mama2kk 05.01.10, 09:13 Mam pytanko jaka rybke mozna podać 7 miesięcznemu dziecku i czy już można ją podać. Dodam że sama gotuję synkowi zupki i chciałabym cos z ryba zrobić ale niemam pojęcia jaki rodzaj ryby wybrać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
houdiridi Re: jaka ryba 05.01.10, 12:51 mnie forumowiczki poleciły świeżego łososia ale u nas w mieście ciężko go dostać :( Odpowiedz Link Zgłoś
martar409 Re: jaka ryba 05.01.10, 13:08 ja kupuje słoiczki gerbera ;najpierw były pod nazwą rybka po grecku a teraz zmienili na jarzynki z rybką albo jak sama gotuje to kupuje łososia mrożonego i gotuje tak samo jak te słoczki mają skład moja 10m-cy córa je uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka20001 Re: jaka ryba IP: 83.1.36.* 05.01.10, 20:07 Tylko nie panga bo to sam syf. Mi kiedys polecono dorsza, solę, generalnie chyba warto te z Bałtyku bo on aż tak zanieczyszczony nie jest. Mój wcina więc dorsza lub solę. Odpowiedz Link Zgłoś
ty_nia Re: jaka ryba 08.01.10, 16:39 A ja ostatnio robiłam dla nas mintaja i dałam troche małemu. Nic mu nie było i bardzo mu smakował:) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jaka ryba 08.01.10, 20:57 najlepiej tłuste morskie, bo maja duzo kwasów tłuszczowych omega3, ale i mniej tłuste oraz słodkowodne nie będą złe, mozna podawać łosisia (najlepszy dziki), halibuta, dorsza, makrelę, solę, montaja, morszczuka, flądre, tłustego sledzia (oczywiscie surowego a nie solonego czy w occie), pstrąga i całe stadko innych ryb. lepiej unikać pangi i tilapii..są mocno zanieczyszczone i mieso jest doprawiane, faszerowane róznymi chemikaliami..dzieki temu np. folety z pangi są tak grube, pozatym hoduje sie ja w delcie mekongu, mocno zanieczyszczonej i do której do dzis spływaja zanieczyszczenia po bombach uzytych w wojnie z Amerykanami..w tym biologiczne. Rybki najlepiej kupowac swieże ale nie kazdy ma taka mozliwość, wtedy najlepiej kupowac mrozone, paczkowane, bo na opakowaniu wskazany jest producent, termin połowy, przydatnosci do spozycia oraz sposób konserwowania, tj. czy tylko mrozony czy z jakimś "dodatkiem"..paczkowane ryby są, jak kazdy produkt, poddawane wtrywkowym lub ciągłym badaniom i dla mnie są w ten sposób bardziej bezpieczne niz te, które wywala się luzem do lady chłodniczej, bo tu nie wiadomo czy termin przydatnosci przypadkiem sie nie skończył lub nie została resztka do której wsypano nową porcję. Ryby mrozone są zamrażane i paczkowane juz na statku-przetwórni i moim zdaniem ustepują jakoscią tylko świeżo złowionym. Warto kupowac folety lub kostki przygotowane z miesa..kostki z mielonego rozdrobnionego mięsa, mimo niskiej ceny nie nadają się zupełnie dla dzieci, bo sa produkowane z odpadków, gorszych kawałków tuszki rybiej. Nie powinno sie tez kupować filetów w panierce..dla dziecka najlepiej rybke ugotowac na parze lub w małej ilosci wody, zawsze nawet gdy pochodzi z filetów bez osci trzeba je przed dodaniem do dania dla dziecka sprawdzić. Rybki b.lubią dodatek koperku ale równie dobrze smakuja z ziołami prowansalskimi, oregano, rozmarynem, czosnkiem, lubia też lekkie zakwaszenie..dla małego malucha mozna dodać troche kwasnego jabłka, dla starszego kilka kropel soku z cytryny..ale nie jest to konieczne raczej dla urozmaicenia, gdy znudzi mu się naturalny smak lub gdy wyraźnie nie będzie go lubił. Gla dziecka które je juz grudkowate pokarmy i dla starszego, które zaczyna jeść "normalne" drugie danie doskonałe sa pulpety rybne gotowane na parze z sosem koperkowym lub pomidorowym..mozna je zrobić w wiekszej ilosci i zamrozić..na posiłek podaje sie dwa pulpeciki wielkosci orzecha włoskiego (z zółtkiem, kaszką manną błyskawiczną lub bułką tartą, mozna tez dodać ugotowane warzywa, koniecznie zioła) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jaka ryba 08.01.10, 21:01 ps, dla malucha 7-miesiecznego najlepiej rybke ugotowac na parze lub w małej ilosci wody i po sprawdzeniu czy nie ma ości wmiksowac do wywaru z warzywami Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: jaka ryba 20.01.10, 14:11 Witam! Wg schematu rybkę wprowadzamy w 6 miesiącu życia. Przyda się www.forumpediatryczne.pl/txt/a,5424,0,0,0,1,,,, oraz www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html W sprawie ryb babyonline.pl/karmienie_mieso_i_ryby_artykul,3975,0.html Pozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś