Dodaj do ulubionych

10 miesięcy piersiowy, ile posiłków?

31.03.11, 21:44
Witam, proszę o pomoc. Mam wrażenie, że powinnam ograniczyć synkowi pierś i chyba wprowadzić więcej niemlecznych posiłków, czy mam rację? Generalnie nie chce jeść obiadów.
7.30 pierś
10.00 kaszka bezmleczna+ owoce (pół słoiczka owoców, dwie łyżki kaszki)
pierś
12.00 spacer
14.00 obiad pół słoiczka albo wcale
pierś
17.00 pierś
18.00 kaszka sinlac z 6- ciu łyżek na 8 łyżek wody
19,15 pierś
w nocy pierś około 4 razy
Synek ważył 10 kg , 80 cm ale po rotawirusie schudł , nie wiem ile bo moja waga jest niewiarygodna. JAK mu wprowadzić więcej posiłków jeśli on nie chce jeść? Powinien jeść zupę i drugie? Czy możemy sobie darować zupę? ( nasz obiad to taki mix wielu jarzyn z miesem i żółtkiem)Jak rozłożyc mu posiłki, żeby nie były za często? CO ile godzin powinien jeść? Czy warto odmawiać mu piersi w nocy? No i jak nauczyc go pić cokolwiek? ( z kubka nie chce , z łyżki nie chce ani wody , ani soku , nic)Proszę o propozycję schematu!
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: 10 miesięcy piersiowy, ile posiłków? 31.03.11, 22:29

> Witam, proszę o pomoc. Mam wrażenie, że powinnam ograniczyć synkowi pierś i chy
      > ba wprowadzić więcej niemlecznych posiłków, czy mam rację? Generalnie nie chce
      > jeść obiadów.

niekoniecznie
      moze to taki typ, ktory zacznie jesc jak bedzie dojrzaly, a nie wtedy kiedy mowia schematy
      wtedy, karmiac piersia masz przynajmniej pewnosc ze dostaje wartosci odzywcze; poza tym jak w ciagu dnia uzbiera sie okolo 25%stalych posilkow, to do roczku spokojnie moze byc w 75% na piersi. Tu tak jak z kazdym innym aspektem rozwoju - chodzzeniem np - niewiele przyspieszysz, a nawet jesli to wcale moze na dobre nie wyjsc (patrz prowadzanie za raczki czy wsadzanie w chodziki).
      dzieci swoje tempo maja.

a pisze tak bo "bylam" tam gdzie ty jestes; ale poczytalam, pomyslalam, i zaufalam synkowi, skubal co chcial,przynajmniej z przyjemnoscia, a potem nagle bez niczego oko 14mca zycia zaczal wsuwac spore ilosc, sam z siebie.
      Za to od zawsze dzieki temu jedzeni z nim, siedzenie przy stole, bylo przyjemnoscia.

> Czy warto odmawiać mu piersi w nocy?
      nie no, przeciez z czegos musi zyc:)
      ciesz sie ze ma piers, jej w nocy nie trzeba zabierac (tak jak np od butelki trzeba by odzwyczajac)
      do tego wiele dzieciakow, nawet zdrowych ( a rotawirus to powazna choroba, daj mu czasu sporo na rekonwalescensje!!!!i sporo mlleka!! bo to z niego pobiera najwiecej, przyswaja najwiecej poki co) okolo 9, 10mca zwalnia z entuzjazmem jesli chodzi o stale posilki - po pierwszej fascynacji sobie przypominaja ze fajnie jest, ale jesc trzeba, zyc trzeb a- mamo daj mleka :)

tu ostatnio , watek ponizej, o 10cio miesieczniaku bylo
      forum.gazeta.pl/forum/w,1135,123750144,123782944,Re_schemat_10_m_cy_jak_zmienic_.html
      jedyne co to warto by jadl obiad, mieso , warzywa licza sie teraz duzo bardziej niz slodkkie kaszki czy owocki - do slodkiego dziecka przyzwyczajac nie bedziesz musiala, a wytrawne smaki nie zawsze od razu podchodza dziecku. A teraz wdrazasz, uczysz nawykow

tu troche o mlodszych
      forum.gazeta.pl/forum/w,1135,123496291,123499741,Re_9_miesieczny_niejadek.html
      a tu co prawda o duzo mlodszym dziecku, ale tez pani ekspert o tym ze jednak warto skupic sie na obiadkach
      forum.gazeta.pl/forum/w,1135,123692424,123793578,Re_nie_chce_jesc_obiadkow.html

co do picia.
      nie martw sie ze nei chce pic.
      Proponuj wode , niech kubeczek bedzie dostepny - w ramach nauki nawyku. teraz pije z piersi, kiedys sam aprawde, zacznie pic wode- jesli bedzie mial ja dostepnac. Niech teraz napije sie lyczek, ale ze smakiem. Jaki kubeczek macie? Moze zamiast niekapka wystarczy otwarty kubeczek a la filizanka ze skosnymi sciankami (albo taki dla dzieci kubeczek DOIDY ktory latwo przechylic, choc minusem jest ze nei jest przezroczysty i nie widac ile wody leci - ale mozna najpierw nalewac pare kropel doslownie))
      --
      Bezstresowe i zdrowe rozszerzanie diety
      • alutek_0 Re: 10 miesięcy piersiowy, ile posiłków? 01.04.11, 13:01
        mrs.t w głębi duszy czekałam ,że właśnie ty mi cos napiszesz. Nie raz czytałam twoje wypowiedzi i sadzę, że potrafisz nieżle doradzić. Tym bardziej , że ja zaczynam mieć jakis kryzys karmienia piersią i nawet zaczęłam myślec o zakończeniu, gdy mały skończy rok. Ale jak piszesz, że mleko jest więcej warte póki co , to odłożę te czarne myśli :)
        Pocieszyłaś mnie, pisząc , że twój maluch podobnie nie był entuzjastą jedzenia a jednak to się zmieniło. Spróbuję być bardziej cierpliwa i mniej spięta przy obiadku. Zdaję sobie sprawę , że obiad jest wazniejszy od słodkich potraw, cięzko mi będzie zaakceptować , że on kolejny raz zignorował obiad. A właśnie robię tak, że kładę mu w kawałkach , ale wszystko ląduje na ziemi. Kubeczek mamy niekapek taki canpol, ustnik trzeba ścisnąć, żeby leciało. Wiem ,że umie, ale ostatnio nie chce. Dałam mu nowy, który trzeba zassać, ale nie umie, więc zdjęłam ten element i teraz samo leci, więc mu nalewam po prostu do buzi i trochę wypije. Nie wiem jak jeszcze zachęcić go do obiadu, może zamiast sniadania na słodko dać mu zupę ?? Tzn, ograniczyć słodkie posiłki żeby do każdego przemycic warzywa? On jeszcze nie je kanapek.
        • alutek_0 Re: 10 miesięcy piersiowy, ile posiłków? 01.04.11, 15:13
          no i łatwo mi się mówi, żę będę cierpliwa. Kolejny obiad wylądował na ziemi a ja jestem wkurzona na siebie, że znów mu wciskałam. Ręce mi opadają... a może zrobię mu kilkudniową przerwę bezobiadową żeby zapomniał. Bo jak już widzi, że szykuję mu obiad to zaczyna płakać... No i ponawiam pytanie co ile godzin powinien być posiłek, co ile godzin pierś? Czy jeśli stałe posiłki są co 4 godziny a w międzyczasie pierś jest ok? Nie wiem, może do obiadu nie zdąży zgłodnieć?
    • agnieszka.lelen Re: 10 miesięcy piersiowy, ile posiłków? 07.04.11, 21:28
      Nie ograniczamy karmień z piersi; nadal powinny być "na żądanie". Pokarmy uzupełniające dodajemy do indywidualnej liczby karmień z piersi; żaden posiłek nie zastępuje karmienia z piersi. Chyba że matka chce zakończyć karmienie piersią. Nie warto odmawiać piersi w nocy jeśli niemowlę nie jest w stanie przespać nocy oraz jeśli nie je zadowalająco w dzień. Tak naprawdę powinno się uczyć picia z zwykłego kubeczka ale bez stresu i nacisku; proszę pamiętać że w mleku matki otrzymuje płyny a jeśli nie radzi sobie z piciem "nie z piersi" to tym bardziej nie należy ograniczać karmień z piersi. Należy dążyć do wprowadzenia dwóch dań obiadowych ale nic na siłę. Codzienne spożycie warzyw jest ważne i należy dziecko do tego przyzwyczaić. Proszę zwrócić uwagę czy niechęć do obiadów wynika z napięcia i stresu (jaki dziecko czuje od Pani) czy powstała np.: już podczas infekcji rotawirusowej - wtedy trzeba dać dziecku czas na rekonwalescencję, powrót apetytu, być może wspomóc pracę jelit probiotykiem. Niemowlę 10 mies. poza karmieniem piersią i obiadem z 2 dań ma mieć produkty zbożowe do kilku razy dziennie np.: Kaszki glutenowe i bezglutenowe (np.: Kaszki mleczne HIPP probiotyczne), ale też może być pieczywo, kluseczki, musli itp. oraz przecier owocowy (do ok. 150g) - może to być deser owocowy lub owocowo - zbożowy (np.: "Owoce &Zboża HIPP albo deser mleczno-owocowy np.: "Owoce &Jogurt" HIPP lub musli z jogurtem "Moje Śniadanko" HIPP). Sinlac jest produktem specjalistycznym; przeznaczonym dla dzieci w określonych stanach chorobowych. Liczba posiłków powinna być dostosowana do dziecka(poza karmieniami piersią ok.3-4) i zależy od składu tych posiłków. Jeśli domowy pomiar masy ciała jest niewiarygodny można zważyć dziecko w przychodni; być może rozwieje to Pani niepokój.
      Pozdrawiam.
      • alutek_0 Re: 10 miesięcy piersiowy, ile posiłków? 08.04.11, 08:49
        Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, Sinlac dostaje bo ma alergię na nabiał. A ja na razie nie mam pomysłu co innego można mu dawać zamiast, choc chciałabym odstawić i dać coś innego. Narazie wprowadzam mu kasze manne , więc z kasz tez ograniczony wybór (biorąc pod uwagę, że unikam tych gotowych , bo są już na mleku i z cukrem).
        • mag2004 kaszki bez cukru 11.04.11, 10:57
          hej
          są kaszki bezcukrowe:) ja kupuję Holle; są w niektórych Bomi, Piotr i Paweł, etc lub a necie;
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka