Dodaj do ulubionych

popijanie posiłków

11.08.11, 21:22
Córka 10 m-cy karmiona piersią głównie w nocy, w dzień je 3-4 posiłki. Czasem wypije kilka łyków wody. Myślę, że powinna pić więcej, ale czy uczyc ją popijania posiłków czy dawać pić między posiłkami?
Obserwuj wątek
    • niebioska Re: popijanie posiłków 11.08.11, 23:30
      Gdy mój syn miał 11 m-cy - nauczył się pić z bidonu. Od tego czasu wodę ma zawsze w zasięgu ręki i pije, kiedy tylko ma ochotę. Ku przerażeniu mojej mamy - czasem popija nawet owoce :).
      Pewnie nauczyłby się obsługi bidonu już wcześniej, gdyby tylko jego mama wpadła wcześniej na pomysł, jak mu tę naukę ułatwić :).
    • matka_karmiaca Re: popijanie posiłków 11.08.11, 23:41
      Ja dawałam mojej Lovi 360 po każdym posiłku i kiedy mi się zdawało, że może się jej chcieć pić, głównie na spacerach i po intensywnej zabawie. Na raz wypija zawsze tylko kilka łyków, ale w razie czego staram się, żeby miała kubek w zasięgu i mogła się napić, jak potrzebuje.
      • agus7 Re: popijanie posiłków 12.08.11, 10:00
        Ja podobnie jak Matka_karmiaca. Lovi na spacery i w domu w zasiegu wzroku. Majac na wzgledzie zalecenia Tombaka staram sie nie poic mlodego bezposrednio po np. obiedzie, tylko mniej wiecej 15 min przed i potem co najmniej pol godziny po.
        • matka_karmiaca Woda tak, Tombak nie 12.08.11, 12:30
          Ja się tylko chciałam odciąć, żeby nie być kojarzona z Tombakiem. Czytałam kiedyś jedną jego książkę, była to wysoce rozrywkowa lektura, ale do głowy by mi nie przyszło, że można tego szarlatana brać na serio.

Z największych bzdur pamiętam teorię, że jak się będzie jeść mniej kalorii dziennie, to się będzie żyć proporcjonalnie dłużej (tak jakby człowiek umierał po wyrobieniu życiowego limitu kalorii), teorię "wody strukturyzowanej" (woda jest dobra, dopiero jak się ją zamrozi) i rewelacyjny przepis na lek na impotencję z orzechów i smażonej cebuli "w 80% gotowej". Miał też, zdaje się, jakąś szkodliwą fiksację na punkcie lewatywy.
          • momago Re: Woda tak, Tombak nie 12.08.11, 13:13
            Tombak to z tych lekarzy co mu "kuracja się udała tylko pacjent nie przeżył" :-) Chociaż niektóre jego teorie dla mnie są logiczne (czosnek, soki warzywne, no i lewatywa też :-))
            • agus7 Re: Woda tak, Tombak nie 13.08.11, 19:21
              hehe dziewczyny, ja w zyciu nie przeczytalam zadnej ksiazki Tombaka, jedyna jego zasade jaka znam to to zeby nie pic w trakcie posilku ;) no moze jeszcze mi sie gdzies te lewatywy obily o uszy ;) ale zadna jego fanka nie jestem!
    • agnieszka.lelen Re: popijanie posiłków 12.08.11, 16:35
      Może Pani zaproponować picie do posiłku; córka wyciągnie rączke gdy będzie chciała. No i podobnie między posiłkami; pilnować aby picie było w zasięgu dziecka. Ważne aby picie nie zastępowało posiłku. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka