Dodaj do ulubionych

Dwulatek nie pije mleka

15.03.11, 17:31
Witam! Chciałabym zapytać, czy ktoś z rodziców ma ten sam problem.
Moja prawie dwuletnia (skończy w czerwcu) córeczka do pół roczku była wyłącznie na piersi, do półtora roku karmiona piersią, już oczywiście nie wyłącznie. Etap butelki został pominięty, od razy zaczęła ładnie jeść łyżeczką. Moje mleko córka uwielbiała, nie miałam żadnych problemów z KP, rosła na nim jak na drożdżach. Niestety, nie jest zainteresowana żadnym sztucznym mlekiem, za żadne skarby. Przez długi czas jadła kaszki na mm lub juniora+kaszkę ryżową, ale od jakichś 2 miesięcy odmówiła kategorycznie. Na szczęście nie stroni od jogurtów naturalnych, kefirów, serów i serków w różnych postaciach. mam tylko pytanie: jeżeli Wasze dzieci maja ten sam problem-ile dziennie mleczności im podajecie i w jakich ilościach, w jakiej formie? Wiem dobrze, że powinny być minimum dwa posiłki mleczne, znam zamienniki (np. 2 plasterki sera lub kubek jogurtu, kefiru, maślanki 150ml lub serek wiejski 200ml=szklanka mleka) ale jak to u Was wygląda w rzeczywistości? Faktycznie Wasze dzieci jedzą dziennie tyle tych mleczności co powinny? ja np. stresuję sie gdy córka nie zje całego opakowania jogurtu czy serka, zaraz sobie wyobrażam że dostanie za mało wapnia... odkryłam ostatnio jogurt nat. z wapniem (175 ml-ponad 400mg:). Proszę również o wypowiedź p. ekspert.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: Dwulatek nie pije mleka 19.03.11, 23:50
      Proszę się nie stresować ,to nie służy zdrowiu (i Pani i dziecka). Jeśli sporadycznie dziecko nie zje oczekiwanych ilości nabiału nic złego się nie stanie. Forma nie ma znaczenia: nabiał może być w postaci np.: pierogów leniwych czy naleśników. Dwuletnie dziecko może jeść produkty nabiałowe (które Pani wymieniła), może pić zwykłe mleko; można też spróbować inne mleko modyfikowane (a nuż zasmakuje?) np. : Probiotyczne mleko HIPP3 PLUS (z pro i prebiotykiem).
      Pozdrawiam.
      • edytkaaa123 Re: Dwulatek nie pije mleka 21.03.11, 13:09
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dwulatek może już pić zwykłe mleko? Myslałam, że po ukończeniu 3 latek. Pozdrawiam!!!
        • Gość: patrycja 79 Re: Dwulatek nie pije mleka IP: *.home.aster.pl 21.03.11, 14:23
          Juz powyżej roku można powoli wprowadzać mleko krowie. Jeśli dziecko nie pije mleka to wcale nie problem, nie musi. Ważne że dajesz jogurty,kefiry itp. U mnie córka dostaje dwie trzy porcje dziecnnie nabiału. Tutaj odpowiedz dietetyka na moje pytanie odnośnie mleka u 1,5 dziecka. Także spróbuj u mnie córka też już nie chciała koło drugiego roku życia pić wogóle mleka modyfikowanego a normalne piła.

www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/699e524e-c01d-495b-8bfc-1401c06a2015
        • edytkaaa123 Re: Dwulatek nie pije mleka 22.03.11, 13:18
          Dziękuję:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka