sibeliuss 02.11.07, 10:41 Takiej z lodami waniliowymi i bitą śmietaną gotowanie.onet.pl/26596,0,1,najlatwiejsza_szarlotka,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p_k_79 Re: Szarlotki mi się bardzo chce 02.11.07, 10:46 No to rękawy zakasać i.. do roboty;DD Wszystkim miłego dnia życząc - znikam Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Szarlotki mi się bardzo chce 02.11.07, 10:53 Mam dopisać, że bardzo chce mi się JEŚĆ (a nie robić). Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Szarlotki mi się bardzo chce 02.11.07, 11:17 wes nie mow ze jedna godzina i piec minut to taki wielki wysilek ? Odpowiedz Link
asiouek Re: Szarlotki mi się bardzo chce 02.11.07, 16:29 Mam w lodówce jeszcze jedną mini-szarlotkę i do tego bitą śmietanę w sprayu. Serrrdecznie zapraszam Odpowiedz Link
skiela1 Re: Szarlotki mi się bardzo chce 02.11.07, 20:17 Mnie tez sie chce. i tez nie chce mi sie piec,ale moze ktos za mnie to zrobi>>. SZARLOTKA * 500 g mąki * 200 g masła * 2 żółtka * 150 g cukru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany * około 6 - 8 obranych jabłek (twardych, soczystych) * rodzynki (opcjonalnie) * cynamon * cukier waniliowy (8g) Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut (moje kruche ciasto przypominało konsystencją kruszonkę, więc kuli nie uformowałam . Po tym czasie wylepić 1/3 ciasta dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 15 minut. Przestudzić. Kolejną 1/3 ciasta wylepić boki tortownicy. 2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Przesypać cukrem waniliowym, cynamonem (do smaku), jeśli jabłka są mocno kwaśne - można również posłodzić. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok (najlepiej przez ściereczkę, gazę). Wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałe ciasto zetrzeć na górę (dobrze wcześniej włożyć do zamrażarki), lub - pokruszyć, jak ja to zrobiłam. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Odpowiedz Link