24.08.12, 22:51
Grzybów leśnych nie dam dzieciakowi jeszcze dłuuuugo (nie zbieramy, ale suszone borowiki czy podgrzybki kupujemy w sklepach) - ale chciałam zapytać eksperta od kiedy tak naprawdę dziecko może spróbować np potraw wigilijnych z grzybami, powiedzmy kiedy ma 3 albo 5 lat? Nie mam zielonego pojęcia...
A pieczarki, czy też są tak ciężkostrawne dla dziecka? Syn ma 14 miesięcy, kiedy będę mogła mu podać jakąś potrawę z pieczarkami?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Grzyby 25.08.12, 01:07
      Bobovita ma słoik z pieczarkami od 9. miesiąca:

www.bobovita.pl/nasze_produkty/produkty_wg_kategorii/obiadki/OBIADEK/292?check_cookie=1
      Wiadomo, że nie pełne danie grzybowe, ale troszku na spróbę, dla smaku, można spokojnie podać.
    • agnieszka.lelen Re: Grzyby 25.08.12, 03:01
      Ogólnie to raczej im później tym lepiej. Jeśli te potrawy wigilijne mają być z pieczarkami to można spróbować. Grzyby są ciężkostrawne ale reakcja jest zawsze indywidualna (pieróg z pieczarkami dla jednego dziecka nie stanowi problemu a drugie będzie cierpiało cały dzień).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • momago Re: Grzyby 25.08.12, 07:51
      Kiedyś, przy okazji głośnej sprawy zatrucia grzybami, słyszałam opinię lekarza, że dziecko może jeść leśne grzyby dopiero kiedy będzie miało wszystkie zęby.
      Ja dawałam pieczarki po pierwszym roku. Zacznij, jak z każdą nowością, od małej ilości dodanej do jakiegoś dania (raczej nie na kolację :-)). Praktycznie w każdym daniu wigilijnym grzyby leśne można zastąpić pieczarkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka