andziolka1 07.03.09, 16:19 witam! mam pytanie odnośnie dodania do jadłospisu 7 miesięcznego dziecka ryby. W jakiej postaci można, i czy w ogóle można już dać przy karmieniu piersią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: ryby od 7 miesiąca? 08.03.09, 19:15 Jeszcze niedawno polskie schematy zwykle zalecały rybę po skończonym 11-12m, obecnie często twierdzą, że ryba jest OK po skończonym 6m.(Na pewno alergik powinien czekać co najmniej do skończonego roku.) Wedlug zaleceń w krajach anglosaskich (USA, Aus, Kan, WB)(a także chyba we Francji, choc nie jestem pewna), ryby są często od ukończonego 6, a juz na pewno od ukończonego 8 miesiąca. Ale też i tam niektorzy uważaja, że lepiej poczekać do 12 miesięcy, dla prewencji alergii - bo ryby są jednym z silniejszych alergenow. Osobiście dałam ryby po skonczeniu roku (mimo że dziecko bez alergii) - ze sloiczka (bo boję się ości). Potem też pulpety z ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
vievien Re: ryby od 7 miesiąca? 09.03.09, 10:12 moim zdaniem ryby powinny być wprowadzane o 12 m-cu życia, nawet tak zaleca większość pediatrów, chociaż nowe schematy żywieniowe zalecają o 7 m-cu. Ryby zawierają sporo metali ciężkich co dla młodego organizmu może stać się problemem, są też bardzo silnym alergenem. Kwasy omega 3 i 6 znajdujące się w rybach można znaleść również w innych produktach np.oliwie z oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
putunki.pl Re: ryby od 7 miesiąca? 09.03.09, 10:22 Ja tez jestem zainteresowana tym tematem. Mam nadzieje, ze pani dr Joanna Czerwińska wypowie sie na ten temat. Mam watpliwosci takie jak moje przedmowczynie. Co wiecej zwrocilabym uwage na sprawe ryb hodowlanych kamrmionych sztucznie, ktore zawieraja wiecej hormonow niz ryby zyjace "na wolnosci":-). Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: ryby od 7 miesiąca? 12.03.09, 23:58 Witam! Może Pani spróbować podać Dziecku rybę (o ile nie jest ono alergikiem). Wg schematów żywienia, podawanie ryby można rozpocząć w 7 miesiącu życia 1-2 razy w tygodniu. Proponuję uważnie obserwować Maluszka, żeby sprawdzić jaka będzie jego tolerancja na ten nowy składnik diety. Pozdrawiam. Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś
andziolka1 Re: ryby od 7 miesiąca? 13.03.09, 08:39 bardzo dziękuję za odpowiedź! spróbuję podać odrobinę rybki i poobserwuję małą. :) Odpowiedz Link Zgłoś