Dodaj do ulubionych

8m-cy- proszę o ocenę

01.08.11, 22:49
Witam serdecznie,
Synek właśnie skończył 8 m-cy, waży ok. 8,3 kg, karmiony piersią na żądanie.
8- pierś
Ok.10-11 owoce z kaszką kukurydzianą ok. 90g
12-13- pierś
14-15- zupa lub danie warzywne z mięsem, często z kaszą jaglaną, zjada ok.120-150 g
17- pierś
18- kaszka manna orkiszowa z odrobiną soku, ok.90-120 g
20- pierś
W nocy synek pije mleko na pewno 2 albo 3 razy (faktycznie pije, słyszę łykanie). Nie chce pić herbatek, soków, wody. Czasami dostaje do przegryzienia chrupki kukurydziane, surowe owoce lub gotowane warzywa do ręki. Nie je ryżu, ponieważ go uczula. Żółtko wprowadziłam dopiero dziś, wcześniej jajko go uczulało, ale na szczęście to minęło.
Czy Synek je odpowiednio?
Za dwa tygodnie wracam do pracy, dwa karmienia piersią na pewno wypadną. Czy można mu podać w zamian kolejną porcję kaszki lub zupę? Mleka mm ani mojego odciągniętego absolutnie nie chce pić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • blaue777 Re: 8m-cy- proszę o ocenę 02.08.11, 18:45
      U nas schemta wyglądał podobnie, tyle że o 18 Mała jadła II danie warzywne. Ja wrócisz do pracy (zakłądam że pracujesz 8-16), to możesz karmić przed pracą, potem 10 - owoce, 12-13 - zupa, 15 - II danie i po powrocie z pracy pierś. Jak dzieci nie widzą Mamy mogą wytrzymać bez kp znacznie dłużej:)
      • vienx Re: 8m-cy- proszę o ocenę 02.08.11, 21:47
        Dziękuję za odpowiedź! Tak właśnie myślę, czy nie za dużo tych kasz w jego jadłospisie, bo dwa razy dziennie na pewno dostaje (po ok.2-3 łyżki do warzyw i mięsa oraz owoców). Faktycznie można spróbować częściej dawać same warzywka.
        Na to liczę, że beze mnie jedzenie będzie mu szło lepiej, bo przy mnie wydziwia okrutnie :-)
    • agnieszka.lelen Re: 8m-cy- proszę o ocenę 02.08.11, 23:40
      Tak, podany jadłospis jest dobry; warto zwiększyć porcję zupy i ew. kasz. Jeśli wypadną 2 karmienia piersią to zmniejszy się ilość mleka a więc trzeba by może nieco odciągać; ew. uczyć picia modyfikowanego, być może łatwiej uda się to komuś innemu (nie mamie którą dziecko kojarzy z piersią). No chyba że w pozostałej części doby dziecko "nadrobi straty piersiowe". Posiłki na pewno się zmienią; w czasie Pani nieobecności dziecko może otrzymać kaszę, zupę i owoce. Można też niedługo wprowadzić drugi posiłek warzywny. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • vienx Re: 8m-cy- proszę o ocenę 03.08.11, 18:28
        Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka