Dodaj do ulubionych

Schemat 10 miesięcy, słabe przyrosty

12.06.12, 10:52
Dzień dobry,
proszę ponownie o ocenę schematu mojej córeczki. Od prawie 4 miesięcy waga stoi w miejscu, mimo dobrych wyników badań i dobrego rozwoju ogólnego. Obecnie waży 7,800, waga urodzeniowa 3,500. Najprawdopodobniej będzie bardzo drobna po mamie, ale jednak ten brak przyrostów mnie niepokoi.

Problemy są następujące:
- córka nadal zjada bardzo małe ilości pokarmów stałych,
- ponieważ dostaje pierś na żądanie, często zdarza się, że chce mleka np. w porze obiadu. Po zjedzeniu mleka obiadu już oczywiście nie tknie. I stały posiłek wypada.
- nie wiem czy taka ilość posiłków jest odpowiednia. Wszędzie słyszę, że powinno być ich 5, a nam się zrobiło w sumie 11.

ok. 6:30 - pierś, raczej niewiele, potem jeszcze śpi ok. godziny.
ok. 9.30 - kaszka kukurydziana z owocami (pół słoiczka owoców plus tyle samo kaszki), woda
ok. 10.00 - pierś, do drzemki
ok. 13.00 - obiadek z mięsem - pół małego słoika - ok. 60g (!) plus żółtko co drugi dzień
ok. 14.00 - pierś, do drzemki
ok. 17.00 - zupka, ok. 60g, zazwyczaj jej nie je i kończy się znowu na piersi
ok. 19.00 - kaszka manna z owocami (pół słoiczka owoców, plus 2 łyżeczki manny), woda
20.00 - pierś

W nocy pierś 2 lub 3 razy.

- Testujemy obecnie białko, córka zjada małe kawałeczki w czasie obiadu.
- Jeśli chodzi o gluten jesteśmy pod koniec 2-giego miesiąca wprowadzania. Dostaje dziennie 2 łyżeczki manny. Do końca miesiąca zwiększymy pewnie tą ilość do 2,5 - 3 łyżeczek. Czy potem można podać posiłki pełnoglutenowe i skończyć z wyliczaniem jego ilości?
- Córka zjada także gotowane warzywa i chrupki kukurydziane (1,2 dziennie), dajemy je pod koniec posiłku.
- W najbliższym czasie planujemy wprowadzić mm ze względu na zbliżający się powrót do pracy.

Bardzo proszę o ocenę i rady, co należało by zmienić.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Schemat 10 miesięcy, słabe przyrosty IP: *.empik.pl 12.06.12, 11:35
      Dziecko w jej wieku powinno jeść 5 posiłków dziennie, ale Ty karmisz piersią na żądanie, więc nie powinnaś tego tak liczyć (a z tego co widzę to raczej jest napicie się, a nie najedzenie).
      Ja radziłabym Tobie ograniczyć pierś w ciągu dnia. Córka jest już duża, a może dzięki temu będzie jadła więcej "dorosłego" jedzenia. Podejrzewam, że już wie, że jak nie zje posiłku to i tak dostanie cyca. Może jak nie będzie miała wyboru to zje to co jej dasz. Zrezygnuj z cyca o 10 i 14 i o 17 też nie dawaj (oczywiście stopniowo rezygnuj z każdego karmienia).
      Córka nie zaśnie bez piersi z ciągu dnia? Nie jest to dobre przyzwyczajenie. W nocy też już nie powinna jeść, chociaż może lepiej jej dawać, bo i tak jest drobna.
      Glutenu już nie musisz wyliczać tylko dawać ile Mała zje.
      Dawałaś jej już mm? Bo jeśli nie zna smaku takiego mleka to możesz mieć problem z wprowadzeniem jego. Ale jeśli córka ma skończone 10 miesięcy to możesz jej już dawać jogurty naturalne, kefiry, maślanki.
      Pozdrawiam.
    • agnieszka.lelen Re: Schemat 10 miesięcy, słabe przyrosty 14.06.12, 22:49
      Istotne jest czy te karmienia piersią są efektywne? Czy była Pani w Poradni Laktacyjnej? Należałoby zwiększyć ilość zupy i obiadu, dodać do zupy tłuszcz (1 łyżeczkę masła/ oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego na ok. 100-150 ml) zwiększyć porcje kasz. Można wprowadzić 1 porcję sinlacu. Jeśli chodzi o gluten może Pani powoli zwiększać ilości dodawanej kaszy manny. Jeżeli po wprowadzeniu mleka modyfikowanego i zwiększeniu porcji posiłków stałych (zupa, obiad, kasze) nadal nie będzie przyrostu masy ciała wskazana jest diagnostyka takiego stanu.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • gyfr Re: Schemat 10 miesięcy, słabe przyrosty 22.06.12, 11:10
      Moja córka również słabo przybierała 6-9 miesiącem raz że ząbki a dwa że była głównie na piersi. Pediatra nakazała wprowadzenie 2x1dziennie kaszy na mleku i tak też zrobiliśmy, początki nie były łatwe bo MM nie smakowało więc dodawałam owoce ze słoiczka i kupowałam różne smaki kaszek+ sinlac. Dodatkowo zaczęłam pilnować pory obiadowej żeby zjadła choć jedno pełne danie z dwóch co przedłożyło się na ograniczenie podawania mleka z piersi. Początkowo piła mleko zaraz po obiedzie, a z czasem zaczęła z niego rezygnować, dziś traktuje bardziej jako popitkę po jedzeniu. Zmieniły się również przyrosty wagowe zamiast 900 gram na 3 miesiące obecnie 500 gram na miesiąc.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka