Dodaj do ulubionych

5,5 m-ca i tylko Bebilon Pepti

03.02.11, 15:48
Witam,
moja córka ma obecnie 5 i pół m-ca. Od 1 m-ca życia karmiona jest Bebilon Pepti i jak na razie tylko tym. Raz na kilka dni zdarzało jej się wymiotować chlustająco, teraz zdarza się to rzadziej
( od 3 tyg. wcale). Nasza Pani doktor ze względu na te wymioty poleciła nie rozszerzać jak na razie diety. Obawiam się czy to nie będzie miało na nią złego wpływu. Oliwia ma słaby apetyt, wypija dziennie od 600 - 750 ml. Waga urodzeniowa 3330 kg, dwa tygodnie temu ważyła 6500 kg.
Jaka jest Pani opinia na ten temat i jak powinno wyglądać rozszerzanie z takim opóźnieniem
( od czego zacząć, co z glutenem)?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: 5,5 m-ca i tylko Bebilon Pepti 06.02.11, 02:05
      Jeżeli dziecko nie prezentuje żadnych objawów niepokojących to nie ma powodu by opóźniać rozszerzanie diety. W tym wieku powinna podwoić masę urodzeniową (pozostało niewiele do nadrobienia). Rozszerzanie wg aktualnych zaleceń żywieniowych - wprowadzamy przecier jarzynowy, gluten: 1/2 łyżeczki kaszki/ kleiku zbożowego na 100ml wody/ zupy/ mleka i przecier owocowy. Nowy produkt początkowo pojedynczo (marchewka, ziemniak, dynia ...) co kilka dni, zaczynając od niewielkich ilości (3-4 łyżeczki).
      • kamila_g_8 Re: 5,5 m-ca i tylko Bebilon Pepti 01.03.11, 16:53
        Witam,
        od pierwszego wpisu wprowadziłam do diety córki kleik ryżowy, marchewkę, zeminiak ( słoiki Hipp). W drugim dniu podawania dyni ( 3 łyżeczki ) zaraz po zwymiotowała, więc odstawiłam.
        Teraz wprowadzam Sinlac, aby zwiększyć ilość kalorii.
        Dodam, że córka ma podejrzenie alergii. W dniu ukończenia 6 m-ca mierzyła 74 cm, ważyła 6900 kg.
        Proszę o radę co teraz wprowadzić, aby córka otrzymywała więcej kalorii?
        Czy już mogę wprowadzić dania po 5. m-cu, z mięsem?
        Kiedy owoc?
        Czy słoiczek marchewki+ziemniak może zastąpić 1 karmienie butelką?
        Czy na czas wprowadzania glutenu nic nowego nie podawać?
        Co z dynią - czy spróbować za jakiś czas ponownie?
        Dziękuję i pozdrawiam
        K
        • kamila_g_8 Pani Doktor proszę o odpowiedź 08.03.11, 11:54
    • kotkowa Re: 5,5 m-ca i tylko Bebilon Pepti 02.03.11, 11:03
      W tym wieku nie ma problemu. Moje dziecko ma 10 m-cy i jest na samym Bebilonie Pepti MCT. Wypija ok. litr dziennie. Nie tolerował nic innego, okazało się, że ma lamblie i właśnie się leczymy. W każdym razie rozwija się super, nie ma anemii, ma dobrą morfologię, przybiera na wadze w dolnych granicach, ale zawsze tak było. Na pewno u Was można jeszcze poczekać. 5,5 m-ca to luz, macie jeszcze czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka