Dodaj do ulubionych

dieta niemowlaka 6-7 mc

15.12.14, 09:36
Cześć, mam kilka wątpliwości w kwestii rozszerzania diety 6,5 miesięcznego dziecka.
Karmię piersią, a pierwsze warzywa wprowadzałam przed ukończeniem 6. miesiąca życia, ale nieregularnie. Po zakończeniu 6. miesiąca już regularnie jeden posiłek - obiadek - słoiczek 125 g dziennie.
Moje pytania:
- kiedy wprowadzić mięso, ryby, jajka; ile razy tygodniowo je podawać
- kiedy wprowadzić drugi posiłek w postaci owoców
- czy najpierw rozszerzyć obiadki o mięso itd. czy najpierw wprowadzić drugi posiłek owocowy, czy można to zrobić równocześnie? Zauważyłam, że słoiczki "mięsne" po 5. miesiącu mają większą wagę - 190 g - czy tyle mam już podawać? I co, jeśli mięso ma byc nie codziennie - wtedy słoiczki "warzywne" mam podać? (one maja 125 g, czyli wypadałoby 1,5 słoiczka podać, żeby nie było różnic)
- kiedy wprowadzić kaszki? czy mogą to być kaszki bezmleczne typu holle, czy lepiej robić na mleku (na swoim nie dam rady).
- co jeśli maluch nie chce pić wody - butelki nie zna i nie umie, niekapek gryzie, dulda i coś przełknie, ale większość wylewa
To chyba tyle:))
Obserwuj wątek
    • Gość: maddie Re: dieta niemowlaka 6-7 mc IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 15.12.14, 09:45
      Po pierwsze - nie sloiki, sloiki zostaw na wyjscia, brak pomyslu na obiad czy przerwy w dostawie pradu ;) dziecko ma poznawac prawdziwe smaki warzyw i owocow, nowe konsystencje. Tego w sloiku nie masz niestety.
      Po drugie - najpierw wprowadz owoce, z miesem mozesz sie wstrzymac, taki maluch powinien jesc mieso 1-2 w tygodniu, 2 razy rybe i jajko, same wrzywa tez sa ok i zdrowe
      Po trzecie - juz teraz mozesz podac owoce oczywiscie sezonowe i regionalne, swieze lub gotowane/pieczone
      Po czwarte - nie spiesz sie, zostan przy warzywach i wprowadz owoce, potem mieso
      Po piate- dajesz dziecku tyle ile chce zjesc, jesli to beda 2 lyzeczki to ok, jesli pol.miseczki, tez ok
      Po szoste - kasze wprowadz juz na koncu, moze byc holle na wodzie moze normalna kasza jaglana, keczmienna, quinoa, amarantus, gryczana niepalona itp.
      I dalej - wode proponuj, po kazdym posilku, w kubeczku do nauki picia doidy czy innym ze scietym brzegiem
      • gi137 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 15.12.14, 10:45
        Podaję słoiczki ze względu na brak dostępu do dobrych warzyw.
        Mieszkam w dużym mieście i w marketach znajduję marchewki wielkości łokcia niemalże ;)) Nie ufam takim produktom. Nie mówiąc o mięsie szprycowanym antybiotykami, hormonami itd. Królik tylko mrożony itd.. Pomijam fakt braku czasu na gotowanie :(
        Próbowałam słoiczków (akurat hippa kupuję) i muszę powiedzieć, że smakują one tak jak mają :)
        Myślałam, żeby teraz podawać mu te słoiczki, a potem dawać do rączki np. ugotowana marchewkę, albo blw, sama nie wiem..
        • Gość: maddie Re: dieta niemowlaka 6-7 mc IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 15.12.14, 12:32
          No to tym bardziej w duzym miescie masz zapewne mnostwo sklepow eko i.bio, warzywniak tez sie jakis znajdzie. Poza tym zwykle obok miasta sa male miejscowosci a w nich rolnicy, ktorzy sprzedaja swoje plony.
          Co Wy jecie jako rodzice? Gdzie kupujecie jedzenie? Mieso czy jajka mozna z latwoscia dostac bio czy z dobrych hodowli. Warzywa i owoce tak samo - wazne zeby sezonowe byly i regionalne, wtedy wiadomo ze nie.jada przez pol swiata i nie sa niczym smarowane...
          • gi137 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 15.12.14, 13:31
            Nie mam czasu (ani siły) jeździć po rolnikach. Są sklepy eko, ale tam nie wszystkie warzywa są. Jak będę w okolicy, to mogę jakąś marchewkę, czy ziemniaka kupić. Ale gdzie dobrego królika kupić, to nie wiem.
            To że nie jadą przez pół świata nie znaczy, że są dobre.
            My rodzice jemy warzywa marketowe. Ale w pierwszych miesiącach stałych pokarmów chcę wprowadzać maluchowi jak "najczystsze" produkty.
            • zabka141 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 16.12.14, 11:58
              Gi, to jest twoj wybor, ale faktycznie jedzenie sloikowe smakuje inaczej niz normalne, konsystencja tez sie bardzo rozni (sloikowe jest bardzo gladkie, a wlasne mozesz juz robic troszke bardziej grudkowe). Co wiecej mozesz zrobic dobre zakupy raz na tydzien i wtedy ugotowac jedzenie na caly tydzien, zamrozic i codziennie rozmrazasz na nastepny dzien jedna porcje. Ja uzywalam takich pojemnikow www.ceneo.pl/348637. Kupujesz np. jeden raz w tygodniu w tym sklepie eko lub w warzywniaku kilo marchewki, brokula, kalafiora, ziemniaka, slodkiego ziemniaka, buraki. Wprowadzasz dopiero diete wiec proponuje na razie jedno warzywo do jednego pojemniczka i podajemy 3-4 dni do sprawdzenia czy nie ma uczulenia. Czyli gotujesz te buraki, miksujesz (czesc mozesz w czastkach do raczki miekko ugotowane) i zamrazasz. Masz 20 pojemnikow/porcji z tego w zamrazarce i codziennie wieczorem wyjmujesz jeden do lodowki na jeden posilek. Podobnie z owocami - jablka, gruszki na poczatek. Kupujesz 4 kilo i robisz z tego wlasnie porjce. Ja gotowalam wszystko na parze z uzyciem metalowego durszlaka, ale mozesz tez ugotowac normalnie lub dusic z mala iloscia wody.

Krolika nie musisz kupowac, bo to nie jest jakis obowiazkowy posilek malucha. Raz na jakis czas eko kurczak, eko wolowiina lub jesli wciaz nie jestes przekonana i wolisz sloiczki - sloiczek.

1. Mozesz juz wprowadzac drugi posilek - albo sniadanie albo kolacje. Po tygodniu mozesz juz wprowadzic trzeci posilek (albo kolacja albo sniadanie). Na sniadanie mozna podac np. owsianka na gotowanych owocach (moga byc ze sloiczka). Platki ryzowe na gotowanych owocach, kasza na gotowanych owocach. Tzn. wprowadzasz juz kasze, ryze, owsianke i to jest bezmleczne, ale samo tak bez mleka smakuje jak nic, stad polecam wlasnie owoce (czyli pojemniczek ugotowanych jablek ktory masz zamrozony, lub gotowy sloiczek). Na kolacje mozna podac warzywa, chlebek, omlet, tutaj mozesz podawac to co wy jedliscie np. w ciagu dnia. Mozesz z tym trzecim posilkiem tez troche poczekac jeszcze.
              2. Mieso 2-3 razy w tygodniu, ryba 2 razy w tygodniu, jajko 1 raz w tygodniu, mozesz tez podac soczewice lub inne straczkowe 1-2 razy w tygodniu (np. soczewica ugotowana z marchewka).
              3. Jesli nie chce pic wody to jednak proponuje nadal podawac tylko wode. Sami zrobilismy ten blad ze wymieszalismy wode z sokiem (takim bez cukru dodanego) i dziecko do tej pory pije niestety woda z sokiem (coraz mniej tego soku w wodzie, ale jest).
              • gi137 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 16.12.14, 13:18
                Mój maluch już je słoiczki złożone z kilku warzyw. Jadł już: marchew, dynia, ziemniak, szpinak, kalafior i chyba groszek. Więc myślę, że mogę kupić jakieś warzywa jak mówisz, ale zrobić z nich mieszanki jakieś, a z warzyw, których nie jadł słoiczki tylko z nimi. Ewentualnie jeszcze kilka pojedynczych z ziemniakiem np. Zastanawiam się tylko, czy zamrażanie to dobry sposób.. Pewnie lepiej codziennie wrzucić do rondelka parę warzywek i ugotować..

Co do proponowanych przez ciebie kolejnych posiłków, to uwzględniłaś, że maluch ma dopiero 6,5 miesiąca? Bo ja myślałam zostawić mu obiadek o 12 tak jak ma teraz (potem dojdzie do niego mięso, ryba i jajo), a ok. godziny 15 - 16 dawać mu owoce - taki jakby deserek wprowadzić.
                Potem to mięso, a potem śniadania bym wprowadziła (takie jak piszesz) - ale to za jakiś miesiąc, dwa.

CO do wody, to ja myślę, że on nic nie ma przeciwko jej smakowi, tylko nie za bardzo kuma, o co chodzi w piciu z kubeczka niekapka, o butelce nie wspominając. Myślę, że spróbuję mu łyżeczką wodę podawać, żeby się nauczył smaku. SOków owocowych w ogóle nie planuję dopóki nie będzie mi ładnie pił wody ;)
                • zabka141 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 16.12.14, 14:21
                  Tak, uwzlednilam wiek. To znaczy to jest plan zywienia dla dziecka 6-9 miesiecy wg Rachel Waddilove "Pierwszy rok zycia dziecka".

Czy deserek czy sniadanie? Moim zdaniem sniadanie to lepszy pomysl, zdrowszy nawyk, natomiast wiem ze wiele osob woli wprowadzic deserki.

Zdecydowanie mozesz mu juz robic mieszanki jesli zna juz tyle warzyw.

Gotowanie codziennie zabiera duzo czasu, do tego kupowanie produktow prawie codziennie to tez duzo czasu. zwlaszcza jesli dziecko je 2-3 posilki dziennie. Ale nawet przy jednym posilku dziennie wydaje mi sie ze planowanie tygodniowe, zakup warzyw i robienie domowych mieszanek wychodzi na zdrowie - w ten sposob przygotujesz dziecku zbalansowane posilki. Do tego pisalas o braku czasu przy sloiczkach stad zaproponowalam taki sposob. Mrozone absolutnie nie oznacza gorsze. Wiekszosc blogow czy ksiazek kucharskich dla niemowlat poleca taki sposob, np. tutaj www.babyfoode.com (polecam dla inspiracji jakie mieszanki dla dziecka przygotowac).
                  • gi137 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 16.12.14, 17:03
                    Po prostu myślałam, że kaszki wprowadza się później :)
                    Bo chyba średnio na śniadanie dać dziecku sam owoc? A mój owoców jeszcze nie dostał. Na razie same warzywa. Nie chcę mu dawać na "obiadek" owoców.
                    • Gość: magda Re: dieta niemowlaka 6-7 mc IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.14, 18:19
                      GI powiam tak...mam dwoje dzieci.w wiekuy 6m-cy jadly po 4-5posilkow dziennie.rano kasxka potem zupa i dr.danie, popoludniu deser owocowy i kolacja kasxka.Wszystko ze sloiczkow i torebek.Dzieci zdrowe a stersze pierwszy raz zachorowalo w wieku 4 lat.Jesli nie masz czasu i sily dawsj sloiki.
                    • zabka141 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 16.12.14, 19:29
                      Wedlug schematu zywienia kaszki moga byc wprowadzane na poczatku. Ale sam owoc na poczatek na sniadania tez moze byc. Np. po tygodniu moezzs mu dodac kaszki (czyli gotujesz owoc i do tego dosypujesz kaszki - najlepiej takiej bez dodatkow, bo owoc juz masz. Czy ze sloika czy nie to juz jest sprawa twojego czasu i ochoty na regularne gotowanie.

Generalnie to ile osob tyle opinii, mozesz sama zdecydowac w jakiej kolejnosci. Musicie po prostu dojsc do tego ze dziecko je i warzywa, i owoce, i mieso/rybe/jajko, i kasze, a potem jezcze nabial.
                      • peleryna23 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 17.12.14, 18:11
                        Moja córeczka ma 6 m. i tydzień, też jest karmiona piersią i również miałam wątpliwości jak właściwie zacząć rozszerzać jej dietę. Od połowy 5 m. zna takie smaki jak: marchew, ziemniak, dynia, brokuł. Początkowo wprowadzałam po jednym składniku, teraz po kilka. Do zupki dodaję olej rzepakowy i 2 łyżeczki kleiku ryżowego. Czasami gotuję jej sama- moi rodzice mają warzywka ze swojego ogrodu, ale gdy chcę dać Małej warzywko, którego nie mamy, to wtedy kupuję gotowy posiłek ze słoiczka.

Miałam wątpliwości jaka kaszkę kupić. Chciałam,żeby była bezmleczna skoro karmię, ale na wodzie małej nie smakowała. Ja nie dam rady ściągać mleka, więc kupiłam kaszkę mleczno-ryżową z bobovity. Kazdy mowi, ze niezdrowe, ze sam cukier. ale znam dzieci, ktore sie na takich kaszkach wychowaly, są zdrowe i niekoniecznie bardziej niż inne dzieci przepadają za słodyczami.

wczesny ranek - pierś

ok. 9 godz. podaję kaszkę - niewiele, bo córka nie pochłania jej z ogromnym apetytem, dlatego uzupełniam posiłak przystawiając ją do piersi.

ok 11-12 - pierś

ok 14-15 - zupka warzywna ( już niedługo z mięsem)

ok 17 - pierś, czasami jabłko albo banan - ale Małej nie smakuje ( mam nadzieje, że jeszcze zmieni zdanie)

ok. 20 - pierś

i całą noc jeszcze ze 3 razy pierś.

Córka też nie umie pic wody z butelki, dlatego po stałym posiłku podaję jej kilka lyzeczek wody mineralnej.

• gi137 Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 17.12.14, 22:39
                          Dzięki dziewczyny za sugestie :) Nie przypuszczałabym, że rozszerzanie diety może być takie skomplikowane ;)
                          Postanowiłam wprowadzić owoc na deser. Za jakieś dwa tygodnie mięso, a potem kaszka na śniadanie. Spróbuję bezmlecznej holle na wodzie. Może się uda.

No a co do słoiczków, to postanowiłam kupić ekologoczne warzywka i mu gotować. Natomiast mięsne posiłki będę na razie podawać ze słoiczka. Hipp ma bardzo fajne danie, jagnięcina, królik, itd, fajnie zapoznać dziecko ze smakami :)

Peleryna, dziękuję za opis schematu czytelny :)
    • agnieszka.lelen Re: dieta niemowlaka 6-7 mc 18.12.14, 18:11
      Warto przejrzeć aktualne zalecenia żywienia niemowląt karmionych piersią. Konkretne ramy czasowe nie są tak istotne - ważne aby w najbliższych tygodniach nadal dietę rozszerzać. Sposób i tempo rozszerzania należy dostosować do dziecka (i własnych możliwości). Czyli niebawem wprowadzić owoce, mięso, jajko, tłuszcz, kolejne warzywa, ryby, produkty zbożowe (kasze, płatki itp.). Może Pani wprowadzać co 3-4 dni jedną nowość: np.: owoc jako deser, mięso do zupy, kolejne warzywa, owoce, kasze (można dodać i do zupy i do owoców). Mięso podajemy codziennie (ew. zamiennie z rybą); a jajko początkowo kilka razy w tyg. (np.: co drugi dzień). Aktualnie rzeczywiście jakość dostępnych warzyw i owoców może budzić wątpliwości - warto wówczas skorzystać z posiłków gotowych wyprodukowanych z surowców ekologicznych np.: HIPP. Porcje posiłków zależą od malucha - ogólnie mają wzrastać (właśnie do ok.200g). Może Pani wprowadzić kasze bezmleczne; dodać owoce i podać pierś do popicia. W kwestii nauki picia wody - trzeba kontynuować próby, uczyć picia z kubka. Niekapek nie jest najlepszym wyborem; lepiej z takiego, który ma nieco lejkowato wyprofilowany brzeg; w tym wieku nie z butelki! I nadal karmić obficie piersią.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka