Dodaj do ulubionych

Ocena schematu - roczniak

25.02.11, 12:30
Pytam, bo moja mama ma pewną sugestię, ale ja nie jestem do niej przekonana.
Dziecko żarte, ale mało ważące. Oficjalne ważenie w listopadzie było. W styczniu na łazienkowej wyszło 7600.

5.00 - piersi (zawsze zjada dwie)
8.00 - cała bułka z okładem (masło, dżem, serek homogenizowany, ser żółty, wędlina, jajecznica, pomidor)
po 10.00 - dwa owoce (banan+jabłko lub gruszka lub maliny itp); gdybym dała tylko jeden to byłaby mega afera; lub banan i jogurt naturalny
po 12.00 - pierś/i i zasypia na drzemkę (podczas drzemki czasami się wybudza po godzinie i na piersi drzemie dalej słodko ssąc)
po drzemce, z reguły po 16 - obiad: to co my tylko mniej przyprawione, jak wychodzimy to słoik
po 16.00 - grzanki z serem, warzywa itp
18.45 - kaszka
w nocy nie je

I teraz - moja mama uważa, że brakuje zupy... mnie się wydaje, że ta pierś o 12.00 zamiast zupy jest ok, ale może ona ma rację...

Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 12:36
      Mi się też wydaje, że brakuje zupy, szczerze mówiąc...
      A pierś bym dała na noc jeszcze po kaszce na przykład albo zrezygnować z tego "posiłku" po 16ej, kaszkę wcześniej i pierś na noc?
      Ale to moja opinia subiektywna.
      • ma_niusia Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 12:37
        Zupy może nie tyle samej w sobie, co codziennej solidnej porcji warzyw, kaszy czy ryżu do tego. Nie musi być w formie zupowej :-)
        • swoja_wlasna Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 12:56
          Ok, ale warzywa ma zawsze do obiadu i w 95% po 16 ma warzywa na podwieczorek.
          Ryżu je bardzo dużo, kaszy w ogólności też (ostatnio się zapuściłam tylko w związku z przeprowadzką do innego kraju - ale zaczynam się organizować), bo na tym bazują nasze obiady w dużej mierze.
          Rzadko jemy klasyczne drugie dania.

ma_niusia napisała:

> Zupy może nie tyle samej w sobie, co codziennej solidnej porcji warzyw, kaszy c
          > zy ryżu do tego. Nie musi być w formie zupowej :-)
      • swoja_wlasna Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 12:54
        Specjalnie zrezygnowałam z piersi na noc.
        1. Czasem wychodzę i nie chcę, aby czekał.
        2. Pierś wieczorem go wybudzała.
    • swoja_wlasna Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 13:30
      literówka - obiad po 14x
    • mrs.t Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 13:56
      wiesz co, moze i jest to poplatane.
      czy nietypowe.

ale jak on nie chodzi glodny i nie marudzi ze chce jesc, to co to za roznica

zalezy jakie porzadne ma sniadanie,
      jesli by potrzebowal zawsze w porze lunchu mozesz podac mala kanapke, cos macznego/zbozowego; jako dodatek do glownego posilku piersiowego . czy cos w tym stylu , mala przekaske (jesli cieply posilek jecie o tej 16 - dla mnie i cieple na lunch i potem zaraz porzadny obiad - nie to ze sa zlym pomyslem, dobrym jesli dziecko ma taka potrzebe- ale nie musza byc na sile wprowadzane )

teraz spojrzalam, ze sniadanie jecie wczesnie, o 8smej.. a moze do tych owocow jakies platki sniadaniowe dodac na sucho do pochrupania?
      • swoja_wlasna Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 14:13
        Tak,
        Może coś dodam do tych owoców faktycznie.
        Ogólnie jako przegryzki jada herbatniki Holle lub wafle ryżowe.
        • ma_niusia Re: Ocena schematu - roczniak 25.02.11, 15:53
          A no to jak je warzywa do obiadu, ryż, kaszę, to moim zdaniem jest super ok :-)
          Napisałaś "obiad" to nie wiedziałam dokładnie co się pod tym kryje, ale jak są jarzynki to ok :-)
    • agnieszka.lelen Re: Ocena schematu - roczniak 03.03.11, 22:10
      Do oceny potrzeba więcej szczegółów: trzeba ocenić wzrastanie (w minionych miesiącach), oraz ilości ( kaszki, obiadu i tego podwieczorku). Dziecko w tym wieku powinno jeść obiad z 2 dań (lub 2x jarzyny +mięso+kasze/ryż/ziemniaki/ makaron itp.). Karmienia z piersi: nadal na żądanie ale nie powinny zastępować zupy. pozdr.
      • swoja_wlasna Re: Ocena schematu - roczniak 04.03.11, 14:54
        Dziękuję!

Poza chwilowym spadkiem apetytu (3 dni z rzędu odmówił obiadu) je porcje podobne do naszych.
        Ogólnie chłopak mocno żarty.

Jak tylko się do końca przeprowadzę i odzyskam moje wyposażenie kuchni postaram się o obiady dwudaniowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka