Dodaj do ulubionych

żółty ser

20.04.11, 15:01
Moja mała 11 m-cy uwielbia żółty ser - zajada sobie plasterek aż jej się uszy trzęsą. Pilnuję, aby nie miał konserwantów i był świeży, ale ostatnio w jakiejś gazecie wyczytałam, że w sumie to żółty ser można podawać od drugiego roku życia.
Mam więc pytanie - mogę podawać czy nie?
No i kolejne - co podawać maleństwu do rączki aby sobie zajadało samo - oprócz warzyw i owoców?
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: żółty ser 20.04.11, 20:04
      tia, najlepiej na mleku modyfikowanych do 18stego roku zycia, i na papkach sloiczkowych do 3ciego:/

a tak serio;
      co podawac do raczki?
      latwiej napisac czego NIE Podawac:
      niedogotowanych jajek (na miekko) czy surowego miesa (np tatar) i ryb (sushi)
      calych orzechow (ryzyko zadlawienia, akurat do orzecha trzeba miec pelna szczeke zebow, i dobrze wycwiczone i funkcojnujace 4 i 5tki)
      a poza tym o ile dasz rade sama zgniesc podniebieniem, wymemlac bez uzycia zebow, to i dziecko sobie poradzi

a co dac?
      np www.youtube.com/watch?v=zzPMAJCPhmA
    • matka_karmiaca Re: żółty ser 21.04.11, 10:57
      Moja ma 10,5 miesiąca.
      Do łapki uwielbia bułkę. Banana daję jej trzymając sama. Gotowane warzywa pokrojone we "frytki", różyczki brokuła i kalafiora. Generalnie to nie lubię jej dawać do ręki, bo strasznie brudzi :)

Ad. żółty ser: też szukałam, znalazłam odpowiedzi "od roczku", "od 2 lat", "od 3 lat" i "od 4 miesiąca". Wybierz sobie :)
    • agnieszka.lelen Re: żółty ser 28.04.11, 22:15
      Od drugiego roku życia tzn. po skończeniu 1 roku życia. Różne są sery żółte, nierzadko w procesie produkcji są dodawane różne substancje co sprawia że raczej zaleca się ser żółty po roku. Ale miesiąc wcześniej to nie dramat. Proszę pamiętać że ser żółty jest ciężkostrawny, zawiera dużo tłuszczu ale i dużo wapnia (jeden plaster 30g zawiera aż 220g wapnia). Do rączki oprócz gotowanych owoców i warzyw można podawać np.: pieczywo, czy kanapkę z wędliną, pastą, serem czy twarogiem.
      Pozdrawiam
    • mek4you Re: żółty ser 13.10.11, 18:37
      Sery żółte i twarożkowe owcze, kozie i krowie bez konserwantów i na dodatek ekologiczne mozna kupić w Seromaniak'u na żelaznej 51/53- Bio Bazar w Warszawie. Jak dla mnie są rewelacyjne dla mam karmiących i uczulonych dzieciaczków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka