Dodaj do ulubionych

7 m kilka pytań

05.12.11, 23:28
witam

piotruś ma 7 i pół miesiąca, ciąża z toxo, 4200 urodzeniowa obecnie 8400
obecnie jemy tak:

8.30 sinlak 100ml+owoce pół słoiczka
11 kp
13.30 odiadek okolo 100ml {1/2 żółtka co drugi dzień}+ kp
16 kp
17 150ml kleiku kukurydzianego na mm {nieakceptuje innych kaszek}
19 kp
21,23,1,3........6 kp

moje pytania i wątpliwości

1piotrus urodzil sie duzy a teraz jest w 25centylu czy nie za mało przybrał?? medycznie wg pediatry jest ok, podane porcje prawie zawsze w rzeczywistości są mniejsze bo nigdy nie zjada wszystkiego co przygotuje, tz rzuca sie na jedzenie ale po 3-4 łyżkach ma dość i zaczyna się zachęcanie

2no i te nocne pobudki głuwnie na pierś jak przespi 2h w kawałku to jest super - czy możliwe że budzi się z głodu??????

3gluten, juz kiedys pisałam że pierwsze pruby skonczyły się zaparciami kiedy możemy bezpiecznie zapodać gluten??

dZiekuję za rady
Obserwuj wątek
    • annagie1305 Re: 7 m kilka pytań 06.12.11, 20:16
      hej
      z glutenem wstrzymaj sie do ok 10 miesiaca, ja po dwoch nie udanych probach tak zrobilam.Po 10 miesiacu przyjal sie bez problemu.
      nocne pobudki moga miec wiele powodow- nie tylko z powodu glodu. Moga to byc zeby, chec przytulenia sie do piersi czyli do mamy;-) moj syn mial okres ze budzil sie w nocy po 4-8 razy zeby tylko chwile podyndac;-) nocne pobudki moga byc spowodowane przez alergie-swedzi,szczypie,dokucza.....
      siatki centylowe- nie bierz ich bardzo powaznie. Moj syn jest bardzo wysoki,ma 19 miesiecy a wg tabelelk wzrost 3 letniego dziecka. Jesli lekarz mowi ze jest ok, to pewnie jest ok;-)
      • alinka100 Re: 7 m kilka pytań 06.12.11, 21:20
        fakt pije bardzo łapczywie acz krotko, czasem mysle ze mnie polknie w calosci no i budzi sie czasem nawet co 15 minut z tego powodu spimy razem juz jakis miesiąc a przedtem spal tak slodko prawie cale noce... :(
        • momago Re: 7 m kilka pytań 06.12.11, 23:41
          Może ząbkuje i stąd te pobudki w nocy :-)
        • mad_die Re: 7 m kilka pytań 07.12.11, 15:18
          To skończyła Ci się promocja ;) Która i tak długo trwała :)
          Teraz taki czas jest, dziecko zaczyna się ruszać więcej - nocą odreagowuje przy mamie, zaczyna jeść inne rzeczy niż pierś - nocą odreagowuje przy mamie. To wszystko są nowe doświadczenia, które trzeba jakoś przetrawić - nie ma lepszego miejsca niż obok mamy :)

Co do jadłospisu - sinlac jest slodki okrutnie, zmień na jakąś inną kaszkę, naturalną lub bio, bez cukrów i dodaj do niej owoce - świeże lub ze słoika.
          Z glutenem się wstrzymaj, skoro źle reaguje.
          On w tym wieku to tak na prawdę powinien próbować różnych smaków i konsystencji, a nie najadać się do pełna kaszą, zupą czy obiadem.
          Pierś to nadal jest dla niego najlepsze pożywienie.
          • alinka100 Re: 7 m kilka pytań 07.12.11, 21:36
            tez myślałam że to zęby ale to trwa już jakies 6 tygodni

z tą promocją na spanie to fakt było super bo mój starszak (2latka) od poczatku do teraz szaleje w nocy ale dawała sie odłożyć do łóżeczka a piotruś ani myśli tam spac ;(

kaszek innych za bardzo niechce, wiekszość to i tak sam cukier

ale naprawde myślicie że to nie z głodu??
            • momago Re: 7 m kilka pytań 07.12.11, 22:00
              Nawet jeśli innych kasz nie chce, to nie rezygnuj z prób podawania. Niech poznaje nowe smaki i konsystencje. Lepiej dla dziecka żeby na tym etapie zjadło 4 łyżki normalnej kaszy np.jaglanej niż kubek proszku z torebki. To na prawdę procentuje :-)

• mad_die Re: 7 m kilka pytań 07.12.11, 22:35
              No i pewnie potrwa jeszcze jakieś nastepne 6 tygodni lub więcej ;)

Jesli chodzi o nocne spanie to ja polecam spanie razem - dziecię spi spokojnie obok mamy, zjada ile chce w nocy, a i mama się wysypia.

Zalezy jakie kaszki serwujesz - jak bobovity czy inne nestle syfy to tak, tam jest cukier. Ale jak zrobisz jaglanej, czy jakieś naturalne płatki ryżowe czy nawet gotowa kaszka Milupy BIO do zalania wodą tylko (ale bez mleka można ją robić) to tam nie ma cukru. A smaczne są, że hoho.
              Pora na zmiany!
              • alinka100 Re: 7 m kilka pytań 08.12.11, 22:21
                tylko ze my juz spimy razem jakis miesiac a On śpi coraz krucej i trzyma mnie za pizame...
                moze jakby sie najadal wiecej w dzien to by lepiej spal?? dodam że całe dnie jestem z dziecmi w domu
    • agnieszka.lelen Re: 7 m kilka pytań 08.12.11, 23:34
      1. Powinien podwoić urodzeniową masę w 5mies. i dalej rosnąć. Od ok. 6 mies. tempo wzrostu zmniejsza się. Warto prześledzić dotychczasowe przyrosty masy ciała; ocenić skuteczność karmienia piersią, dążyć do zwiększenia porcji obiadu.
      2. Możliwe. Przyczyn budzenia się w nocy może być wiele ale na większość z nich lekarstwem jest ssanie piersi.
      3. Jeśli wypróżnienia się unormowały może Pani podjąć próbę.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • alinka100 Re: 7 m kilka pytań 10.12.11, 21:32
        dziękuje za odpowiedz i wszystkie rady
        powiedzcie tylko jeszcze proszę jak zachęcić do zjadania wiekszych ilości??
        • mad_die Re: 7 m kilka pytań 11.12.11, 22:06
          Nie mozesz zachecic, bo to dziecko decyduje czy i ile zje. Ty tylko decydujesz o tym kiedy i co.
          Poza tym zdrowiej jest jesc czesciej a mniej, niz rzadziej a wiecej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka