Dodaj do ulubionych

Świąteczne menu?

21.11.12, 08:33
Zbliżają się Świeta i w związku z nimi mam pytanie. Czy 14 miesięcznemu dziecku można podać uszka z farszem z kiszona kapustą? Ciekawa jestsem również czy można w małych ilościach podawac np. duszone pieczarki jako dodatek. Jak to jest z sałatką warzyana. Moje dziecko je juz wszystkie warzywa które składaja sie na taka sałatke, ale czy mozna mu podac taki miks i np. doparwić jogurtem? Od kiedy moge jej podawac majonez, ketchup, czy musztarte? Nie mysle nawet o duzych ilosciach ale jako niewielkie dodatki. Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mae24 Re: Świąteczne menu? 21.11.12, 09:23
      Pytanie bardzo na czasie. Ja tez bardzo sie nad tym glowie. Nasza mala w Wigilie bedzie miala 13 mcy, wiec powinna jesc juz prawie wszystko, ale w tym roku swieta spedzamy w Portugalii. Tam na pewno znajdzie sie na stole cos, czego jeszcze nie probowala....
      Czy warto eksperymentowac przy wigilijnym stole?
    • Gość: infiniteness Re: Świąteczne menu? IP: *.xdsl.centertel.pl 21.11.12, 11:44
      14 miesięcznemu dziecku w Wigilię można podać wszystko oprócz grzybów i ostrożnie z rybami ze względu na małe ości. Moje dziecko je kapustę kiszoną od 7 m-ca życia, to bardzo zdrowe warzywo, czemu jeszcze go nie dajesz dziecku?
    • momago Re: Świąteczne menu? 21.11.12, 20:02
      Farsz z kapustą - tak, ale bez dodatku leśnych grzybów (zamiast nich można dać trochę pieczarek do smaku).
      Sałatka warzywna - tak (zamiast majonezu może być oliwa)
      Co do keczupu,majonezu - te sklepowe mają tyle przeróżnego świństwa w składzie, że chyba nie warto próbować ;-)
      Do Świąt jeszcze trochę czasu - możesz już teraz spróbować podać trochę kapuśniaku, zupy pieczarkowej czy innej potrawy zawierającej kapustę i pieczarki - zobaczysz jaka będzie reakcja.
    • agnieszka.lelen Re: Świąteczne menu? 22.11.12, 21:37
      Potrawy z kiszonej kapusty (zwłaszcza gotowanej) - tak. Z grzybami już ostrożniej; jeżeli to pieczarki w niewielkich ilościach. Sałatka z gotowanych warzyw z jogurtem może być. Dodatki typu ketchup itp. jak najpóźniej i zawsze w niewielkich ilościach.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka