Dodaj do ulubionych

za dużo posiłków- dziecko nie daje rady

04.08.11, 18:07
dziecko ma 7 miesiecy wazy 7600, waga urodzeniowa 3300 i nie daje rady zjadac 5 posilkow w takich ilosciach jak na schematach, wszystko trzeba wpychac na sile bo najlepiej nie jadlo by nic
rzadko kiedy je 180ml zazwyczaj mniej ale nie duzo mniej. zupy tez z placzem je no ale "wmusze w nie" duzy sloik.
co w takim przypadku, czy nie moge odjac jednego posilku? brakuje doby na te wszystkie karmienia
Obserwuj wątek
    • dele_mele Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 04.08.11, 20:27
      Moje dziecko nigdy nie jadło tyle co w tabelkach. Ma prawie 7 miesięcy a zjada max 120ml mleka, w nocy tylko zje więcej. Zupki mały słoiczek. Nie wmuszaj w dziecko jedzenia bo osiągniesz odwrotny skutek. Dawaj tylko tyle ile jest mu potrzebne.
      • nina.28 czy taki schamat moze byc na razie? 04.08.11, 21:03
        5- 180ml mleko + kleik
        10- 180ml mleko + kaszka
        14 zupka 190ml
        17:30 podwieczorek - jogurcik, owoc zmiksowany lub deser
        20:30- 180ml mleko + kleik
        w ciągu dnia jeszcze: biszkopt, chrupek kukurydziany, herbatka malinowa z dziką różą, kawałek chleba
    • matka_karmiaca Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 10:50
      Moja młoda ma 14 miesięcy i jeszcze nigdy w życiu nie zjadła na raz porcji obiadowej wielkości dużego słoiczka (owocowo/jogurtowo/kaszkową się jej zdarzało), a jest zdrowa i ładnie przybiera na wadze (zgodnie ze swoim kanałem centylowym). Nie wmuszaj i nie rozpychaj dziecku na siłę żołądka, jak nie chce już dalej jeść, to kończ posiłek.
    • hanusina_mama Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 11:48
      A gdzie widziałaś takie schematy, które każą dziecku wpychać 180ml zupy? Może jestem niedoinformowana, ale we wszystkich schematach, z których korzystam, zawarte jest co jeść (jakościowo) a nie ilości. Wiadomo, że każdy dzieć inny, jeden mały, drugi duży, jeden żołądek mały, inny bardziej pojemny. Moja ma prawie 7 mies. i nadal je obiadku pół małego słoiczka. Jak tak dłużej będziesz na siłę wciskać płaczącemu dziecku jedzenie, to za niedługo całkiem się na nie wypnie. Nawet nasza p dr ekspert w którymś z postów pisała, że rozszerzanie diety ma się dziecku przyjemnie kojarzyć.
    • mia_siochi Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 12:10
      Tak tak, wmuszaj w płaczące dziecko.
      A potem będzie "moje dziecko to niejadek, DLACZEGO????"
      • nina.28 Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 12:49
        dziecko ma niedowagę a schemty są tu:
        www.bebiko.pl/themes/bebiko/download/docs/schemat_zywienia_niemowlat_w_pierwszym_roku_zycia.pdf
        • momago Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 13:22
          Spada na siatce czy trzyma się swojego centyla? Badania jakieś były robione?
          Zmuszać nie warto bo może się zniechęcić do jedzenia.
        • hanusina_mama Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 13:29
          Niedowaga? Jeśli dobrze widzę, to nawet, jeśli to chłopak, to aktualnie na siatce jest ok. 10 centyla, a waga urodzeniowa też coś koło tego.
          Teraz przynajmniej zrozumiałam, dlaczego nigdzie nie widziałam w schematach wyszczególnionej ilości posiłków, jaką "powinien" zjadać niemowlak. Dla piersiowców ilości nie podają nawet w tym schemacie, który wylinkowałaś :)
          • nina.28 Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 14:44
            ale dla mm podają
            w wypisie szpitalnym mam wpisane ze niedowaga (dziewczynka) zalecana wysokokaloryczna dieta
            • momago Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 15:17
              Jeśli to dziewczynka, to jest na 25 centylu - jeśli nie ma spadku i trzyma się swojego kanału, to nie ma dramatu. Jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność jedzenia dodaj do kaszki łyżeczkę masła.
            • hanusina_mama Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 17:05
              Skoro to dziewczyna to teraz jest w kanale 25-50 czyli nawet o 1 kanał wyżej niż po urodzeniu, więc ja tu naprawdę nijak niedowagi nie widzę. Chcesz karmić dziecko czy je tuczyć?
        • Gość: gosc Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady IP: *.eaw.com.pl 08.12.13, 23:45
          Ciekawa jestem jak teraz je to malreństwo minąły już latka moje bliźnięta nie jedza nawet tyle co napisała nina. 28 a maja rok i miesiąc
          pozdrawiam!
    • Gość: mama.jasia Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady IP: *.167.151.128.threembb.ie 05.08.11, 13:35
      mój syn za kilka dni końćzy 11 miesięcy i dopiero od niedawna zjada porcje 180-200 ml, waga urodzeniowa 3320, więc nie wiem, jak ty możesz na siłe wpychać 7 miesięcznemu takie ilości.
    • Gość: mama.jasia Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady IP: *.167.151.128.threembb.ie 05.08.11, 13:43
      ps-sama napisałaś, że dziecko nie daje razy, że wpychasz, że je z płaczem, że brakuje doby. wyrzuć te schematy i daj dziecku po prostu jeść, a nie stój nad nim z miarką!
      • nina.28 Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 14:45
        jakbym tak robila to skonczylo by się na 2 lyzeczkach i 30 ml mleka
        nie wiem czy wy tak po prostu byscie sobie darowaly
        • matka_karmiaca Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 16:44
          Stąd pytanie - czy dziecko było badane, czy ma jakieś choroby.
          Bo ZDROWE dziecko nie zagłodzi się "na złość mamie".
          Natomiast wpychanie na siłę zupy płaczącemu dziecku... przecież to jest po prostu okrutne. Na resztę życia żarcie będzie się jej kojarzyć z płaczem i przymusem...
          A że w schematach są jakieś ilości - i co z tego? W Twojej rodzinie dorośli też wszyscy jedzą takie same porcje wg schematu czy każdy sobie nakłada, na ile ma ochotę?
        • hanusina_mama Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 17:12
          Nie wiem, czy powinnam się przyznawać, ale ja po przy przechodzeniu z piersi na nie-pierś właśnie sobie darowałam. Ale to dlatego, że ciągle jeszcze zbiera mi się na cofkę, jak sobie przypominam moją matkę biegającą za mną po podwórku z jakimiś mięchami na widelcu. Moja mikrodzidzi jadła na początek na drugie śniadanie max 20-30ml kaszki i dwie łyżeczki warzyw na obiad. Teraz nawet nie wiem, jak i kiedy to się stało, a zjada już 80ml kaszki dość gęstej i warzyw pół słoiczka.
          Nie mówię, żebyś 2 łyżeczki dziecku dawała zupy na obiad, ale też niekoniecznie trzeba drobnej dziewczynce wciskać 180ml. A może jej po prostu nie smakuje?
          • nina.28 Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 17:27
            w takim razie jej nic nie smakuje ani mleka ani kaszki.
            ona zaczynala jesc zupy od malych ilosci
            czytam zalecenia pani doktor i wszedzie jak wół ze dziecko w tym wieku powinno jesc 190ml obiadu a ze obiad wazny to daje
            ona nic jesc nie chce, a do walki z choroba musi byc silna
            jeszcze do niedawna musialam w nocy na spiocha karmic zeby chociaz jeden posilek byl w calosci
            i nadal wstaje chociaz wiekowo juz podobno nie powinnam
            • matka_karmiaca Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 17:40
              nina.28 napisała:

> czytam zalecenia pani doktor i wszedzie jak wół ze dziecko w tym wieku powinno
              > jesc 190ml obiadu a ze obiad wazny to daje

Powtarzam: moje dziecko w wieku 7 miesięcy jadło 60ml obiadu. Żyje, jest zdrowe i silne. Teraz ma 14 miesięcy i na moje oko nadal nie zjada 190ml.
              Mój szwagier zjada na obiad dwa razy większą porcję niż ja, mimo że jesteśmy podobnego wzrostu i wagi. I co? I nic.

> ona nic jesc nie chce, a do walki z choroba musi byc silna

Jaką chorobą? Wszystkie nasze uwagi odnoszą się do zdrowych dzieci, w przypadku choroby dieta i sposób karmienia powinny być ustalone indywidualnie z lekarzem.
              • nina.28 Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 18:41
                no i jest, ale ona tego nie przerabia.
                Zalecenie jest jasne, musi zjadac tyle co na schematach i musze dążyć do tego by były to posiłki jak najbardziej bliżone ilością jeśli nie takie same.
                Ale dzieciak tego nie przerabia.
                Liczyłam na odp eksperta. więc póki ekspert się nie wypowie będę robić jak dotąd bo nie mam innego wyjścia.
                Dodam jeszcze że dziecko nie przybiera tak jak powinno.

Kto w ogóle wymyśla schemty których jak twierdzicie większość dzieci nie przerabia?
                • hanusina_mama Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 19:35
                  nina.28 napisała:

> no i jest, ale ona tego nie przerabia.
                  > Zalecenie jest jasne, musi zjadac tyle co na schematach

Z takim zaleceniem bym polemizowała. Może, gdyby mi to sensownie uzasadnili, to bym się zastosowała. Póki co, uważam, że nie ma takiej choroby, w której leczeniu miałoby pomóc obciążanie przewodu pokarmowego ponad jego możliwości przerobowe.
                  Dzieć niczego nie musi.

> Dodam jeszcze że dziecko nie przybiera tak jak powinno.

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Z siatek centylowych wynika co innego.

> Kto w ogóle wymyśla schemty których jak twierdzicie większość dzieci nie przera
                  > bia?

Znam jednego, który przerabia. Ale on ma pół roku i waży prawie 12kg, więc mojej 6-kilówki nie stawiam w szranki :)
    • agnieszka.lelen Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 19:08
      Dobrze byłoby aby dziecko jadło główne posiłki; one zapewniają podstawowe składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Z pewnością może Pani zrezygnować z chrupek, biszkoptów. Porcje mogą być mniejsze; podawane ilości są wskazówką a nie schematem do zrealizowania. Trzeba czynić wszelkie wysiłki aby dziecko zachęcić do posiłku ale nie powinien on kojarzyć się dziecku z przykrością, przymusem. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • ewczanek87 Re: za dużo posiłków 21.03.14, 11:12
        Witam,
        ja mam pytanie dotyczące menu dnia mojego dziecka. Adusia ma 11 miesięcy i u niej wygląda to następująco:
        ok 6:00 - pierś
        ok 8:30 - kaszka na wodzie (jaglana, owsianka, zbożowa lub manna) z dodatkiem owoców lub warzyw
        ok 10:30 - pierś i idzie spać
        ok 13:00 - zupa, przerwa ok 40 min i dostaje drugie danie
        po obiedzie idziemy na spacer w trakcie którego dostaje chrupkę kukurydzianą lub kawałek bułeczki maślanej + kompot w butelce
        ok 15:30 - kolejna drzemka
        ok 17:00 - pierś
        ok 19:00 - przed kąpielą dostaje kolację (zamiennie bułeczka z masłem i domową wędliną, pastą jajeczną z pomidorami lub kaszka z owocami).
        Po kąpieli Adusia zawsze chce pierś nieważne ile zjadła na kolację. Zaznaczam, że nie zasypia przy piersi. Zawsze jeszcze pół godzinki leży i bawi się z tatą w łóżku, aż w końcu pada i idzie spać ok 20:30. Ze względu na ząbkowanie ostatnio je także dwa razy w nocy.

Proszę o poradę, czy Mała nie za często je. Wszędzie czytam, że posiłków powinno być 4-5. U nas wychodzi tego znacznie więcej. Nie udaje mi się wydłużać czasu pomiędzy posiłkami, bo Mała jest najzwyczajniej na świecie głodna i krzyczy. Oczywiście dostaje wodę lub kompot, ale wypije kilka łyków i dalej chce jeść. Dodam jeszcze, że Adusia waży 10 kg i ma 77 cm. Czy taki schemat jest prawidłowy, czy można coś zmienić?
        Pozdrawiam
        Ewa

• momago Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 05.08.11, 22:45
      nina.28 napisała:
      w wypisie szpitalnym mam wpisane ze niedowaga

Chodzi o wypis po urodzeniu, czy macie za sobą jakąś chorobę leczoną w szpitalu?
    • creolla Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 07.08.11, 20:49
      Otóż moje prawie (za 6 dni) 7 mies. dziecko ni jak do schematów nie przystaje :)
      Na jedną porcję obecnie zjada max. 150 ml, ale to tak po 4 godz. przerwie, natomiast od święta na noc (dziś np. to święto się odbył) 180 ml mleka z kleikiem, ALE to na dwa razy:)
      Na zupę ostatnio obrażona- po kilka łyzeczek max. ale zęby idą.... Jak jeszcze nie szły, to max. mały słoik lub pół dużego i to wybrane smaki :) a najlepiej żeby do wszystkiego dyni dołożyć:))
    • bianna Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 08.08.11, 20:59
      O matko, a kto dał takie zalecenia, by z dziecka tucznika robić? Może po prostu zmień lekarza i wyluzuj.
      Jak rozumiem, mała nie chce jeśc mleka, więc jej to 180/190ml wciskasz do następnego posiłku i tak w kółko?
      • jimmysgirl Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 10.09.11, 21:41
        nina.28 - mogę pomóc w sprawie, w której dziś około 19 założyłaś wątek, to nie jest odparzenie, chętnie pomogę, żebyś nie musiała przechodzić nerwówki. odezwij się.
        • Gość: Magda.M Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady IP: 46.228.226.* 08.01.14, 00:26
          I co? Odezwała się mama "niejadka" faszerowanego siłą.
          • Gość: bisiek10 Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady IP: *.ppp.as43234.net 08.01.14, 10:50
            Wiem ze post sprzed lat ale jak to przeczytalam to szczeka mi opadla.Jakas masakra dziecko tak meczyc.
    • blaue777 Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 11.09.11, 21:36
      Ani razu nie sprawdzałam czy Mała zjada 180, 200 czy 100 g. Je dopóki ma ochotę, a jak na jeden posiłek zje mniej to sobie odbiera na kolejnym, nigdy nie było problemów z wagą, wręcz jest to waga ciężka:)
    • Gość: ismena Wmuszanie jedzenia jest przemocą fizyczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 10:31
      i nie wolno tego robić!!! Matki, kiedy Wy zmądrzejecie?!!
      • mia_siochi Re: Wmuszanie jedzenia jest przemocą fizyczną 18.10.11, 08:54
        Nie zmądrzeją.
        Będą wciskać, podwazac łyżką zęby, wymierzac mililitry, albo wciskać zupę przez smoczek.
        A potem będą skamleć, że kilkumiesięczne dziecko to niejadek, bo nie je tyle co one.
        A potem dochowają się prawdziwego niejadka, bo zaszczepią dziecku jadłowstręt. Odbiorą swoim dzieciom całą radość z jedzenia w imię swoich schematów i tabelek.
        U niektórych po latach przerodzi się to w bulimię, u innych w kompulsywne pochłanianie fast foodów czy innych szitów.
        A one nie wpadną nigdy na to, że to od tego wciskania na siłę i umrą w błogiej nieświadomości.
    • feronique Re: za dużo posiłków- dziecko nie daje rady 17.10.11, 22:07
      Hmmm.... Mieszkam w Anglii i tutaj wszyscy lekarze zgodni są co do tego, że do 1 roku życia większość substancji odżywczych dziecko czerpie z mleka, którym należy karmić na żądanie. Moja mała ma 6 miesięcy. Jest drobniutka - poniżej 25 centyla - bo ani ja, ani małżonek nie jesteśmy zbyt grubi, a ona chyba ogólnie ma jego ptasią anatomię, bo jest też długa jak na swój wiek. Nie mam pojęcia, ile je, bo nie mierzę tego w żaden sposób. Zjada przeważnie kaszkę rano - tak na oko ze dwie łyżki stołowe z kupką (lubi bardzo gęstą kaszkę), na obiad jakiś owocek, choć jeśli je go sama, to jest to ilość minimalna, bo większość ląduje na podłodze, no i na obiad je ile chce tego, co jej upichcę. Czasami - jak jej nie smakuje - nie zje nic. Dzisiaj spałaszowała strasznie dużo brązowego ryżu z rattatouille. Poza tym dostaje mleko - kiedy chce i ile chce, i na Twoim miejscu to właśnie na mleku bym się skupiła, bo to ono jest dla takiego małego dziecka najłatwiej przyswajalne. Moja mała jest karmiona piersią, więc nie mam pojęcia ile wypija, ale zwykle je przez góra 5 minut, więc chyba nie jakieś masakryczne ilości. Wiem, że każde dziecko jest inne, ale naprawdę nie wyobrażam sobie, jak można wpychać w dziecko jedzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka