Dodaj do ulubionych

kilka pytań

29.05.14, 12:02
Dzień dobry,

jako mama niemowlaka dostaję sprzeczne informacje i rady;) dot. rozszerzania diety. Proszę więc o indywidualną poradę i nie odsyłanie mnie do wyszukiwarki jeśli identyczny przypadek i pytania były tu omawiane, bo dostaję normalnie kręćka. W razie czego będę się powoływać na słowa Pani doktor.

No więc synek ma skończone 5 miesięcy i jeden tydzień, czyli jest w szóstym miesiącu. Karmiony wyłącznie piersią. Nie siada. Jest ogólnie zdrowy, przyrasta prawidłowo. I teraz nie wiem kompletnie jak się zabrać za rozszerzanie diety. Proszę, zeby mi prosto powiedzieć, jakie jest pani zdanie:
-kiedy najlepiej rozszerzać dietę,
-od czego najlepiej jest zacząć? Jeśli warzywa, to w jakiej postaci mam mu to podać, skoro nie siada to pewnie papkę ale jakoś z wodą to rozcieńczyć?
-a gluten kiedy zacząć podawać? Można zacząć rozszerzać dietę od glutenu? Moja pani doktor kazał podawać już kaszkę mannę ale nie mówiła nic o warzywach, czy tak faktycznie można ( bo znowu gdzieś tam słyszał/ czytałam ze lepiej nie)?

Dziękuję za odpowiedź.

Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: kilka pytań 29.05.14, 12:07
      panirogalik napisała:

kiedy najlepiej rozszerzać dietę,

najlepiej kiedy usiadzie.
      a juz na pewno - wtedy kiedy sam wykaze do tego gotowosc, nie dlatego, ze w tabelce napisali.

-od czego najlepiej jest zacząć?

warzywa.
      jak juz usiadzie - najlepiej kawalki do łapki.

a gluten kiedy zacząć podawać?

jak juz usiadzie - dac piete chleba do łapy i juz.

pani doktor kazał podawać już kaszkę mannę

a po co?
      zwlaszcza, ze manna glutenowa jest.
    • agnieszka.lelen Re: kilka pytań 30.05.14, 15:14
      Skoro jest karmiony wyłącznie piersią i dobrze rośnie może tak być do końca 6 mies. Potem (czy pod koniec tego 6 mies.) może Pani zacząć wprowadzać warzywa - na początek kilka łyżeczek przecieru z ugotowanego warzywa (dynia, ziemniak, marchew, brokuł). Potem w kolejnych dniach może Pani zwiększać ilość i dodawać nowe warzywa; potem również tłuszcz, mięso, kasze. Jako pierwsze kasze bezglutenowe (np.: kukurydziana, ryżowa, jaglana, gryczana). Równolegle wprowadza Pani owoce (zazwyczaj osobno - jako deser). Do owoców również może Pani dodać kasze. I w tzw. międzyczasie do tej zupki albo do deseru owocowego niewielki dodatek produktu glutenowego (np.: owe pół łyżeczki kaszy manny). Posiłki podajemy łyżeczką (można dodawać wywar, w którym gotowały sie warzywa). No i nadal karmi Pani piersią "na żądanie". Nie ma ustalonego schematu ,który byłby słuszny w każdym przypadku. Rozszerzanie diety trzeba dostosować do własnego dziecka. Wszystkie zalecenia są podpowiedzią, wskazówką. Dziecko musi wykazywać zainteresowanie nowymi posiłkami oraz umieć utrzymać pozycję siedzącą (z podparciem -np.: na kolanach mamy czy w krzesełku do karmienia).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka