Dodaj do ulubionych

6,5 m-ca pytania

IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.14, 08:19
Witajcie,
Moja córeczka ma 6,5 miesiąca od ukończenia 5,5 rozszerzamy dietę, jest karmiona piersią ale jrst bardzo drobna stąd decyzja o wcześniejSzym rozszerzeniu.waga teraz 6100. Chcę po mału zaczac podawac mm bo wracam do pracy. Mam kilka pytan co do jej posiłków. Plan jedzeniowy wyglada nastepujaco:
5-6 perś
8-9 kleik kukurydziany na mm ze świeżym jabłkiem lub gruszką na razie 60 ml+ pierś
11:30-12 zupka warzywna + od 3 dni mięsko, zjada ok 80-100 ml+ pierś
15-16 pierś
16:30-17:30 jabłko lub gruszka
19:30-20 kleik kukurydziany na mm na razie 90 ml+ pierś.
2-3 razy w nocy pierś
Oczywiście w ciągu dniajak chce więcej piersi to je wiecej.

Czy schemat jest prawidłowy? Zastanawiam sie czy kleik 2 razy dziennie to nie za dużo? Jaka kaszka holle nie zapycha? Po ryżowej byly brzydkie kupy.
Jakie porcje kaszy/ kleiku, zupki powinny byc pelnym posiłkiem?
Czy dopajac?
Czy mm mogę podawać w niekapku? Butla jej nie pasuje, wypluwa, bawi się, wiec moze zamiast uczyc butli lepiej uczyć niekapka?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: 6,5 m-ca pytania 21.02.14, 21:32
      Gość portalu: kajka napisał(a):

> Witajcie,
      > Moja córeczka ma 6,5 miesiąca od ukończenia 5,5 rozszerzamy dietę, jest karmion
      > a piersią ale jrst bardzo drobna stąd decyzja o wcześniejSzym rozszerzeniu.waga
      > teraz 6100. Chcę po mału zaczac podawac mm bo wracam do pracy.
      Nie musisz z tego powodu podawać sztucznego mleka. Możesz dawać posiłki bezmleczne w czasie, gdy jesteś w pracy, a przed praca i po pracy pierś.
      Tak jest najlepiej dla dziecka.

Mam kilka pyta
      > n co do jej posiłków. Plan jedzeniowy wyglada nastepujaco:
      > 5-6 perś
      > 8-9 kleik kukurydziany na mm ze świeżym jabłkiem lub gruszką na razie 60 ml+ p
      > ierś ------------------
    • agnieszka.lelen Re: 6,5 m-ca pytania 27.02.14, 22:43
      A z jakiej wagi startowała? I jak wyglądały dotychczasowe przyrosty masy ciała? I jak wygląda/ła efektywność karmienia piersią? Rozumiem, że córeczka rozwija się prawidłowo. Dziecko może otrzymywać 2 x dziennie kaszę; nie kleik. I łyżeczką (nie - butelką czy niekapkiem). Może być również kasza mleczna np.: z asortymentu HIPP "Kaszki mleczne HIPP Na Dzień dobry" czy "Na Dobranoc". Te porcję powinny wzrastać skoro Pani wraca do pracy (i zabraknie tych karmień z piersi, które teraz uzupełniają posiłki). Docelowo ok. 100-150ml. W zupie powinien być dodatek tłuszczu i produktu zbożowego. Z bezglutenowych kasz może Pani podawać (oprócz ryżowej) kukurydzianą, jaglana, gryczaną. Warto uczyć picia wody; tę wodę proponować/ stawi8ać w zasięgu dziecka. Może Pani podawać soki ale to nie powinno zastępować mleka.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: kajka Re: 6,5 m-ca pytania IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 22:54
        Dziękuję za odpowiedź. Waga urodzeniowa 3370, corka jedt poniżej 3 centyla, jadla często ale krótko, byłyśmy w potadni laktacyjnej ale nic nam to nie pomogło. Rozwija sie prawidłowo.
        A czemu kleik nie jest dobry? Wydawało mi sie ze jest delikatniejszy od kasz. Oczywiście kaszki/ kleik je łyżeczka. Teraz na śniadanie zjada kaszke kukurydziano-ryżowa 130 ml a na kolacje 150 ml kleiku, czy nie za duże te porcje?
        Do zupki dodajemy oliwę z oliwek, a gluten do porannej porcji kaszki.
        Picia wody będę uczyc, bo soków nie chce podawac.
        Czy żółtko podaje się na zmianę z mięsem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka