Dodaj do ulubionych

czy to jest normalne? 8m-cy

03.01.14, 19:27
witam,
mój synek jada w dzień niewiele:
rano kaszka z 90ml mleka (więcej nie chce),
10 karmie piersią do zaśnięcia na drzemkę,
14 - zupka 125 ml (czasami nawet tyle nie zje),
17 - owoce 120ml (czasami zje tylko pół),
19 - karmie piersią do zaśnięcia.
W nocy budzi się 4 razy na karmienie, a zdarza się, że i częściej.
ma niecałe 8 m-cy a waży 11kg - więc top centylowy..
Acha! jak w dzień próbuję zachęcić go do karmienia to albo nie chce w ogóle, albo pociągnie z 3 razy i nie chce więcej. Niestety mm to już w ogóle nie chce pić (mimo, że jak był malutki to był nim dokarmiany boza mało ważył). Pić w dzień też nie chce raczej. Jego norma to jakieś 60ml soku.. daję mu soki, bo wody to już w ogóle nie chce...

Czy takie "żerowanie" nocne jest normalne? i czy to możliwe że od mojego mleka tak tyje? (skoro w dzień tak mało je).
Czy mam cierpliwie czekać aż zachce jeść więcej w dzień (bo zmusić go nie potrafię)? czy może coś z tym trzeba zrobić już?

ogarnia mnie strach na myśl o tych nocach jak wrócę do pracy..

pozdrawiam! - M.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: czy to jest normalne? 8m-cy 03.01.14, 19:36
      tak, wszystko jest normalne.

w okolicy 8 miesiaca dzieci maja duzy skok rozwojowy, nie chca jesc niczego innego poza mlekiem i nadrabiaja w nocy.
      minie.

poczytaj sobie
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,146306688,146306688,Kto_ma_nic_nie_jedzace_niemowle_.html
      • freepolo Re: czy to jest normalne? 8m-cy 03.01.14, 20:05
        Poczytam - dzięki. Dodam tylko, ze on tak nie tylko teraz a raczej od zawsze w sumie
    • sela_s Re: czy to jest normalne? 8m-cy 04.01.14, 13:24
      W mojej opini wcale nie je tak mało. Moja córka ( 7.5 m) obecnie ma bardzo podobne menu ( z tą różnica ze mm i ranna porcja kaszy to ok 120 a nie 90 czyli nie wiele więcej) waży 8 kg i wydaje mi się to super osiągnięciem bo przez ostatnie 2.5 mies na liczniku ciągle z przodu była 7-ka. I tak samo w nocy pije i pije. Chyba faktycznie ten 8 miesiąc to miesiąc mleka.
      • freepolo Re: czy to jest normalne? 8m-cy 05.01.14, 14:03
        Hmm.. Tylko ze on tak od 6 mca conajmniej. No ale widać nie jedyni jesteśmy
    • yumemi Re: czy to jest normalne? 8m-cy 06.01.14, 14:04
      Sama piszesz ze wazy 11 kg, wiec po co mialby jesc wiecej? Je tyle ile potrzebuje, to dziecko wie ile ma jesc, nie my.
      Soki najlepiej odstaw, i zmien calkowicie na wode. Dziecko ma pic tyle ile potrzebuje a nie tyle ile nam sie wydaje:) Plus slodkie napoje wiadomo nie dosc ze odbieraja apetyt, to maja wplyw na zeby - zamiast sokow zdrowiej dac owoc.
      Mm nie ma sensu dawac skoro dziecko dostaje piers kiedy chce - tym lepiej.
      Na tym etapie najlepiej skupic sie na jakosci jedzenia, czyli podawanie dziecku roznych warzyw, owocow 'do lapki' zeby moglo testowac rozne struktury i smaki i uczylo sie jesc.
      Oczywiscie dziecku na tym etapie nadal latwiej pozyskac kalorie z pokarmu matki (ten nadal zaspokaja wiekszosc zapotrzebowania na kalorie, jedzenie ma byc tylko dodatkiem) niz z jedzenia, jedzenia dopiero sie uczy i na tym etapie liczy sie jakosc nie ilosc.
      Jedzenie najlepiej domowe i swieze, bo odzywczo jest bogatsze, plus mozesz zaczac podawac jakies warzywa do lapki na kolacje.
      Do niczego oczywiscie nie zmuszaj, dla dziecka jedzenie to musi byc cos fajnego. I przyjac ze ten etap to smakowanie a nie jeszcze najadanie sie doroslym jedzeniem.
      • freepolo Re: czy to jest normalne? 8m-cy 06.01.14, 17:28
        Dzięki za odpowiedz. Nie mam problemu z tym ze mało je - martwi mnie to ze mało je w dzien a bardzo dużo w nocy. I przez to tak dużo wazy. To chyba jest problem. Co do sposobu żywienia sie z Tobą zgadzam. Boje sie ze skoro ma taki tryb nocnego zerowania od urodzenia to nie przestanie.. A juz jest na 99centylu. Chciałabym zeby wiecej jadł w dzien a mniej w nocy. Niestety nie da sie przecież namówić ;) ani zmusić dziecka. Nawet jak raz mi sie udało ze wieczorem zjadł wiecej na kolacje to i tak 22.00 pobudka na pierwsze kp. Ciężej mu bedzie zaczac raczkowac czy chodzić..( I nadal boje sie ze to nie do końca normalne z takim nocnym jedzeniem.)
        Może macie pomysły jak przestawić dziecko na jedzenie (i kp) w dzien a nie w nocy ?
        • murwa.kac Re: czy to jest normalne? 8m-cy 06.01.14, 18:51
          nie przestawisz.
          dziecko sobie tak uregulowalo, tak jest mu wygodnie, tak potrzebuje.
          nie majstrus przy czyms co dziala swietnie i zgodnie z natura.

raczkowaniem, chodzeniem - sie nie martw. poradzi sobie z tym, co wiecej - jak se zacznie ruszac - bedziesz schizowac, ze z wagi w dol leci ;)

dla porownania - moj syn w wieku 6 miesiecy wazyl 10 kilo, a nawet lekko ponad. nie przeszkodzilo to w zadnym wypadku w prawidlowym rozwoju ruchowym dziecka.
        • mad_die Re: czy to jest normalne? 8m-cy 06.01.14, 20:41
          > Dzięki za odpowiedz. Nie mam problemu z tym ze mało je - martwi mnie to ze mało
          > je w dzien a bardzo dużo w nocy. I przez to tak dużo wazy.
          Nie, nie przez to.
          On tyle waży, bo tyle waży, bo tak jest zaprogramowany, na taką dokładnie wagę.

To chyba jest probl
          > em.
          Problem to by był, gdyby nie jadł wcale i nie przybierał na wadze.
          Albo jakby jadł w nocy kartofle, schabowe, bigosy i golonki i zapijał to piwem - to byś miała problem i nadwaga gotowa ;)
          A tak?
          Problemu nie ma :)

Co do sposobu żywienia sie z Tobą zgadzam. Boje sie ze skoro ma taki tryb n
          > ocnego zerowania od urodzenia to nie przestanie..
          Oczywiście, że przestanie - jak odkryje, że jedzenie ma smak, że ma fajną konsystencję, że można nim się pobawić, i że o dziwo - zapełnia żołądek lepiej od mleka ;) To za jakieś.... kilka(naście) miesięcy ;)

>>A juz jest na 99centylu.
          To tylko pogratulować!

Chci
          > ałabym zeby wiecej jadł w dzien a mniej w nocy. Niestety nie da sie przecież na
          > mówić ;) ani zmusić dziecka.
          No widzisz, kończy się tylko na Twoim chceniu ;)
          może lepiej zamiast szukać dziury w całym ugotuj mu coś fajnego, co będzie mógł rączkami jeść.

Nawet jak raz mi sie udało ze wieczorem zjadł wiec
          > ej na kolacje to i tak 22.00 pobudka na pierwsze kp. Ciężej mu bedzie zaczac ra
          > czkowac czy chodzić..
          A skąd to przekonanie?
          Mój syn w wieku niespełna 5mscy ważył ponad 7kg. Był pulchniutki i okrąglutki, fałdka na fałdce, taki słodziak ;) Teraz ma 4 lata i waży 16kg, biega (tak, nie chodzi, tylko biega! :D), skacze, jeździ na rowerze, wspina się na wszystko na co może, ma tyle energii, że mu zazdroszczę czasami ;) A tłuszczu na nim nie ma zbędnego :)

( I nadal boje sie ze to nie do końca normalne z takim noc
          > nym jedzeniem.)
          To się nie bój :)

> Może macie pomysły jak przestawić dziecko na jedzenie (i kp) w dzien a nie w no
          > cy ?
          Nie mam pomysłu poza tym, że to minie. Jak wszystko :)
          • freepolo Re: czy to jest normalne? 8m-cy 06.01.14, 20:52
            Dziękuje bardzo kobietki. Od razu lepiej :D W takim razie nie bede sie martwić. Mam tylko nadzieje ze jak wrócę za miesiąc do pracy to nie padnę tam z niewyspania..
    • agnieszka.lelen Re: czy to jest normalne? 8m-cy 08.01.14, 23:17
      Oczywiście - możliwe, że przybiera na wadze dzięki mleku od mamy. Warto próbować dążyć do eliminacji nocnych karmień i zwiększenia porcji posiłków dziennych (i ze względu na wiek i ze względu na piersi po powrocie do pracy). Próbować jednak karmić piersią w dzień. Być może gdy nie będzie mamy w dzień dziecko zacznie zjadać większe porcje.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka