05.08.10, 13:00
Witam,
mały za tydzień skończy 5 m-cy. Chcę zacząć go dopajać wodą (jeśli mu zasmakuję, nie będę podawać soczków i herbatek) proszę o informację czy woda niegazowana Żywiec Zdrój będzie odpowiednia i czy trzeba ją wcześniej przegotować? może mieć temperaturę pokojową? Ile ml mniej więcej powinien wypijać? I w czym zacząć podawać? butlą, zwyklym kubeczkiem przystosowanym dla maluszków czy na początek kupić kubek np. lovi 360, a może kubek niekapek? niby nic takiego bo picie wody a tyle pytań :/ proszę o informację i z góry dziękuję.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: dopajanie IP: *.radom.vectranet.pl 05.08.10, 13:33
      Żywiec zdrój niegazowana przegotowana będzie ok. Można też kupować wodę Dobrawa
      lub Primavera albo Mama i ja wszystkie są dla niemowląt po przegotowaniu
      odpowiednie. Myślę że woda może mieć temperaturę pokojowa zwłaszcza jeśli są
      gorące dni :-) Z soczków bym nie rezygnowała zwłaszcza tych przecierowych są
      bardzo zdrowe i potrzebne maluszkom , jednak w odpowiedniej ilości max. 150 ml.
      Wody raczej nie należny ograniczać dziecku- niech pije ile potrzebuje, zwłaszcza
      w upalne letnie dni. Myślę że na początku podawać butelką na kubeczek przyjdzie
      czas pod koniec 1 roku życia.
      • mayflower82 Re: dopajanie 05.08.10, 14:09
        Witaj
        woda super sprawa, ciesze sie ze moj zasmakowal ale z kolei herbatki czy soczku
        napije sie max 3 lyczki...Soczkami sie nie martwie bo je owoce ale wolalabym
        zeby chlebek popijal herbatka a nie woda...
        co do pytan, mysle ze zywiec ok, sama teakiej uzywalam ale slyszalam i czytalam
        tez sporo niepochlebnych info o tej marce wiec zamierzam zmienic na mama i ja.
        jesli jednak zdecydujesz sie na zywiec to wiedz ze te wielkie baniaki zywca nie
        maja znaczka z mama i dzieckiem wiec nie sa zatwierdzone przez instytut matki i
        dziecka. jakas inna pojemnosc tez nie, sprawdzaj czy jest znaczek.
        Takiemu malenstwu wode podawalam butelka ale od szostego/siodmego mca podawalam
        w niekapku, szybko sie nauczyl i teraz pije sam.warto uczyc od malutkiego.
        ja do tej pory mineralke przegotowuje bo maly od nieprzegotowanej kiedys mega
        gazow dostal (niebawem sprobuje jeszcze raz).
        temperatura pokojowa jak najbardziej.
    • k.nowicka_ekspert Re: dopajanie 05.08.10, 20:08
      Witam! Dla niemowlaków do picia podajemy wodę żródlaną lub mineralną, ale
      niskozmineralizowaną.(z zawartością składników mineralnych poniżej 500 mg/l).
      Powinna mieć też niewielkie ilości azotanów (poniżej 10 mg/l), posiadać atest
      Państwowego Zakładu Higieny oraz dokładnie określony termin ważności. Na rynku
      są wody butelkowane przeznaczone specjalnie dla niemowląt nadające się do
      bezpośredniego użycia bez gotowania. Temperatura pokojowa jest jak najbardziej
      odpowiednia, maluch może wodą w pełni zaspokoić swoje pragnienie /nie musimy jej
      tak dokładnie wyliczać jak np. soczki, choć trzeba wiedzieć ile pije w ciągu
      doby nasze dziecko. / Butelka czy niekapek-trochę to zależy od umiejętności i
      preferencji dziecka. Starszym proponujemy kubeczek . Pozdrawiam
    • Gość: alina23 Re: dopajanie IP: 89.230.126.* 06.08.10, 10:18
      Witam
      Ja mam 4-ro miesięcznego szkraba i daję mu herbatki już os 2-go tygodnia życia .Na początku było to co prawda herbatka z hipp-a koperek , bo karmiłam piersią i jadłam wszystko .Naprawdę wszystko na co mialam ochotę.A.żeby mały nie miał kłopotów z brzuszkiem podawałam mu herbatkę.Nie pil całych 100ml ale zawsze cos tam upił.teraz skończył 4 miesiące i podaję mu herbatki i soczki wszystkie po 4miesiacu .Więc nie ma na co czekać podawaj swojemu maluchowi herbatki lub soczki jak wolisz z butelki czy z kubecza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka