02.08.11, 17:03
dziecko ma skonczone 7 miesięcy. jakie zupki, o jakim składzie mogę gotować samodzielnie i w jakich ilosciach podawac>
Obserwuj wątek
    • momago Re: zupka 02.08.11, 19:14
      Na początku jedno lub dwuskładnikowe (najlepiej zacząć od dyni, ale o tej porze raczej niedostępna :-)) - ziemniak z pietruszką, pietruszka z marchwią. Jeśli wszystko będzie ok. to później po kolei - cukinia, brokuły, burak, zielony groszek, kapusta, kalarepka. Można dodawać kasze - kukurydzianą, krakowską, jeśli jecie gluten - glutenową, oliwę z oliwek.
      Co do ilości - na początek kilka łyżeczek a potem wedle apetytu dziecka :-)
    • agnieszka.lelen Re: zupka 02.08.11, 23:55
      Skład zupki zależy od wyobraźni gotującego i preferencji dziecka; jeśli dziecko jest zdrowe. Może Pani zacząć od tradycyjnych warzyw: ziemniak, marchew, dynia a potem dodawać kolejne warzywa: brokuł, kukurydza, fasola, groszek zielony, szpinak, buraki, cukinia, kapusta, pietruszka, seler, por itd. Na początek zwykle kilka łyżeczek; następnie staramy się zwiększać (aż do porcji ok .180 -200ml). Nowy składnik co kilka dni, początkowo w niewielkiej ilości. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • sabina871 Re: zupka 07.05.14, 13:37
      Polecam "42 domowe zupki dla niemowlaka". Sprawdzone, proste przepisy. Rozwiązało to moje problemy z ciągłym wymyślaniem co ugotować mojemu maluszkowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka