Gość: alinalen IP: *.chello.pl 04.04.10, 20:51 Ile gram mięsa powinno zjeść roczne dziecko, zwłaszcza takie które ma anemię?? Ile mięsa podać jeśli jednocześnie daję żółtko?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: ile g mięsa dla roczniaka?? 05.04.10, 00:53 najlepszą metoda jest ustalenie ilosci mięsa..na podstawie powierzchni dłoni (w sumie "na oko")..taka ilość powinien jeść tez np. dorosły..przy anemi, i pewnie konieczności podawania produktów zawierających żelazo warto częściej podawac wołowinę i chudą wieprzowinę, które zawieraja go więcej niż np. drób i królik..warto tez dodawać do wszelkich mięs produkty zawierające wit. C, która ułatwia wchłanianie zelaza..np natkę piertuszki, która jest jej b. bogatym źródłem a takze samego żelaza..wystarczy posypać potrawę posiekana natką, surowa, posypać zupkę, sos, drugie danie..a nawet chlebek z masłem..sporo wit. C zawieraja tez ziemniaki, wiecej niz sok z cytryny, ale równiez nim mozna pokropić np. uparowane warzywa, które będą "jarzynką" do mięsa..w brzuszku mięsko z witaminkami się wymiesza :) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: ile g mięsa dla roczniaka?? 05.04.10, 01:03 ps. b bogatym źródłem zelaza jest wątróbka każdego zwierzaka..mozna ją (po pokrojeniu w niedużą kostke i opriszeniu mąka) poddusic z cebulką na masle na teflonowej patelni, potem krótko poddusić z mała iloscia wywaru warzywnego lub soku jabłkowego (a nawet startego kwaskowego jabłka) i dodać pod koniec trochę mleka lub jogurtu nat. roztrzepanego z mała iloscia mąki, która zageści sos, doprawić roztartym majerankiem..podac z puree ziemniaczanym, wiekszymi lanymi kluskami, ugotowanymi na wodzie, drobnym makaronem, kasza gryczaną lub inną.. Odpowiedz Link Zgłoś
blond-aspirynka Re: ile g mięsa dla roczniaka?? 05.04.10, 10:44 czytalam w necie ze 70-100 g miecha moze juz spokojnie zjesc, chyba na stronie nestle. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia78 Re: ile g mięsa dla roczniaka?? 06.04.10, 12:08 To samo pytanie zadałam pediatrze przy ostatniej wizycie,dowiedziałam się,że nie więcej niż 15% posiłku ,w jednym posiłku na dzień oczywiście.MOja mała wprawdzie anemii nie ma ,ale ma alergię na mleko,więc na preparacie mlekozastępczym i je tylko żółtko,więc pediatra zaleciła ,żeby jadła mięsko codziennie niezależnie od tego kiedy zjada żółtko. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: ile g mięsa dla roczniaka?? 13.04.10, 06:25 Witam! Warto zajrzeć www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,2437222.html Zapotrzebowanie na białko to ok. 2g/kg masy ciała dziecka. By odpowiedzieć na to pytanie musi Pani przeanalizować dokładnie dietę dziecka i obliczyć ile białka danego dnia otrzymuje w postaci np.nabiału i brakującą ilość uzupełnić mięsem. Myślę,że dobrze jest jednak kierować się apetytem dziecka - jeśli po zjedzeniu przeciętnej porcji ok.15-20 g domaga się większej porcji oznacza to,że potrzebuje więcej tego akurat produktu. Oprócz mięsa źródłem żelaza są również m.in: wątróbka, pestki dyni, suszone morele ( zwracać należy uwagę na substancje konserwujące), kasza jaglana, migdały. Nie tylko podając mięso i żółtko jaj możemy wzbogacać dietę dziecka w żelazo. Pozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś