Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie kp - 5msc

17.09.12, 08:39
Witam

Mały jutro skończy 5msc. Karmiony tylko piersia. Za 3 tyg wracam do pracy i kompletnie nie wiem jak zabrac sie do rozrzeszania diety. Planuje odciagac mleko i babcia będzie go podawać butelka ( której póki co nie umie ssac) a co z warzywami? Mam już powoli zastępować jedno mleko np marchewką? Jak powinien wyglądać prawidłowy schemat żywienia? Pracować będę od 8-15.
Z góry dziękuję za wszelkie porady:)
Obserwuj wątek
    • Gość: martusia Re: Rozszerzanie kp - 5msc IP: *.xdsl.centertel.pl 17.09.12, 10:54
      Po pierwsze bez nerwów, bo moze się okazać, że teraz je a dwa dni przed powrotem do pracy jedzie tylko na mleku;) Mleko ucz picia z kubka (np. doidy, bądź zwykła filiżanka) butelka to krok wstecz dla półroczniaka, poza tym stres dla Ciebie, że nie potrafi i dla malucha, że coś mu wciskasz, ja bym się juz nie łudziła, ze zrozumie o co chodzi w piciu z butelki:) Najlepiej, żeby picia z kubka uczyła babcia, mój synek długo pił z kubka od wszystkich tylko nie ode mnie. Ja mleka nie zostawiałam, jak byłam w pracy były posiłki niemleczne, rano owoce, w południe warzywa, do picia woda w kubku, poza tym u nas nie było papek, tylko jedzenie do ręki, no ale mój synek szybko sam usiadł.
    • agnieszka.lelen Re: Rozszerzanie kp - 5msc 17.09.12, 22:05
      Cóż, warto próbować zacząć rozszerzać dietę ale bez ambicji że w ciągu 3 tyg. wprowadzi Pani kilka posiłków. Można zacząć od ziemniaka/ marchewki/ dyni czy brokuła - kilka łyżeczek ugotowanego i przetartego warzywa lub kawałek ugotowanego do rączki. Albo skorzystać z gotowych potraw np.: Warzywa HIPP czy Zupki HIPP. Owoce - również przecier albo gotowe ze słoika np.: Owoce HIPP albo Owoce & Zboża HIPP. Te kilka łyżeczek nie zastępuje karmienia piersią; nadal karmienie "na żądanie". Schemat w skrócie: karmienie piersią "na żądanie", zupa i owoce.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka