Dodaj do ulubionych

podgrzewanie obiadków

IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 21:31
Witam,
Jak to jest z podgrzewaniem jedzonka? Na słoiczkach napisane jest, że należy podgrzać w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Mój synek nim zje, to jedzonko robi się zimne, nie posiadam mikrofalówki i jeśli chcę podgrzać to muszę znów włożyć do kąpieli wodnej i czekać dobrych kilka minut. Czy nie można podgrzać po prostu w garnku (trwa mniej niż minutę)? To samo tyczy się obiadku gotowanego przeze mnie, chyba mogę to włożyć ponownie do garnka i podgrzać? Ile razy taką porcję można podgrzać? Czy też jest jakieś uzasadnienie, na podstawie którego twierdzi się, że nie można odgrzać w garnku? Bardzo proszę o informację, bo chciałabym sobie ułatwić życie, a nie wiem czy mogę :).
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: podgrzewanie obiadków 13.02.11, 22:26
      Kilkukrotne podgrzewanie ułatwia życie namnażającym się bakteriom, dlatego sie nie poleca.
      A dlaczego nie w garnku? Możesz, ale trzeba uważać na przypalenie. Większa powierzchnia dna garnka sprawi, że więcej wody szybko odparuje. Ja podgrzewam w garnku, ale ostrożnie i czasem uzupełniam wodą.
      • Gość: bambino Re: podgrzewanie obiadków IP: *.home.aster.pl 13.02.11, 22:45
        dzięki:). Wiadomo, że nie będę podgrzewać 5 razy, tylko raz, a potem drugi jak jemy za długo i już zimne. Z podgrzewaniem raczej problemu nie ma, na płycie indukcyjnej trwa to krótko, właściwie tyle co w mikrofali, więc pilnując nie ma problemu.
    • maderta Re: podgrzewanie obiadków 14.02.11, 09:16
      poszukaj takiego talerzyka, do którego wlewa się gorącą wodę (w ścianki), co zapobiega wystygnięciu posiłku. Jak znajdę na allegro, to podrzucę link.
      • Gość: bambino Re: podgrzewanie obiadków IP: *.home.aster.pl 14.02.11, 10:30
        oooo nie wiedziałam, że coś takiego jest, jak znajdziesz to podrzuć linka, sama zaraz spróbuję poszukać.
    • maderta link 14.02.11, 11:29
      allegro.pl/canpol-talerz-podgrzewany-z-podzialka-9-216-i1460111357.html
      allegro.pl/zestaw-babyono-talerz-podgrzewany-prezent-sztucce-i1414911321.html
      allegro.pl/canpol-talerz-podgrzewany-warszawa-i1415699477.html
      I jeszcze jest parę, wystarczy jak wpiszesz talerz podgrzewany
      :-)
      • Gość: bambino Re: link IP: *.home.aster.pl 14.02.11, 13:47
        dzięki!
    • agnieszka.lelen Re: podgrzewanie obiadków 17.02.11, 02:25
      Witam! Producent jest obowiązany podawać najbezpieczniejsze z punktu widzenia zachowania wartości odżywczej produktu sposoby obróbki cieplnej. W garnku podgrzać można (trzeba uważać na temp. i zmianę konsystencji); i nie wielokrotnie (1, max. 2x). pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka