Dodaj do ulubionych

9-miesięczne dzecko- schemat a nieprzespane noce

27.10.09, 10:47
Witam,
nie daję rady-od 9 miesięcy nie przespałam nocy,w pracy padam.
Moje dziecko nigdy nie przespało całej nocy- najdłużej za jednym razem
przesypia 3-4 godziny. Normalna nocka to 6-7 pobudek.I budzi się bo jest
głodne?-ostatnio po standardowej kaszce ok.20 podałam na próbę o 1 w nocy
kaszkę i wypił całą!
Standardowy schemat:
rano - pierś
9.30 - 180-200ml kaszki na mleku modyfikowanym
13 - 100-160ml zupka własnej produkcji (z mięskiem i masłem)lub kupna - co 2gi
dzień 1/2 żółtka
15 - pierś
16 - przy naszym obiedzie zjada ziemniaka,mięska,czasem troszkę zupki naszej
18 - deserek lub owoc
20 - 150-200ml kaszka na mleku modyfikowanym
w nocy pierś na żądanie - wychodzi ok.5-6 razy.
Proszę o ocenę,czy taki schemat wpływa na częste pobudki i podjadanie w
nocy,czy może zacząć podawać mu jeszcze jedną kaszka ok. 23-24?
Zaznaczam,że waga urodzeniowa niska-2650gr,poród w terminie,aktualna waga
ok.7500gr-ostatni przyrost wagi 350gr/miesiąc.Dziecko pogodne,pełne
wigoru,badania krwi dobre.
Obserwuj wątek
    • kaytee5 Re: 9-miesięczne dzecko- schemat a nieprzespane n 27.10.09, 12:08
      Witam.
      Ja również mam 9 miesięczna córkę z identyczną wagą urodzeniowa,i identyczną obecnie wagą , a nasz schemat wygląda prawie identycznie. Pisze prawie ponieważ moja córka po zjedzieniu wieczornej kaszki do samego rana śpi jak suseł. Oprócz nocnych karmień mam identyczny rozkład posiłków,dodam że moja Matylda też miała ostatnio takie przyrosty wagi (350/400) także wydaję mi się że nocne podjadanie nie wynika z głodu tylko to jest kwestia raczej emocjonalna. Pewnie trudno jest się jej odzwyczaić , bo głodna po takiej wyżerce dziennej nie powinna być na 100%:). Teraz powinnaś podjąć walkę z odzwyczajaniem jej od jedzienia nocnego bo się wykończysz.
      • lama2009 Re: 9-miesięczne dzecko- schemat a nieprzespane n 27.10.09, 12:55
        Niestety moje dziecko też tak je w nocy mimo bardzo podobnej ilości posiłków w
        dzień. Ma 8 miesięcy. Spię z nim w jednym łóżku i to pomaga mi się wyspać.
        Dzięki temu daję mu szybko pierś i potem zasypiam. Kiedy próbowałam go odkładać
        do łóżka przez kilka dni, byłam wykończona, on spał dobrze, ale budził się co 2
        godz jeść. Jak go jego tata usypia, to 2 razy da się ululać bez piersi, ale
        potem już się budzi co 5 min i bez podjedzenia nie zaśnie. Waży 9300, a przy
        urodzeniu 3250. Nie jestem w stanie go odzwyczaić, próbowałam, ale zanosi się od
        płaczu a ja tego nie mogę znieść, bo jest to wesołe, niepłaczące i szczęśliwe
        dziecko w dzień. Więc nie jestem przyzwyczajona do jego płaczu, szczególnie tak
        rozpaczliwego. U mnie kompromisem jest wspólne spanie. Kiedy skończy rok, chcę
        go odstawić od piersi, mam nadzieję, że wtedy już będzie przesypiał noc.
        • blond-aspirynka beti 27.10.09, 13:55
          mam takie pytanie. widze ze na noc podajesz kaszke na maleku modyfikowanym, ale
          w jaki spsob?przez butle czy lyzeczka?jak lyzeczka to po kapieli czy przezed?ja
          mam 7 mies bobasa i chce juz odchodzic od cysia i wlasnie zaczynma kaszki
          podawac na sztucznym i tak sie zastanaiwam.
          • beti_karol Re: beti 27.10.09, 15:03
            W ciągu dnia je kaszkę łyżeczką- i bez problemu,bardzo ładnie wcina popędzając mnie bym szybciej go karmiła:)na noc po kąpieli i butelką- zawsze to łatwiej:)próbowałam na noc podawać łyżeczką,ale ze zmęczenia nie zjadał całej porcji.
            • blond-aspirynka Re: beti 27.10.09, 15:06
              jeszcze tylko pytanko- podajesz do tej butli kaszki wg przepisu?czy tak na
              oko;)?nie wiem czy bardzo zageszczac?zakupilam smoczek z krzyzykiem tomme
              tippe(czy jakis tam)
      • beti_karol Re: 9-miesięczne dzecko- schemat a nieprzespane n 27.10.09, 15:07
        Dzięki za odpowiedź:)
        Dodam,że młody sam zasypia w łóżeczku(no może mała kołysanka zaśpiewana). Od
        kilku tygodni próbuje nie podawać mu wodę od ok.24-3 w nocy-ale nie zawsze mi to
        wychodzi.Niestety krzyczeć to on potrafi:)
        Wnioskując- to czas na odstawienie od piersi?-bo ja chyba dłużej nie dam rady
        tak ciapnąć-ale szkoda mi tego cyckania:)
    • joanna.czerwinska Re: 9-miesięczne dzecko- schemat a nieprzespane n 03.11.09, 23:47
      Witam!
      Patrząc na schemat przez Panią przedstawiony nie wydaje się by Maluszek mógł być
      głodny. Może brakuje mu piersi - w ciągu dnia 2x ssie pierś. Może warto by w
      ciągu dnia częściej przystawić go do piersi a w nocy konsekwentnie odmawiać. Nie
      jest to łatwe zadanie i generalnie lepiej wychodzi Tatusiom :o)Oczywiście każde
      Dziecko jest inne i tak naprawdę trzeba dobrać metodę do Dziecka.
      Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska
    • Gość: olawoy Re: 9-miesięczne dzecko- schemat a nieprzespane n IP: *.tktelekom.pl 04.11.09, 21:54
      witam. mam 7 miesieczne niemowle i podobny problem z nocnymi
      karmieniami, tzn powoli z niego wychodze gdyz tak podejrzewalam
      pobudki i zadnie piersi nie wynikalo z glodu. trzeba przetrzymac
      placz dziecka, niestety. najlepiej nie podchadzac do lozeczka. o ile
      oczywisice nie ejst na tyle rozpaczliwy ze dzieciak sie krztusi z
      rozpaczy.
      ale dzieki temu udalo mi sie zredukowac wstawanie co 1,5-2h do
      jednej nocnej pobudki . przy czym dziecko je kolacje o 18 a potem
      przez sen jest karmione okolo 22-23. i wytrzymuje do 3-4.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka