agatka_s 27.03.09, 12:38 Jak odbywa się rekrutacja do klas dwujęzycznych (tzn takich z jakims jezykiem wykladowym) w liceach ? Czy są takie same zsady do wszystkich liceów ? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: Następne techniczne pytanie 27.03.09, 13:18 Wydaje mi się, że tak. Wyniki z testów predyspozycji są ogłaszane przed terminem ostatecznych zmian w liście wybranych liceów. Z takiego testu można chyba dostać 100pkt, czyli maksymalna liczba punktów dla kandydata dla takiej klasy to 300 pkt. I potem normalma kwalifikacja w ramach systemu (na stronie www.egzaminy.edu.pl jest link Progi Punktowe, można zobaczyć, że w klasach dwujęzycznych kandydaci mieli dwieście kilkadziesiąt punktów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanak Re: Następne techniczne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 16:32 Zasady są różne i liczba punktów za egzamin z języka jest różna w zależności od szkoły. Jeśli chodzi o licea warszawskie to np. do Kopernika max. jest 16 pkt i trzeba mieć co najmniej 8 z części pisemnej i ustnej, żeby zaliczyć. Do Batorego max. jest 24 pkt. Żeromski i Prus mają chyba max. ok. 100 pkt. Szczegółowy regulamin na stronach internetowych każdej z tych szkół. Właściwie nie jest to już egzamin z predyspozycji do nauki języków, ale egzamin ze znajomości języka. I jeszcze jedna różnica w stosuku do egzaminu przed gimnazjum - można próbować zdawać do co najmniej 2 szkół, gdyż egzamin jest rozłożony na co najmniej dwa dni [chyba 29 i 30 maja w tym roku]. Wydaje mi się, że dyrektorzy szkół np. Kopernika i Batorego umawiają się kiedy i o której będzie u nich egzamin, bo jeszcze nie zdarzyło się aby był tego samego dnia o tej samej porze. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Następne techniczne pytanie 27.03.09, 18:19 W Koperniku, Batorym czy Zeromskim jest to de facto egzamin z angielskiego. Ale np. do klasy zerowej w Cervantesie, Zmichowskiej czy Modrzewskim jest to test predyspozycji jezykowych (takie lamiglowki jak do klas dwujezycznych w gimnazjach) - a potem "klasyczna" rekrutacja. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Następne techniczne pytanie 27.03.09, 19:10 dzięki czyli o ile rozumiem, nie jest to jeden i ten sam egzamin, pisany tego samego dnia jak w gimnazjach, tylko de facto każda szkoła robi swój własny egzamin. A jak zdanie takiego egzaminu wpływa na rekrutację ? Czy wpierw ustala się grupe tych co zdali i tylko Ci moga sie ubiegac o miejsca w klasach 2-jęż, juz potem na ogolnych zasadach (tak było w przypadku rekrutacji do gimnazjum dwujezycznego)? czy jakos inaczej to wygląda ? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Następne techniczne pytanie 27.03.09, 19:37 Nie jestem pewna, ale chyba jest podobnie jak do gimnazjow. To znaczy testy predyspozycji jednego dnia, ale na szczescie egzaminy z angielskiego innego. To znaczy - np. do Kopernika i Cervantesa rozne terminy (tego jestem pewna), ale do Batorego i Kopernika (angielski) w tym samym dniu (glowy nie daje, ale slyszalam od innych matek). Punkty z egzaminu dolicza sie pozniej do reszty (test gimnazjalny i reszta)- tak jest w Cervantesie i Koperniku; reszty nie sprawdzalam, bo moje dziecko tylko te szkoly "obstawia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n-ka Re: Następne techniczne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 21:43 Jeśli chodzi o klasy "0" to testy są we wszystkich szkołach tego samego dnia (w zasadzie to ten sam test, ale szkoły uznają tylko te pisane "u siebie"), punkty: z testu gim.+za oceny itp.+test predyspozycji=30O max., ale warunkiem brania pod uwagę w rekrutacji jest zaliczenie (50 pkt.) testu predyspozycji. Olimpijczycy dostają się poza rekrutacją, pod warunkiem, że zaliczą test predyspozycji (trochę zamieszałam, ale mam nadzieję, że zrozumiesz:)). Jak wyglądają i kiedy są testy językowe tam gdzie szkoła nie ma zerówki nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś