04.03.11, 14:11
dzien dobry! mam maly problem z 5 miesiecznym dzieckiem. do tej pory karmilam tylko piersia i od 5mca zaczelam wprowaszac nowe produkty. od mniej wiecej 2mca maly nie robi kupy. czekam okolo 8-9dni i daje czopek. Od okolo 5 dni zaczelam wprowadzac jablko, soczek ze sliwek suszonych i kaszke i nadal nic. maly byl przebany na wszystkie strony i wszystko w porzadku. sama nie wiem co dalej prosze pomozcie...
Obserwuj wątek
    • gladys_g Re: brak kupy 04.03.11, 22:58
      wróć do samego mleka aż się brzuszek uspokoi a potem, jak już będzie normalnie samodzielnie się wypróżniać - po kilku dniach od nowa pomału rozszerzaj dietę. Raczej nie zaczynaj od potraw zapierających.
    • agnieszka.lelen Re: brak kupy 07.03.11, 22:09
      Jeśli niemowlę jest karmione piersią to nie ma potrzeby rozszerzać diety przed końcem 6 mies. Być może jego przewód pokarmowy musi dojrzeć aby sprawnie radzić sobie z przetwarzaniem pokarmu. Regularne prowokowanie wypróżnienia czopkiem przyczynia się do utrwalenia zaparć i nakręca błędne koło (bez czopka nie ma wypróżnienia). Ważne jest też jakiej konsystencji, barwy, zapachu są te kupy; czy dziecko wypróżnia się z wysiłkiem, ma dolegliwości z tego powodu czy nie - to zawsze wymaga wnikliwej diagnostyki. pozdr.
    • Gość: Monia Re: brak kupy IP: 46.151.136.* 24.03.11, 19:12
      Miałam podobny problem, z tym, że u mojego synka od 2 m-ca kupy pojawialy sie co 4-5 dni. Rowniez karmie piersia, wprowadzilam do diety b. duzo blonnika - amarantus, orkisz, jeszcze wiecej surowej marchwi i jablek. No i zadnych pokarmow, ktore moga powodowac zaparcia. Kupy pojawiaja sie codziennie, czasem czesciej. Maluch ma 4 miesiace, dopiero planuje rozszerzyc diete. Sprobuj odstawic dodatkowe pokarmy i moze zmiana Twojej diety pomoze? A z czopkami ostroznie. Ja testowalam rurki "Windi" jak synek mial kolki i wszyscy lekarze, z ktorymi o tym rozmawialam mocno krzywili sie. Doraznie ok, ale na stale nie jest to najlepsze rozwiazanie. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka