sibeliuss 06.12.07, 10:17 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4736400.html Chyba wolałbym eutanazję, ile takich domów "opieki" jest obok nas? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiouek Re: Dom "spokojnej" starości 06.12.07, 10:21 Okropieństwo, a jeszcze bardziej straszne i smutne, że pewnie sprawę umorzą... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Dom "spokojnej" starości 06.12.07, 14:21 To miejsce nie mialo nawet pozwolenia na prowadzenie dzialalnosci. Psa bym nie zostawila w takim schronisku bez uprzedniego sprawdzenia,a co dopiero Matke. Odpowiedz Link
ginger43 Re: Dom "spokojnej" starości 06.12.07, 15:40 Zetknęłam się z czymś podobnym osobiście, będąc wiele lat temu we Francji. Przyznam, że pękłam psychicznie, bo byłam bezsilna. Podejście ludzi prowadzących taki dom było takie: brali pod opiekę bardzo stare osoby, najchętniej mające niegroźne odchylenia umysłowe. Przyczyna była prosta - jak taka babcia skarżyła się rodzinie, to i tak nikt nie chciał wierzyć w to co mówi, bo zakładano, że z głową ma coś nie tak. Nie dochodziło tam do jakiś drastycznych procederów, ale o poszanowaniu godności człowieka czasami trudno było mówić Z drugiej strony odnosiło się wrażenie, że rodziny tak naprawdę wolały nie wnikać w szczegóły, bo tak im było wygodniej... _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_- "Sensem istnienia jest... istnienie sensu" Odpowiedz Link
prazanka44 Re: Dom "spokojnej" starości 06.12.07, 16:00 Starajmy się okazywać nawet lekko demonstracyjny szacunek dla osób sta- rych w miejscach publicznych, ustąpmy miejsca, nie kłóćmy się, gdy sta- ruszkowi się coś pomyli itp. Wiem, że to powierzchowne, ale przecież tworzy pewien klimat. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Dom "spokojnej" starości 06.12.07, 16:25 Nade wszystko postawmy się w sytuacji takiego człowieka, dla tych ludzi ich nieporadność też często bywa deprymująca. Niestety do placówek geriatrycznych powinien być kierowany personel po testach psychologicznych. Odpowiedz Link