ankanka3
12.06.12, 10:52
Dzień dobry,
proszę ponownie o ocenę schematu mojej córeczki. Od prawie 4 miesięcy waga stoi w miejscu, mimo dobrych wyników badań i dobrego rozwoju ogólnego. Obecnie waży 7,800, waga urodzeniowa 3,500. Najprawdopodobniej będzie bardzo drobna po mamie, ale jednak ten brak przyrostów mnie niepokoi.
Problemy są następujące:
- córka nadal zjada bardzo małe ilości pokarmów stałych,
- ponieważ dostaje pierś na żądanie, często zdarza się, że chce mleka np. w porze obiadu. Po zjedzeniu mleka obiadu już oczywiście nie tknie. I stały posiłek wypada.
- nie wiem czy taka ilość posiłków jest odpowiednia. Wszędzie słyszę, że powinno być ich 5, a nam się zrobiło w sumie 11.
ok. 6:30 - pierś, raczej niewiele, potem jeszcze śpi ok. godziny.
ok. 9.30 - kaszka kukurydziana z owocami (pół słoiczka owoców plus tyle samo kaszki), woda
ok. 10.00 - pierś, do drzemki
ok. 13.00 - obiadek z mięsem - pół małego słoika - ok. 60g (!) plus żółtko co drugi dzień
ok. 14.00 - pierś, do drzemki
ok. 17.00 - zupka, ok. 60g, zazwyczaj jej nie je i kończy się znowu na piersi
ok. 19.00 - kaszka manna z owocami (pół słoiczka owoców, plus 2 łyżeczki manny), woda
20.00 - pierś
W nocy pierś 2 lub 3 razy.
- Testujemy obecnie białko, córka zjada małe kawałeczki w czasie obiadu.
- Jeśli chodzi o gluten jesteśmy pod koniec 2-giego miesiąca wprowadzania. Dostaje dziennie 2 łyżeczki manny. Do końca miesiąca zwiększymy pewnie tą ilość do 2,5 - 3 łyżeczek. Czy potem można podać posiłki pełnoglutenowe i skończyć z wyliczaniem jego ilości?
- Córka zjada także gotowane warzywa i chrupki kukurydziane (1,2 dziennie), dajemy je pod koniec posiłku.
- W najbliższym czasie planujemy wprowadzić mm ze względu na zbliżający się powrót do pracy.
Bardzo proszę o ocenę i rady, co należało by zmienić.
Pozdrawiam.