best_gigi88 05.11.07, 06:54 wynika najczęściej ze złej pamięci__----zgadzacie się z tym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulaszek Re: Czyste sumienie 05.11.07, 08:09 O cholera, to ja powinam juz zacząć pić ziółka na sklerozę )) Odpowiedz Link
e._ Re: Czyste sumienie 05.11.07, 11:16 Niekoniecznie, mówiac serio. Raczej na znalezieniu właściwej odpowiedzi na pytanie, czy chce mi się kłamać, kręcić, kombinować. Bo mi na przykład się nie chce i tak mam od dzieciństwa. Chociaż mam kilka rzeczy na sumieniu, jak np. jeden niezapłacony mandat, gdy policjant okazał sie wujem pana, który mnie staranował i wobec tego uznał że to ja jestem winna, że tamten zawracał na szosie krakowskiej na wysokości Grójca przez podwójną ciągłą i to... z prawego a nie lewego pasa. Albo na przykład z lenistwa sobotniego nieotwieranie drzwi namolnej sąsiadce która sie nudzi (ja się nie nudziłam). I tym podobne bzdety. Nie nadaję się na wiarołomną żonę, aferzystę i zbrodniarza. I dobrze mi z tym. Odpowiedz Link
seth.destructor Re: Czyste sumienie 05.11.07, 14:26 Niekoniecznie. Po prostu z akceptacji siebie. Odpowiedz Link
melodyy35 Re: Czyste sumienie 05.11.07, 16:01 Posiadanie czystego sumienia dowodzi, że jest prawie nowe - zapewne nieużywane Pamięć ma tu mało do rzeczy,są osoby które nie widzą nic złego we własnych najpodlejszych czynach, można też obwiniać się o wszystko. Odpowiedz Link
e._ Re: Czyste sumienie 05.11.07, 16:17 melodyy35 napisała: "Posiadanie czystego sumienia dowodzi, że jest prawie nowe - zapewne nieużywane" No nie wierzę, że ktokolwiek może seroi powtarzać takie teorie. Chyba, że gwałtownie potrzebuje "wybielacza". Odpowiedz Link
blackhetera Re: Czyste sumienie 05.11.07, 18:52 To fajnie nie pamiętać,że nie oddało się forsiaczków lub,że naubliżało się komuś w sklepie. Odpowiedz Link
e._ Re: Czyste sumienie 05.11.07, 20:10 O, tak! Pod warunkiem że się nie oddaje i ubliża. Zgodzę się, ze można nie mieć świadomosci że coś było nie tak, ale generalnie myslę, że niemało ludzi żyje po prostu porządnie. Odpowiedz Link
priw Re: Czyste sumienie 05.11.07, 19:44 best_gigi88 napisała: > wynika najczęściej ze złej pamięci__----zgadzacie się z tym? Ja się zgodzę i dodam,że często wynika również z nieświadomości. Nie dość,że zapominamy o naszych grzeszkach,to jeszcze nie przyjmujemy do świadomości,że wyrządzamy komuś krzywdę-taka forma naturalnej obrony przed wyrzutami sumienia...No,cóż,nie będę pieprzyć,że nigdy nikogo nie skrzywdziłam...Zdarzało się i pewnie zdarzy się jeszcze nie raz...Wszak jestem tylko zwykłym śmiertelnikiem.I podejrzliwie podchodzę do kogoś kto twierdzi,że nie ma sobie nic do zarzucenia...bo to oznacza,że nie ma sumienia... Odpowiedz Link