Dodaj do ulubionych

rozszerzanie

IP: *.gdansk.vectranet.pl 25.04.14, 18:20
witam, niebawem córcia kończy 6 miesięcy i zaczynam rozszerzać jej dietę. do tej pory tylko na piersi. zaczynamy od zupek warzywnych - zatem czy do gotowych słoiczków należy dodawać trochę tłuszczu (masło, oliwa)? kupiłam dziś i w składzie 100% marchwi. z tego co kojarzę to same warzywa zbyt treściwe nie są.

gluten. wystarczy, że do zupki włożę 2-3 gr kaszki manny ugotowanej na wodzie, tak? jak długo mam tak podawać? do momentu podawania kaszy glutenowej jako osobnego posiłku? podają, że 2-3 gr na 100 ml, a jeśli dziecię na początku tyle nie będzie zjadać?

kaszki. mam sama zdecydować czy podawać kaszkę z glutenem czy bez glutenu? czy codziennie inną na przykład? wystarczy raz dziennie, kiedy podawać dwa razy dziennie kaszkę?

o której godzinie najlepiej podawać dziecku warzywa, deser, kaszę?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: rozszerzanie 25.04.14, 18:42
      Gość portalu: mama b napisał(a):

niebawem córcia kończy 6 miesięcy i zaczynam rozszerzać jej dietę

jakis konkretny powod tak wczesnego rozszerzania diety?
      corka wykazuje w ogole zainteresowanie jedzeniem innym niz mleko?

zatem czy do gotowych słoiczków należy dodawać trochę tłuszczu

nie zaszkodzi.
      zastanow sie czy sloiczki warto. sam syf, zageszczane, konserwowane etc. lepiej chyba samemu marchewke ugotowac?

gluten. wystarczy, że do zupki włożę 2-3 gr kaszki manny ugotowanej na wodzie,

chce Ci sie babrac z odliczaniem ziarenek?
      jak corka usiadzie, daj jej pięte chleba do łapki i ekspozycje glutenu masz z grzywki.

jak długo mam tak podawać?

jak dlugo chcesz?

podają, że 2-3 gr na 100 ml, a jeśli dziecię na początku tyle nie będzie zjadać?

kolejny powod, zeby sie nie szczypac z liczeniem ziarenek, gram i mililitrow ;)

kaszki. mam sama zdecydować czy podawać kaszkę z glutenem czy bez glutenu?

no tak.
      jak nie wprowadzilas jeszcze glutenu, zacznij od bezglutenowych.
      jak juz wprowadzilas i jest ok - mozesz kazda.
      tylko nie kaszki gotowe, to kolejny chemiczny syf, z ogromna zawartoscia cukru (poczytaj sklad), klajster i zapychacz.
      kup zwykle kasze pelnego przemialu i je podawaj dziecku. jaglanka, kukurydziana, peczak, gryczana, jeczmienna, amarantus, komosa etc. wybor jest przeogromny.

o której godzinie najlepiej podawać dziecku warzywa, deser, kaszę?

to juz zalezy od Twojego dziecka.
      obserwuj je i ustal godziny.
      • Gość: mama b Re: rozszerzanie IP: *.gdansk.vectranet.pl 26.04.14, 12:20
        skończony szósty miesiąc to wczesne rozszerzanie diety? nawet pediatra mówił, że mam zacząć po skończonym piątym miesiącu, ale się wstrzymałam. sugeruję się schematem i zaleceniami krajowego konsultanta ds. pediatrii ze strony 1000dni.pl.

chcę sama przygotowywać obiadki, niedługo dostanę warzywa i mięso od dziadków ze wsi, z własnej hodowli, więc ufam. a w warzywniakach i na rynkach myślicie, że zdrowe? to już wolę na początku do czasu dać te ze słoiczków chyba...

dzięki za info o pajdzie chleba, faktycznie szybciej:)

jeśli chodzi o kaszki to nie chcędawać tych komercyjnych firm. aktualnie szukam sklepu gdzie mogłabym kupić kaszki firmy nominal, ewentualnie holle, płatki jaglane. najwyżej zamówię przez internet.
        • Gość: a. Re: rozszerzanie IP: 46.22.169.* 27.04.14, 16:49
          Napisałaś w pierwszym wątku że niebawem skończy 6 mies i że już zaczynasz rozszerzać. Co do kaszel Są jeszcze bobo san albo bobo sun nie pamiętam jak się pisze.
          Szczerze mówiąc to wstąpię żeby warzywa z targu jakos znacznie różniły się od sloikowych. A jeśli już to masz do Wyboru świeże albo podobno zdrowsze ale przetworzone ze 2 razy.
          • Gość: mama b Re: rozszerzanie IP: *.gdansk.vectranet.pl 28.04.14, 15:19
            niebawem kończy 6 miesięcy, w sumie za 4 dni już. "zaczynam rozszerzać jej dietę" w sensie jak skończy te 6 miesięcy, jeszcze nie zaczęłam. zresztą można się zorientować po moich pytaniach, że właśnie mam zamiar zacząć. Boże dziewczyny, dlaczego tak naskakujecie na inne mamy z tym rozszerzaniem diety, że za szybko? naprawdę szybko? skończone 6 miesięcy? ąz się odechciewa pytac tu, bo zaraz nagonka...
            • Gość: ela2225 Re: rozszerzanie IP: *.olsztyn.mm.pl 28.04.14, 18:01
              Naskakują bo one tylko w Blw wierzą a do tego dziecko musi samo siedzieć.A jak ma 6 miesięcy to jeszcze z tym kiepsko.Dlatego Ci piszą że za wczesnie.
              Ja to już prawie tu nie wchodzę bo niektóre tutaj chcą Panią Ekspert zatępować.
            • Gość: a. Re: rozszerzanie IP: 46.22.169.* 28.04.14, 18:54
              Oj przepraszam ze poczulas sie "naskoczona". Nie taki mialam zamiar. Nei zawsze mozna sie polapac w tym co autor chcial przekazac :)

Mnie do ekspertki daleko, chyba sama dzis zaloze moj watek.
              Maluchowi dalismy jedzenie po skonczonym 5 miesiacu, ale on sie rwal do tego jedzenia jak szalony jakis :D
    • agnieszka.lelen Re: rozszerzanie 28.04.14, 19:54
      Na samym początku - nie. Tłuszcz dodajemy jako nowy składnik; np.: po kilku dniach. Karmienie piersią nadal "na żądanie". Warto zaproponować pierś przed/po podaniu nowego posiłku.
      Tę początkową niewielką ilość glutenu zaleca się podawać kilka tygodni i potem dalej stopniowo, powoli zwiększać. Oczywiście, że może się zdarzyć tak, że dziecko nie zje od razu 100ml zupki; posiłek uzupełni Pani karmieniem z piersi a glutenu zje tyle ile zje. Z czasem zacznie zjadać więcej zupki.
      Na początki podajemy kaszki bezglutenowe. Gluten wprowadzamy powoli, stopniowo zwiększając ilość aż do pełnej porcji. W 7 mies. powinna wystarczyć 1 porcja kaszy. 2 porcje w 8-9mies.
      Warzywa w porze obiadowej, deser może być jako drugie śniadanie; również w połączeniu z kaszą.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka