego! Ratuj! A. Odpowiedz Link
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:08 Towito! Dzięki za zaproszenie! Tylko Ty masz serce dla bezdomnych pasożytów! )) Reszta ani mru mru! )) Odpowiedz Link
groha Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:12 Barwo, to Agnie_szka Cię zapraszała) Towita poszukującą jest) Odpowiedz Link
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:13 Dzięki groha! Nie radzę sobie, bo stara jestem czy co... Odpowiedz Link
groha Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:22 barwa1 napisała: > Dzięki groha! Nie radzę sobie, bo stara jestem czy co... E tam, nie przejmuj się To co, dawać przepis na pyszną, świąteczną łatwiznę? Odpowiedz Link
agnie_szka9 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:31 na masę kajmakową to ja mam w domu przepis. Jutro przyniosę Odpowiedz Link
towita Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:33 Zapraszam, oczywiście bardzo gorąco czekając na przepis na mazurek krówkowy. Edyktówkę robie na stówę jak się nie zważy to będziemy sobie razem degustować. Odpowiedz Link
groha Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 13:52 Wszystkim słodkożercom podaję przepis na prosty i niesamowicie zjadliwy mazurek krówkowy. Otóż i on: Kruche ciasto, jak na każdy mazurek (moje robi się błyskawicznie - na dużą blachę: 3 szkl mąki, dwa jaja, pół kostki masła, pół kostki smalcu, 8 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Przesiekane i wyrobione wędruje na chwilę do lodówki, a potem do pieca. Tanie, kruche, smakowite, jak należy No a teraz najważniejsze, czyli polewa krówkowa: 1 kg krówek (tradycyjnych waniliowych ciągutek) odlepiamy od papierków i rozpuszczamy metodą wodną, czyli na parze - stawiamy miskę na garnku z wrzątkiem i czekamy, aż się zrobi z nich klajsterek, mieszając od czasu do czasu i rozcierając grudki. Gorącą masę wylewamy na upieczone ciasto. Na wierzchu przylepiamy, to co lubimy najbardziej, czyli orzechy, rodzynki i inne bakalie. Gotowe. Najlepszy jest, gdy trochę postoi i lekko ciasto lekko nasiąknie krówkami Chowamy przed domownikami w chłodne miejsce, bo lubi szybko znikać) Odpowiedz Link
barwa1 Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 14:24 Towito! Trochę się poprawiłaś, więc dzięki za zaproszenie. Narazie mamy tylko mazurek krówkowy (groha podała przepis - dzięki), ale fly coś się ociąga z przepisem na edytówkę. Więc co będziemy piły? Odpowiedz Link
f.l.y edytkowka jest na godz. 13.22 24.03.05, 14:27 barwa, spójrz na wątek z 13.22 -tam jest przepis Odpowiedz Link
towita Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 14:26 Dzięki za przepis, rzeczywiście prosty (odpada gotowanie masy "na piórko"). Acha, tylko na jaką blachę? Taką wielką czy taką średniawą? Odpowiedz Link
groha Re: Wielkanocne przepisy 24.03.05, 14:33 Przepis na mazurek krówkowy jest na taką średnio-wielka blachę Po prostu - masy i ciasta powinno być mniej więcej po równo. Ha! U mnie "edytówka" nazywa się "kajmakówką") Faktycznie, pychota to jest niesamowita po prostu. Kurczę, chyba głoda się zrobiłam Odpowiedz Link