IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 19:41
Witam
mam pytanie odnośnie mleka ,a właściwie co bym mogła dać w zamian niego??Córka za mlekiem nie przepada,pije rano jak sie obudzi i w nocy(oczywiście w nocy nie ma innego wyjscia pozostaje tylko mleko)i czasmi przed spaniem,ale niestety wypija go bardzo mało.W zamian tego mleka daje jej kaszki różne,ale boje sie ze mogą jej sie znudzić,co jeszcze mogłabym jej dać zrobione na mm.Może jakieś płatki??ale nie mam pojecia które byłby odpowiednie,dodam że córka niedługo skończy 11 miesięcy.Dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: mleko 08.02.11, 11:02
      Kaszek jest spory wybór, możesz urozmaicać, możesz robić budyń, płatki owsiane na mleku. Poza tym wkrótce będziesz już mogła podawać spokojnie jogurty naturalne, które mogą zastąpić jeden posiłek mleczny.

Piszesz, że pije mało mleka, ile to jest mało według Ciebie?
      • Gość: mamalenki Re: mleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 16:04
        Dodam,że córka jest alergikiem i jest na bebilonie pepti,więc jogurt odpadają.
    • Gość: Patrcyja 79 Re: mleko IP: *.home.aster.pl 08.02.11, 15:34
      Tu masz parę przepisów

www.przepisy-dla-dzieci.pl/Receipe/Index?categoryId=247
      Dodatkowo kasza manna zwykła, z owocami, zamiast melka daj twarożek z kanapką, sprawdzają się też koktajle, mieszaj to z różnymi owocami, jogurty własnej roboty itp po 1 roku będziesz mogła dac także kakao czy inkę.
    • agnieszka.lelen Re: mleko 12.02.11, 18:16
      Mleko i inne produkty nabiałowe są ważne w diecie małego dziecka z uwagi na zawartość wapnia (trudno jest ułożyć jadłospis aby bez udziału mleka pokryć zapotrzebowanie). Zapotrzebowanie na wapń to ok. 800-1000mg wapnia dziennie. Nie wiem co oznacza że córka pije mało mleka (ile?). Jeśli córka jest alergikiem to ważne przez jaki okres czasu alergolog zaleca dietę bezmleczną i hydrolizat w zamian. Rodzaj płatków zależy od umiejętności żucia i połykania dziecka (mogą być przeróżne owsiane, kukurydziane, ryżowe, pszenne, różne musli, kluseczki). pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka