Dodaj do ulubionych

Hipp ORS 200 przy biegunce

05.01.12, 19:21
Ania 9 miesięcy, waga 9.5 kg.

Witam,
moja córka złapała rotawirusa. Lekarz kazał nawodnic dziecko Hippem ORS 200.
Wg dawkowania na opakowaniu przy lekkiej biegunce 20-30 ml / kg masy ciała.
Wypada ok. 180-270 ml.

Czy preparat dawkuje sie łyżeczką w jakiś odstapach czasu, czy jest do jednokrotnego wypicia przez dziecko?

Dziecko nie lubi samej wody ani herbaty, nawet lekko osłodzonej, jak również smakowej dla dzieci, ziołowej - jedynie pije rumianek, do poki nie poznało smaku soku, piło wyłącznie mleko moje lub/i mieszankę.

Nie mogę podać soków przy biegunce. A czy mogłabym podać kompot jabłkowy?
Czy ewentualnie mogę przekroczyć ilość mleka modyfikowanego (3x210ml) przez te pare dni choroby, żeby nawodnić dziecko?

Pozdrawiam,
im.
Obserwuj wątek
    • momago Re: Hipp ORS 200 przy biegunce 05.01.12, 19:48
      W czasie biegunki płyny dawkuje się raczej w odstępach czasu (najlepiej po każdym wypróżnieniu).
      Lekki kompot z jabłek może być. Polecam czarne suszone jagody (do kupienia w aptece lub sklepie zielarskim) - można zrobić do picia, ew. ugotować na tym kisiel.
      Przy rotawirusie bardzo często występuje przejściowa nietolerancja mleka (laktozy) więc z tym nie przesadzaj bo objawy mogą się nasilić.
      Obserwuj dziecko, takie maluchy bardzo szybko się odwadniają.
      • Gość: i.mika Re: Hipp ORS 200 przy biegunce IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.12, 20:30
        Dziękuję za odpowiedź:)
    • agnieszka.lelen Re: Hipp ORS 200 przy biegunce 06.01.12, 01:07
      Niemowlęta bardzo łatwo ulegają odwodnieniu dlatego przy biegunce konieczne jest nawadnianie doustne, najlepiej doustnym płynem nawadniającym (o odpowiednim składzie) np.: HIPP ORS 200. Sposób podawania zależy od możliwości : lepiej zaczynac od niewielkich ilości podawanych łyżeczką i często. Może Pani spróbowac podac słaby kompot. Ze zwiększaniem ilosci mleka należy byc ostrożnym, może to nasilic biegunkę. Zaleca się podawanie ilości mleka jak dotychczas i uzupełnianie strat płynem nawadniającym a jeśli dziecko nie chce pic mleka -podawac płyn nawadniający dopóki nie uda się powrócic do dotychczasowej diety.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka