Dodaj do ulubionych

AZS-problem z rozszerzaniem diety

13.05.09, 18:44
Mój 9 mies syn ma skaze białkową i azs.jest na nutramigenie,daję mu też kaszke
ryżową bananową i zupki..no i tu jest problem bo ze strachu żeby mu sie nie
pogorszył stan skóry daję mu tylko dynie z indykiem hippa(po niej sie nie
pogarsza)ale to chyba za mało..jak tylko dam mu np.marchewke czy zupke
jarzynową to jest gorzej.alergolog radziła żebym podawała mu wszystkie zupki
bo nawet jak przez tydzien je tylko mleko to i tak ma bardzo suchą
zaczerwienioną skóre na całym ciele.Prosze o rade czym moge go jeszcze
karmic,czy spróbowac dawac chrupki kukurydziane,żółtko,czy sama gotowac
np.rosołek?teraz jest od paru dni tylko na mleku i kaszce ryżowej i wygląda
całkiem ładnie więc nie chce żeby znów było tak jak kiedyś.dziękuje za rady
Obserwuj wątek
    • wiki11110 Re: AZS-problem z rozszerzaniem diety 14.05.09, 15:59
      A ja bym próbowała powolutku innych rzeczy. U moje córki (8-my miesiąc),- też
      skaza i AZS, Nutramigen - sucha skóra nie zawsze jest związane z nowościami. Już
      dwa razy zdarzyło się, że jad to co zwykle i skóra nagle była sucha.
      Pediatra-alergolog twierdzi, że u niektórych atopowców bywa tak, że alergia
      (suchość skory, wysypka) nasila się w pewnych porach roku i może to mieć związek
      z pyleniem jakichś drzew lub roślin.
      • wiki11110 Re: AZS-problem z rozszerzaniem diety 14.05.09, 16:06
        A tak dla porównania: to moja je kaszkę bananową, malinową, jabłlkowo-gruszkową,
        brzoskwiniową. W planach z owoców leśnych. Deserki Bobovwity - cały zakres
        powyżej 4-ego i 6-ego m-ca (tylko bez jogurtu i twarożku). Zupki z indykiem ją
        uczuliły, teraz je z królikiem i połówką żółtka na zmianę + kaszka manna
        (troszeczkę) + marchew, ziemniak pietruszka, cukinia, brokuł (różne kombinacje).
        Za chwilę będzie fasolka, kabaczek i brukselka. Ostatnio do zupki dodaję troszkę
        puree ryżowego z dynią.
    • kocica27 Re: AZS-problem z rozszerzaniem diety 14.05.09, 20:55
      Ja może trochę nie na temat, ale wy obie piszecie, że wasze dzieci mają skazę i
      AZS a czy to nie to samo? Mój synek też ma problemy skórne, są one różnie
      określane, czasem jako skaza, czasem jako AZS.. Czym wg Was różnią się te 2
      jednostki chorobowe?
      • neta.27 Re: AZS-problem z rozszerzaniem diety 15.05.09, 11:01
        objawy skazy i azs są właściwie takie same..ja powtarzam to co mi mówią
        lekarze.jak mały miał 3 mies.to wyskoczyły mu na policzkach czerwone plamy i
        pediatra przypisała nutramigen twierdząc ze to skaza.potem jak zaczęłam mu
        rozszerzac diete to dostał tych plam na całym ciele i ma b.suchą skóre od
        tamtego momentu nazywają to azs..szczerze to mam juz dosc tych lekarzy bo prawda
        jest taka ze więcej dowiedziałam sie o łagodzeniu objawów z internetu niż od nich..
        • wiki11110 Re: AZS-problem z rozszerzaniem diety 17.05.09, 12:17
          Tak to prawda, tylko dziecko z AZS wymaga nieco innej pielęgnacji skóry niż
          takie, które ma wysypkę po jakimś produkcie. Poza tym dużo ostrożniej trzeba
          rozszerzać mu dietę. Moja np. jest kąpana i smarowana tzw. emolientami. Bo nie
          zawsze wyeliminowanie 'złego' składnika poprawia w 100% wygląd skóry.
          Testowaliśmy 4ery firmy, które produkują kosmetyki i nie było poprawy, a po
          dwóch zastosowaniach emolientów była wyraźna poprawa. Dodam jeszcze, że jak
          miała 6tyg to mówili o alergii na białka mleka krowiego, potem doszło białko soi
          i w wieku 4 m-cy zdiagnozowali AZS.
    • joanna.czerwinska Re: AZS-problem z rozszerzaniem diety 19.05.09, 14:20
      Witam!
      Rzeczywiście jesteście w trudnej sytuacji. Ponieważ Dziecko dobrze toleruje
      produkt firmy Hipp to myślę,że może Pani spróbowac linii produktów dla niemowląt
      z zieloną literką A na opakowaniu właśnie tej firmy. Jest ona przeznaczona
      specjalnie dla Dzieci z takim problemem . Jeżeli Dziecko ma nasilenie objawów po
      marchewce, to proszę unikac zupek, które zawierają to warzywo w swoim składzie i
      zobaczyc, co się będzie działo.Może spróbowac dynię z ziemniaczkiem, puree
      jarzynowe z indykiem, potrawkę z ziemniakami i królikiem, risotto z brokułami i
      królikiem - to są produkty firmy Hipp, które nie zawierają marchewki w swym
      składzie i należą właśnie do lini z literką A. pozwodzenia :o)
      Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka