Dodaj do ulubionych

mleko krowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 09:01
Witam córka za 2-miesiące skończy 2-latka.Czy mogę jej podawać mleko z kartonu??(prosze napisać jakie to mleko ma byc ,ile procent i co ma zawierac w składzie)naczytałam sie duzo złych opinii na temat picia mleka przed skonczeniem 3 roku zycia. Czy rzeczywiście ono jest takie niezdrowe??Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kas.1 Re: mleko krowie IP: *.static.icpnet.pl 25.01.12, 12:47
      podpijam +
      czy jest granica do kiedy mozna podawać dziecku MM ? ( chodzi mi o wiek )
      Mój synek ma 2,5 i jak narazie do krowiego nie chce nawet podejść,
      zresztą nie zalezy mi na tym żeby się na nie przerzucił...
      a tak przy okazji czy MM jest lepsz/gorsze niż krowie ?
      • oliwierekk2011 Re: mleko krowie 25.01.12, 19:37
        jesli chodzi o mleko krowie czy ktos mi moze powiedziec czy moglabym podawac dziecku rozcienczone mleko krowie zamiast modyfikowanego... maly ma 6 miesiecy
        • monika8630 Re: mleko krowie 25.01.12, 20:05
          Wszedzie trąbią jakie to mleko mod. jest zdrowe,(sama podawalam małej do 11mż) ale jak sobie tak pomysle to co moze byc takiego wspanialego w proszku ktory po rozmieszniu staje sie mlekiem to rozne mysli przychodz do glowy... nam pediatra pozwolił podawac mleko krowie po 1rż,tez tak zrobilam- na poczatku rozcienczalam z woda(mleko prosto od krowy) a teraz daje z kartonu -mala ma17msc. sama wychowalam sie na krowim i mam sie dobrze.
          • chocco79 Re: mleko krowie 26.01.12, 10:17
            Wg. holenderskich norm mleko krowie poltluste mozna dawac dziecku po skonczeniu roku.
            Oczywiscie firmy produkujace mm staraja sie zachecic do swoich produktow, wiec podkreslaja ich wartosci. Moim zdaniem roczne dziecko moze juz jesc kaszke na krowim mleku albo pic kakao.
        • mad_die Re: mleko krowie 26.01.12, 21:36
          oliwierekk2011 napisała:

> jesli chodzi o mleko krowie czy ktos mi moze powiedziec czy moglabym podawac dz
          > iecku rozcienczone mleko krowie zamiast modyfikowanego... maly ma 6 miesiecy

NIE.
          Podawaj mu albo swoje mleko albo sztuczne. Nie od krowy.
          Od krowy możesz podawać, jako dodatek do potraw, ale to dopiero jak już porządnie dietę małemu rozszerzysz - czyli tak około 9-10 msca.
    • karolina_zet Re: mleko krowie 26.01.12, 20:47
      tez sie radzialm co robic z mlekiem krowim - karmilam synka piersia i nie chcial zupelnie pic mm. Wiec tak: po 10 miesiacu zaczelam wprowadzac mleko krowie jako dodatek aby wybadac jego reakcje. Nadal podstawowm mlekiem bylo moje ale juz na krowim robilam kaszki i inne takie. po 11 miesiacu dalam mu kilka razy krowie do picia, bardzo mu smakowalo i przezyl. Syn odstawil sie zaraz po 1 urodzinach - od tego czasu dostaje wylacznie krowie i chyba mu sluzy. Kupuje tluste, to z krotka data waznosci. Podaje w temp pokojowej lub troche podgrzewam i syn ma sie dobrze.
    • agnieszka.lelen Re: mleko krowie 27.01.12, 00:18
      W kwestii podawania mleka krowiego niestety zdania są podzielone. Mleko krowie nie powinno być głównym napojem dla dzieci <12 mies. Niemowlęciu >6mies. można dodawać małe ilości mleka krowiego do posiłków uzupełniających. Według polskich zaleceń żywieniowych produkty mleczne(nabiał a więc i mleko krowie) wprowadzamy od 11 mies. Mleko modyfikowane podajemy zgodnie z przeznaczeniem wiekowym podanym przez producenta. Jeśli chodzi o mleko krowie - powinno być ono pasteryzowane (przegotowane - chodzi o bezpieczeństwo mikrobiologiczne), dla dzieci >24 mies. ze zmniejszoną zawartością tłuszczu.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka