16.01.12, 22:30
Dziewczyny, napiszcie mi proszę jakie rybki dajecie dzieciom - jaki gatunek i czy są one ze specjalnego źródła czy z hipermarketu? Póki co moja córka zjada gotowy obiad ze słoiczka z rybką, ale po takim daniu to nawet kupa śmierdzi paprykarzem! Poradźcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • i.mika Re: r y b a 16.01.12, 22:31
      Wrrrróć! nie doczytałam poniższego wątku. Przepraszam!
    • kondolyza Re: r y b a 17.01.12, 23:56
      o jezuniu... jk śmierdzi to chyba coś nie tak. ja zaczęłam od gerberkowych delikatnych jarzynek z rybką, a już za kilka dni sama ugotowałam warzywa z pstrągiem (kupuję filet bez skóry na bazarku u pewnego źródła - znane od lat, kroję na kawałeczki po ok 20gram i mrożę, wyjmuj jeden i gotuję z dodatkiem warzyw na jakie akurat mam ochotę). świetnie smakuje młodej ze szpinakiem, z marchewką, ziemniakami, brukselką, kalarepką, czasem dodaję też kasze.
    • agnieszka.lelen Re: r y b a 25.01.12, 22:33
      Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinno się podawać tłuste ryby morskie (z uwagi na zawartość LCPUFA). Natomiast najnowsze zalecenia zwracają uwagę na dużą zawartość metali ciężkich w wędzonym śledziu, dioksyn w wędzonych bałtyckich łososiach i szprotkach oraz najmniejsze zanieczyszczenie w hodowlanym łososiu norweskim. Można podawać dzieciom ryby atlantyckie. Natomiast wg wytycznych amerykańskich nieodpowiednie dla dzieci jest mięso rekina, miecznika i makreli królewskiej.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka